Nieuwe boeken juli/aug 2021

Nieuwe boeken jul-augIk hoor het mezelf nog zeggen: in juli en augustus is het altijd wat rustiger met nieuwe boeken. 🤔

Ehhhh…. Dit jaar dus niet!

Wat een boekenberg is er binnengekomen tijdens de zomervakantie!

Om de boel een beetje te ordenen, heb ik 3 stapels gemaakt:

📚 De stapel links bestaat uit boeken die ik zó kan linken aan schoolse thema’s! Voor geschiedenis, aardrijkskunde of natuuronderwijs of een maatschappelijk thema als democratie.

📚 De boeken in het midden passen bij het thema beroepen / worden wat je wil. Je vindt ze dan ook allemaal terug in de artikelen met boekentips voor de Kinderboekenweek!

📚 De stapel rechts bestaat uit boeken waarvan ik denk dat ik daar bepaalde leestypetjes heel blij van ga maken. En tijdens het lezen zal ook meestal wel blijken voor welke (vaak sociaal-emotionele) thema’s de boeken inzetbaar zijn.

Omdat de boeken op de stapel niet zo heel goed te zien zijn, krijg je hieronder nog een overzichtje, waarbij ik meteen aangeef waarvoor ik denk dat de kinderboeken zijn te gebruiken. Zodra ik ze gelezen heb, zet ik ze zo snel mogelijk in de overzichten op de site!

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Thematisch lezen

De wereld rond met StiltonDe wereld rond met Stilton… Geronimo Stilton!
Geronimo Stilton (vertaling: ?)
Baeckens Books

In dit verhaal doen Geronimo en zijn vrienden mee aan een spannende wedstrijd: Race Rondje Wereld! Om te weten waar ze heen moeten, moeten er 10 raadsels worden opgelost – ook door de lezer! Zo reis je naar allerlei landen en lees je heel veel over deze bestemmingen. Achterin het boek zit nog een extra ‘reisdagboek’ vol weetjes. Natuurlijk staat het kleurrijke boek weer bomvol tekeningen en kleurige lettertypes, zoals je van de Geronimo-boeken gewend bent.

WolkenjagersWolkenjagers
Emma Carroll (vertaling: Marije Kok)
KokBoekencentrum.nl

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat zich afspeelt in Frankrijk, 1783. De Montgolfiers willen de eerste luchtballonvaarders in de geschiedenis worden! Maar ook in Engeland zijn mensen druk bezig met het uitvinden van een luchtballon… Dat belooft een spannende race tegen de klok!
Erg benieuwd naar dit historische verhaal, zeker omdat het eerste boek van Emma Carroll – Geheimen van de vuurtoren – me erg goed bevallen is!

KnotsKnots
Tijs van Marle en Esther van den Brink (ill.)
Billy Bones

Een knotsgek boek over holbewoners en mammoetdrollen! Eerste deel van een serie, die zich afspeelt in de tijd van jagers en boeren. Met veel illustraties en in een lekker groot lettertype.

 

Onze lange reis met het hoofd in de kofferOnze lange reis met het hoofd in de koffer
Marlene Rebel & Lucinde Vos
Billy Bones

Ook dit boek speelt zich in het verleden af, maar dan aan het begin van de 20e eeuw. Een spannend en mysterieus verhaal over kermisartiesten, een koffer met wonderlijke spullen, een klein aapje en een reis dwars door Nederland die moet leiden naar de Holland-Amerika Lijn. Met kaart op de schutbladen, dus dat belooft een mooie roadtrip!

Mysterie in de moestuinMysterie in de moestuin
Jeanet Kingma
Clavis Uitgeverij

Dit boek is volgens mij perfect te koppelen aan projecten over plantengroei! Jikke krijgt namelijk een mysterieus zaadje, dat uitgroeit tot een sierlijke klimplant. Maar daar is wel iets vreemds mee aan de hand… De schrijfster ken ik al van haar lieve verhaal over een heel bijzonder vogeltje: Mosselvogel.

TheseusTheseus’ eerste overwinning
Ingrid Vandekerckhove
Clavis Uitgeverij

Ingrid Vandekerckhove schreef al eens eerder een ontzettend fijn boek over Griekse mythologie (De bende van Zeus), maar richt zich in dit boek op een iets oudere doelgroep (10+). Over Poseidon, Herakles, mevrouw Orakel en natuurlijk… Theseus.

EerlijkEerlijk
Kars Veling
Columbus

Deze titel vind ik ook ontzettend interessant! Kars Veling was de eerste directeur van ProDemos (dat ken je vast wel van democratielessen!), lid van de Eerste en Tweede Kamer én werkzaam in het onderwijs. Kortom: hij weet wel waar hij het over heeft… Want in dit boek gaat het over eerlijk samenwerken en dat moet in dit boek ook nog eens gebeuren in een nieuwe game. Een interessante setting dus én een boeiend thema!

Altijd vluchtenAltijd vluchten
Christine Linneweever
Kluitman

Ook dit boek trok meteen mijn aandacht door het thema: de veenkoloniën in Overijssel en Drenthe, aan het begin van de 19e eeuw. Daarnaast moet de familie blijkbaar ook steeds vluchten. Waarom?? Daar hoopt ook de jonge Andries in dit boek achter te komen…

 

Groetjes uit ZeerijpGroetjes uit Zeerijp
Lysette van Geel
Volt

Het klinkt als een gezellig vakantieverhaal, maar Zeerijp is een bestaand dorpje in de provincie Groningen en dit boek gaat dan ook over de waargebeurde aardbeving die daar plaatsvond door de gasboringen. Verder verzon Lysette van Geel – die je misschien nog kent van het Jeugdjournaal – er zelf een verhaal over, maar toch. Hier wil ik zeker meer over lezen!

Het nest van de tijgerExplorer Academy 5: Het nest van de tijger
Trudi Trueit (vertaling: H.C. Kaspersma)
Blink Media & Hearst Netherlands

De boeken van de serie Explorer Academy zijn áltijd goed te koppelen aan schoolvakken, vanwege de link met de natuur, technologie, aardrijkskunde en de toekomst. Dit boek kwam vlak voor mijn vakantie binnen en heb ik al gelezen! Ik kan dus al vertellen dat de explorers in dit deel o.a. op de Seychellen zijn, waar ze het koraalrif onderzoeken, zeeschildpadden redden en invasieve planten verwijderen (ja, goed voor de woordenschat, deze serie!). Maar ze reizen ook naar de Taj Mahal en Bhutan.

SmaakspokenSmaakspoken
Daan Faber & José García Lechner (ill.)
Volt

‘Het geheim van de zeven smaken’. Lijkt me duidelijk waar dit boek voor te gebruiken is: projecten over voeding! Het lijkt me een ontzettend bijzonder boek – over de smaken zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet – en het ziet er prachtig uit. Het hele boek is namelijk zeer rijkelijk en kleurrijk geïllustreerd. Eigenlijk verscheen het boek trouwens al in mei, maar ik kreeg het wat later binnen. Vandaar toch gewoon in dit overzicht!

ViruswereldViruswereld
Over snot en superspreaders
Marc ter Horst & Wendy Panders (ill.)
Gottmer

Ook dit boek verscheen al voor de zomer, maar helaas was mijn exemplaar zoekgeraakt in de post. Het moest misschien zo zijn, want ik had mijn buik wel even vol van corona. En dat is toch waar dit informatieve boek over gaat: over virussen, quarantaines en vaccins. Maar dan dus niet alleen over covid-19, maar bijv. ook over hiv, de pest, ebola en het verschil tussen een virus en een bacterie. Superinteressant dus. Toch even lezen binnenkort!

Toen rups een vlinder werdToen rups een vlinder werd
Bette Westera & Naomi Tieman en Djenné Fila (ill.)
Volt

Ja, ook dít boek verscheen al eerder, maar toen dacht ik nog dat het een boek voor onderbouw en middenbouw was (al dacht ik wel: ja, het is wél van Bette Westera…). En toen zag ik de prachtige vormgeving, de fantastische, sfeervolle prenten, de boeiende verhalen en de vermakelijke gedichten, en toen wist ik: dit is óók een boek voor de bovenbouw. Een mooier boek over beestjes in de tuin zul je niet snel vinden!

Zomaar een straat door de eeuwen heenZomaar een straat door de eeuwen heen
Steve Noon (ill.) (vertaling: J.H. Gever)
Gottmer

Alweer de 12e druk van dit boek, dat voor het eerst in 1999 verscheen! Het is ook lange tijd helemaal niet leverbaar geweest, maar nu is het verschenen in een herziene druk met een straat van de toekomst. In het dankwoord kun je lezen dat hiervoor futuristische ideeën zijn ingestuurd door kinderen en scholen! En wat een geweldig boek is dit toch voor in de klas: mooi groot formaat, met prenten waarop je niet uitgekeken raakt. Je ziet hoe een kamp in de tijd van jagers in de steentijd door de jaren heen (12.000 jaar om precies te zijn) verandert van nederzetting naar Romeinse stad, naar Vikingendorp, naar een dorp en later stad in de middeleeuwen, en dan via alle volgende tijdvakken uiteindelijk uitkomt bij ‘de straat van vandaag’ en dan dus het mogelijke toekomstbeeld. Op de schutbladen staat ook nog een uitgebreide tijdlijn. Dit boek hoort thuis in elke schoolbibliotheek.

Het grote rifHet grote rif
Helen Scales en Lisk Feng (ill.) (vertaling: Ellen Hosmar)
Fontaine Uitgevers

Vorig jaar ontving Lisk Feng een Zilveren Penseel voor haar illustraties in het boek Everest. Het grote rif doet qua vormgeving sterk denken aan dat boek: hetzelfde formaat, hetzelfde papier en dus ook dezelfde illustratiestijl. Een plaatje dus! Maar vooral ook heel leerzaam, want in dit boek leer je heel veel over het Groot Barrièrerif in Australië. Niet alleen over de dieren en planten en hun bedreigingen, maar ook over de geschiedenis en cultuur van de Aboriginals.

Het grote waterboekHet grote waterboek
Van zwetende planten tot verwoestende tsunami’s
Sarah Garré, Marijke Huysmans en Wendy Panders (ill.)
Lannoo

‘Een weetjesboek over het belang van water op onze planeet, in de natuur en voor de mens.’ Check. Toponderwerp. Die moest op het lijstje! En op het eerste gezicht stelt dit (letterlijk) grote boek niet teleur! Sowieso zijn informatieve boeken die door Wendy Panders geïllustreerd zijn, al direct een lust voor het oog. Maar de onderwerpen in dit boek maken ook nieuwsgierig: het gaat o.a. over grondwater, drinkwater, virtueel water (wat is dát?!), waterzuivering, water en het weer, de waterkringloop en de toekomst van water in de wereld. Goede titel dus.

Boeken voor op de tiplijsten

De staf van de farao'sScheurbuik Stormsz 1: De staf van de farao’s
Derek Keilty & Mark Elvins (ill.) (vertaling: Mariella Manfré)
De Fontein

Als er een nieuwe serie verschijnt, met ‘veel hilarische illustraties’ ben ik meteen benieuwd of het misschien een boek voor Daan is. Tegelijkertijd zou dit ook best een leuke serie voor Emma kunnen zijn, want de piraten in dit boek zijn namelijk detectives! ‘Zij lossen mysteries van de Zeven Zeeën op.’ Een bijzondere combi, dus ik ben erg benieuwd! Wel jammer dat het boek niet zo lekker openvalt. Het boek is smaller dan gebruikelijk en vrij stug. De glimmende goudstukken op de cover maken echter een hoop goed 😉

Nila en het antwoord op echt allesNila en het antwoord op echt alles
Sam Copeland en Sarah Horne (ill.) (vertaling: Maria Postema)
Gottmer

‘Een hartverwarmend en razend spannend kinderboek vol humor en met een heel klein vleugje sciencefiction en hilarische illustraties.’ Oftewel: ik heb nog geen idee op welke tiplijst(en) dit boek gaat belanden. Maar ik las de eerste bladzijden en werd meteen enthousiast. Grappig én ontroerend, en verder ga ik me laten verrassen.

De zomer waarin ik in een caravan woondeDe zomer waarin ik in een caravan woonde
Evelien Feltzer
Van Holkema & Warendorf

Dit boek viel op de mat en ging linea recta mijn vakantiekoffer in, want een boek over wonen op een camping moet je natuurlijk op de camping lezen. Wat ik ervan vond, kun je al lezen in mijn zomerverslagje. Echt een boek voor Lisa, maar Julia zal het ook wel kunnen waarderen.

 

Help, we hebben een dierentuinHelp, we hebben een dierentuin! – Een krokodil als hoofdprijs
Marlies Slegers en Iris Boter (ill.)
Kluitman

‘Nu niet meteen tegen je ouders zeggen dat je ook in een dierentuin wilt wonen, want zoals je zult lezen in deze serie (ja, wat dacht je dan? Dat ik als schrijver alles in één boek kan zetten?! Nee. Daarvoor gaat er nog veel te veel gebeuren!): daar komt nogal wat bij kijken.

Daarom wil ik dit boek dus lezen: heerlijke schrijfstijl van Marlies Slegers en perfect onderwerp voor een kinderboek. En dan dus nog een nieuwe serie ook.

Monster Zoo 3Monster Zoo 3: De lava zoo
Tjerk Noordraven en Jacqueline van Rhijn
Moon

Jeetje! Ik heb deel 2 nog niet eens gelezen (in juni verschenen) en deel 3 viel al op de mat! Maar wat bleek… (oeps)… het was een vooruitexemplaar en het boek ligt pas sinds deze week in de winkels! Supergoed nieuws natuurlijk voor de fans (Daan en Sem), die lekker verder kunnen lezen. Ik was heel enthousiast over deel 1 en dit deel over Mexico, op een vulkaaneiland, ziet er ook spannend uit!

Het meisje dat kon vliegenHet meisje dat kon vliegen
Victoria Forester (vertaling: Ans van der Graaff)
Leopold

Prachtig omslag en een intrigerend verhaal: een meisje met een buitengewone gave (vliegen dus) moet uit een school zien te ontsnappen om haar talent niet voorgoed kwijt te raken. Dit boek had ik op mijn vakantieleeslijstje gezet, maar helaas ben ik er niet aan toegekomen! Klinkt als een spannend verhaal met een vleugje magie…

De eekhoorn legt een eiDe eekhoorn legt een ei en andere fabels
Janneke Schotveld en Noëlle Smit (ill.)
Van Goor

Ik ben fan van de sprookjesboeken van Janneke Schotveld en verwacht dan ook veel van dit boek met fabels, die zij deels – heel losjes – baseerde op de fabels van Jean de la Fontaine en deels zelf heeft verzonnen. Het boek bevat 15 fabels en ze zijn allemaal ontzettend mooi en kleurrijk geïllustreerd door Noëlle Smit.

Over mieren die goud verzamelenOver mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren
Brunetto Latini en Rébecca Dautremer (ill.) (vertaling: Ed Franck)
Davidsfonds | Infodok

‘Met dit boek duik je in de wondere wereld van de middeleeuwse fantasie! Dit boek bevat namelijk uittreksels van Li livres dou tresor van de middeleeuwse Brunetto Latini en is een encyclopedische samenvatting van de kennis van zijn tijd.’ Deze tekst zorgde er wel voor dat ik een iets andere voorstelling had van dit boek. Het is namelijk heel erg dun! Er staan slechts 11 dieren in. Die dieren zijn wel prachtig verbeeld door Rébecca Dautremer – zoals de walvis die ‘zo groot is als een eiland’. Een boek dat erom vraagt om heel goed te bekijken.

Leave a Reply