Nieuwe boeken juni 2021

Nieuwe boeken juni 2021Mocht je je nou afvragen: Goh, wat ga jij eigenlijk doen deze zomer? Nou… LEZEN 😄

Wat een boekenberg heeft juni opgeleverd! Er zijn weer zoveel nieuwe kinderboeken verschenen deze maand! Nu is dat altijd wel zo, want in juli en augustus is het een stuk rustiger. Stilte voor de storm overigens, want in september gaan we – met de Kinderboekenweek in zicht – ongetwijfeld weer overspoeld worden door mooie titels. 

Voorlopig kan ik hier lekker mee vooruit! Een aantal heb ik trouwens al gelezen en het lettergeweld lijkt heftiger dan het is. Veel geïllustreerde boeken en flink wat makkelijk-lezen-titels. En er zit stiekem ook al een boek bij dat in juli pas verschijnt – Paloma van Cees van den Berg.

Hieronder weer een overzichtje! Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de meeste linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Non-fictie

De zon op je bolDe zon op je bol
Michael Holland FLS & Philip Giordano (ill.) (vertaling: Renate Hagenouw en Saskia Peeters)
Fontaine Uitgevers

Van sommige boeken word je gewoon direct heel blij als je ze ziet. Dit is zo’n boek!! Prachtige, kleurrijke illustraties – echt een feest voor het oog! -, leuke DIY-projecten en een berg interessante info over planten en bloemen. En wat een verzorgde uitgave. Alles klopt aan dit boek: de papierkeuze, het reliëf op de cover, de kleuren die van het papier spatten… Nu nog lezen!

DasDas
Diet Groothuis en Merel Corduwener (ill.)
Fontaine Uitgevers

Dit boek is eigenlijk al in mei verschenen, maar ik kreeg het onlangs pas binnen. Zo benieuwd naar! Ik weet helemaal níets van dassen! En dat is precies goed, want dit informatieve boek gaat mij er ongetwijfeld alles over leren. En dat het geschreven is door Diet Groothuis vind ik ook verrassend, want die ken ik alleen van haar dichtkunst.

Ik heb een vraag IIIk heb een vraag II
Wetenschappers over de toekomst
Bart Coenen & Stephanie Dehennin (ill.)
Pelckmans

Typisch geval van: simpele vragen met moeilijke antwoorden. In dit boek beantwoorden heel veel wetenschappers vragen van (voornamelijk) kinderen en jongeren over de toekomst. Dat gaat over van alles: van aarde tot politiek, van taal tot fysica en van logica tot filosofie. KENNIS!!

Van boswachter tot YouTuberVan boswachter tot YouTuber
Arwen Kleyngeld & Marijke Klompmaker (ill.)
Fontaine Uitgevers

Dit boek verscheen al in 2017, maar is nu in een nieuw jasje gestoken. Het is een van de thematitels van de Kinderboekenweek en dat is volgens mij volkomen terecht. Dit boek over beroepen nodigt absoluut uit tot lezen!

Terry Dentons gids voor allesTerry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles
Terry Denton (duh) (vertaling: Edward van de Vendel)
Lannoo

Ik schreef er al een blogje over: dit is een weetjesgids met héél veel grappen en vrolijke tekeningen, maar ook heel veel interessante informatie! Over – inderdaad – van alles: de aarde, het leven op aarde, het menselijk lichaam, toffe uitvindingen en tijd.

Boeken met (heel) veel plaatjes

SchateilandComic Classics: Schateiland
Robert Louis Stevenson & Jack Noel (vertaling: Edward van de Vendel)
Lannoo

Een megaklassieker, ‘een beetje ingekort’ en vermomd als graphic novel.
Ik schreef er in dit blog ook al over.

 

Het leven van een loser: Kopje-onderHet leven van een loser: Kopje-onder
Jeff Kinney (vertaling: Hanneke Majoor)
De Fontein

Afgelopen maand won deel 14 van Het leven van een loser de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Net daarvoor verscheen dit 15e deel over een kampeervakantie in een camper, waar ik al een recensie over schreef. Perfect vakantieboek!

 

Monster Zoo 2: TrollenjachtMonster Zoo 2: Op trollenjacht
Tjerk Noordraven en Jacqueline van Rhijn (ill.)
Uitgeverij Moon

Afgelopen maand ‘ontdekte’ ik de serie Monster Zoo. En net nadat ik deel 1 – Voedertijd– gelezen had, verscheen deel 2! Benieuwd hoe het verder gaat.

 

 

Het toevallige dagboek van B.I.G.Het toevallige dagboek van B.I.G.
Jen Carney (vertaling: Selma Soester)
Luitingh-Sijthoff

Supergrappig dagboek van Billie, inclusief 4 flowcharts die je kunt doen om te ontdekken of je dit boek moet lezen (spoiler: ja). Lekker klein en stevig formaat, vol vrolijke doodles. Eerste deel van een nieuwe serie.

 

Boeken voor midden- én bovenbouw

Au!Au!
Karst-Janneke Rogaar
Kluitman

Karst-Janneke Rogaar heeft zich na het geweldige Keizer Ei uitgeleefd met een verhaal over Paul de Pauw, die na een blikseminslag (au) asgrauw aan de voeten belandt van een astronaut. Hilarisch, weer!! Denk aan een TRAUMA dat de PAUW in zijn NAUWE ei moet hebben opgelopen… Denk aan het RESTAUREREN van het HYDRAULISCH systeem met LAUW water… En natuurlijk zijn alle AU-woorden dit keer BLAUW. 💙

Het extra kloeke moppenboekHet extra kloeke moppenboek
Helen van Vliet (ill.), Agnes Wijers & Elseline Knuttel
Uitgeverij Inktvis

Na Het kloeke moppenboek kun je nu nóg meer theaterlezen met moppen. Hetzelfde concept, nieuwe moppen.

 

Geheim agent MaxGeheim agent Max
Manon Sikkel en Katrien Holland (ill.)
Luitingh-Sijthoff

Eigenlijk zou ik denken dat dit boek vooral geschikt is voor groep 4 (net als het eerste deel Geheim agent oma), maar het boek is gekozen als thematitel voor de Kinderboekenweek voor groep 5/6. Inmiddels is Max misschien ook wel ouder geworden? Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar dit boek. Geheim agent oma is in ieder geval gewéldig (maar dan wel voor de middenbouw dus).

Zookids omnibusZookids omnibus
Liesbeth van Binsbergen en Juliette de Wit (ill.)
Uitgeverij Columbus

Paperback met een bundeling van drie eerder verschenen boeken op AVI-E5 niveau: Droombaan in de dierentuin, Spoorzoeken in het safaripark, en Actie voor de apen. Het eerste boek is al bijna 10 jaar oud en van de serie zijn al 10 delen verschenen, maar ik ken ze nog niet! Klinkt als een ideaal kinderboek: avonturen en vol dierenweetjes.

Miro en Tesla kiezen een beroepMiro & Tesla kiezen een beroep
Aby Hartog en Helma Starreveld (ill.)
Uitgeverij Menuet

Lekker lachen tijdens de Kinderboekenweek? Dan moet je dit boek in de klas halen! Ik sloeg het boek open, las een stukje en kreeg meteen de slappe lach. Ik weet niet of je het boek De problemen van Boris & Berber van Aby Hartog kent? Dan weet je wel wat je ongeveer kunt verwachten: hilarische korte verhalen over een broer en zus die allerlei beroepen gaan testen en die je liever níet als kinderen zou willen hebben, zeg maar. Hilarisch!

Makkelijk lezen voor bovenbouw (en VO)

Doorzetten!Doorzetten!
Marlies Verhelst
Uitgeverij Eenvoudig communiceren

De boeken uit deze serie – Het talent van… – zijn speciaal geschreven voor jongeren van 10-13 jaar die moeite hebben met lezen; met korte zinnen en eenvoudige woorden. Dit verhaal gaat over Jayden, die tegen de zin van zijn moeder in wil hockeyen. Daarmee sluit het boek ook mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek (worden wat je wil).

Vlugge vingersVlugge vingers
Simone Arts
Uitgeverij Eenvoudig communiceren

Nog een indringend boek uit dezelfde serie, dat ondanks de eenvoudige zinnen totaal niet kinderachtig is! Over een (vaak) dronken vader die de 12-jarige Milo dwingt om geld in huis te brengen… Een boek zonder ‘rijke taal’, maar ik kan me goed voorstellen dat er wel kinderen zijn die door dit boek aangezet kunnen worden tot lezen.

Diverse fictie

De grote raceDe grote race
Ruby Coene
Uitgeverij Moon

Dit boek staat op mijn ‘zomerleeslijstje’! Het is namelijk een boek ‘vol humor, actie én puzzels’ die je samen met de tweeling Li en Nao kunt oplossen. Met hen reis je in dit boek naar Taiwan, om daar op familiebezoek te gaan. Klinkt fantastisch. Eerste deel van de serie ‘De legendes van Li en Nao’.

 

De leerling-toveraarDe magische wereld van Charlie: De leerling-toveRaar
Audrey Alwett (vertaling: Lidewij van den Berg en Sandra Verhulst)
Luitingh-Sijthoff

Nog een boek waar ik ontzettend benieuwd naar ben. Dit boek bevat boeken die zichzelf schrijven, toverkracht in gigabytes, een pratende dweil en gebouwen op pootjes. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff vergelijkt het zelf met Nevermoor (de serie die ze zelf uitgeven), dus dat belooft wat.

 

Lotje LaterLotje Later
Cees van den Berg
Lemniscaat

Heruitgave ter gelegenheid van de Kinderboekenweek, over een meisje dat dolgraag viool wil spelen. Dat lukt echter niet als ze zich aan de regels houdt… Verscheen in 2016 bij Clavis Uitgeverij.

 

PalomaPaloma
Cees van den Berg
Lemniscaat

En over een week verschijnt er ook nog een nieuw boek van Cees van den Berg: over Paloma die een geniaal idee van haar overleden moeder wil verkopen, om zo een enorme berg geld te verdienen en daarmee haar vader te redden. Door het lezen van  Gevonden verwacht ik hier heel veel van!

 

Het geheim van MichelangeloHet geheim van Michelangelo
Carlo A. Martigli (vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts)
Uitgeverij La Zeta

Een jeugdthriller die zich afspeelt in de 16e eeuw! Jacob moet zijn vader opvolgen als wolhandelaar, maar hij wil kunstschilder worden (Kinderboekenweek!). Hij loopt weg en gaat in de leer bij de beroemde Michelangelo. Maar Michelangelo blijkt verwikkeld te zijn in allerlei geheimzinnige zaken…
Ik verwacht geen gemakkelijk boek, maar wel een heel intrigerend verhaal, net als het vorige boek van deze kleine uitgeverij: Een brief met vlechtjes.

Het geheim van het kerkhofHet geheim van het kerkhof
Lisa Thompson (vertaling: Anneke Bok en Claudia de Poorter)
BILLY BONES

Ik was ontzettend onder de indruk van het vorige boek van Lisa Thompson – De dag dat ik verdween. Dit nieuwe boek is eigenlijk een vervolg op haar boek De Goudvisjongen. Ook als je dat boek nog niet kent, belooft dit een spannend boek te zijn, met een groot mysterie dat ontrafeld moet worden…(Zie je trouwens ook dat steeds meer boeken door twee vertalers vertaald zijn?!)

De zoete tovenaarsDe zoete tovenaars: Het magische verbond
Tanja Voosen (vertaling: Pieter Streutker) en Viktoria Gavrilenko (ill.)
Van Holkema & Warendorf

Dit boek doet me qua look & feel enorm denken aan de serie De magische apotheek. Net als die serie is ook dit boek vertaald uit het Duits, heeft het een sprankelende cover en belooft het een betoverend, magisch verhaal. Nu staan er echter geen geuren centraal, maar zoetigheden…

De strijd om de hartenkoninginDe strijd om de hartenkoningin
Tonke Dragt
Uitgeverij Leopold

Wie had dat ooit kunnen denken: een nieuw boek van Tonke Dragt! Maar, eigenlijk is het het eerste verhaal dat Tonke Dragt ooit schreef, alleen is het nooit eerder uitgegeven. Het is ook geen boek, maar een novelle van slechts zo’n 50 pagina’s. Verwacht dus zeker geen avonturenverhaal, zoals De brief voor de koning. En eerlijk gezegd vind ik het ook geen kinderboek… Recensie volgt snel!

Leave a Reply