Nieuwe boeken maart 2024

Nieuwe boeken maart 2024De afgelopen maanden ben ik zo druk geweest – met léuke dingen hoor: lezingen, een bezoekje aan de Bologna Bookfair, vakantie 🙂 … – dat het er niet van is gekomen om meer over de verschenen boeken van maart te vertellen.

Maar… dat maak ik graag goed! En nu kan ik ook wel iets meer vertellen over diverse titels, want ik heb inmiddels al heel wat boeken gelezen of vluchtig doorgekeken.

Hieronder lees je meer over alle boeken!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Non-fictie

Het grote kippenboekHet grote kippenboek
Jan Hamstra (ill.) & Evelien De Vlieger
Lannoo

Kijk, dat is bijzonder: op dit boek wordt de illustrator vóór de schrijfster genoemd. Maar dat is ook wel terecht, want ik zei het hierboven al: de illustraties zijn fantastisch!! Achter in het boek wordt ook nog uitgelegd hóe ze zijn gemaakt: met linoleumsnedes en -afdrukken. En met zoveel details! Evelien De Vlieger vertelt bovendien met enorm veel enthousiasme over de dieren. Door dit boek ga je echt anders naar kippen kijken.

In oorlogIn oorlog
Arend van Dam en Roland Sillem (ill.)
Van Holkema & Warendorf

Voor dit boek dook Arend van Dam in de geschiedenis van het oorlogvoeren. Kunnen we het heden beter begrijpen door naar die geschiedenis te kijken? In 33 verhalen lees je over oorlogen in de klassieke oudheid tot aan guerrillaoorlogen en vredesmissies van nu. Het is een boek geworden over koningen, dictators, legerleiders, soldaten, vechttactieken, wapens en strijd, waar Van Dam diverse militairen voor interviewde.

Poëzie, beeld- & taalspel

Ommouw meOmmouw me
Ted van Lieshout
Querido

Prachtige korte poëzie in labeltjes van kledingstukken; gedichten over verlangen en herinneringen; foto’s van kunstig gerangschikte kleding en schoenen. Dit boek laat wederom zien dat Ted van Lieshout een kunstenaar is, met een zeer creatieve geest. Maar wat mij betreft is het geen boek voor kinderen op de basisschool: daarvoor wordt er teveel gezegd over dingen die buiten hun belevingswereld liggen (seksualiteit, dood, verdriet).

De weg naar morgenochtendDe weg naar morgenochtend
Joke van Leeuwen
Querido

Ook dit filosofische beeldverhaal (12+) van Joke van Leeuwen kun je links laten liggen voor de basisschool. Dit boek gaat over Veertje die op het punt staat om haar volwassen leven te beginnen, als hulp in de huishouding (100 jaar geleden). De droom die zij de nacht voor haar eerste werkdag krijgt, vol vreemde ontmoetingen en nieuwe inzichten, is wel héél erg moeilijk te duiden.

Loop nooit onder een ladderLoop nooit onder een ladder
Andrés López (vertaling: Edward van de Vendel)
Horizon

Dit boek over (on)geluk staat vol met bijgelovige uitspraken die iedereen wel kent, maar waar Andrés López steeds met een droge opmerking en hilarische tekening een ontzettend grappige draai aan geeft. Ergens binnenstappen met je rechtervoet brengt geluk. Zorg er wel voor dat de deur open staat. Of: Een gele auto zien brengt geluk. Zolang het maar niet van heel dichtbij is. Ontzettend leuk hoe hij je steeds laat omdenken. Zo wil hij je ook bewustmaken van het feit dat we bijgeloof misschien soms iets te serieus nemen én dat (on)geluk niet voor iedereen hetzelfde is.

Het is een zachte dag vandaagHet is een zachte dag vandaag
Rian Visser & Janneke Ipenburg (ill.)
Leopold

De bundel Alle wensen van de wereld werd bekroond met een Zilveren Griffel en ook deze bundel is weer zó mooi! Het zijn bijzonder fijne gedichten, met mooi taalspel, begrijpelijke diepgang en prachtige thema’s. Het is poëzie over dromen voor de toekomst, over onze aarde, over houden van, over geluk.
Poëzie bespreken vind ik altijd lastig, want het is zo persoonlijk hoe een gedicht bij iemand overkomt. Maar met deze bundel zal Rian Visser ongetwijfeld heel veel kinderen aanspreken en vele harten raken. En de warme, zachte tekenstijl van Janneke Ipenburg lijkt wederom voor deze bundel gemaakt.

Dichter bij de seizoenenDichter bij de seizoenen
Bette Westera & Henriëtte Boerendans (ill.)
Gottmer

Dit is zó’n geweldige bundel met gedichten! Ik schreef er al over in dit blog: bij iedere maand heeft Bette Westera een heerlijk gedicht geschreven en van de prenten van Henriëtte Boerendans wil ik gewoon een kalender. Maar je kunt er ook nog veel van leren over poëzie! Ieder gedicht is namelijk in een bepaalde dichtvorm geschreven (haiku, rondeel, elfje etc.) en daarover krijg je achter in het boek uitleg. Zo kun je dus zelf ook dichter worden bij de seizoenen (geniale titel).

Fictie

Het hart van een giraf is ongelooflijk grootHet hart van een giraf is ongelooflijk groot
Sofia Chanfreau (vertaling: Sophie Kuiper) & Amanda Chanfreau (ill.)
Lannoo

De titel van dit grote fictieboek is net zo intrigerend als de fascinerende omslagillustratie! Het is zeker geen boek over giraffen, maar het is een verhaal dat zich afspeelt op Giraffeneiland, waar Vega samen met haar beste vriend op zoek gaat naar haar moeder. Hun tocht leidt hen volgens de tekst op de achterkant naar een heel bijzonder circus… Het boek staat vol met korte dierenweetjes en prachtige zwart-wit tekeningen. Nou, ik ben heel benieuwd!

De chaos in LoïsDe chaos in Loïs
Yorick Goldewijk en Yvonne Lacet (ill.)
Querido

Dit kleine boek is geschreven voor de Maand van de Filosofie 2024, met het thema Chaos. Het is een ontroerend, maar ook grappig en lekker leesbaar verhaal over een jongen met chaos in zijn hoofd (want: vol ingewikkelde gevoelens) en een meisje met chaos in haar lijf (want: kanker). De recensie staat al een tijdje online, want de Maand van de Filosofie was al in april.

De omzwervingen van BoekDe omzwervingen van Boek
Melanie van de Peut
Clavis Uitgeverij

Zo! Ik schrok wel even van het formaat van dit boek! Poe! Die gooi je niet even in je tas voor onderweg! Maar ook de inhoud is niet licht: het is namelijk een boek over de oorlog in Syrië en moeten vluchten. ‘Boek’ vertelt je het verhaal: Boek is aan het begin van het verhaal een leeg notitieboek, waar nog nooit in is geschreven. Maar Boek gaat mee op de vlucht met zijn mens Abbi en diens dochter Ziza. En van die reis naar Europa brengt Boek verslag uit op zijn eigen bladzijden.

Ze kwamen ons halenZe kwamen ons halen
Martine Letterie
Leopold

In de week voor 4/5 mei lees ik altijd een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en dit jaar heb ik dit nieuwe boek van Martine Letterie gelezen. Het is érg indrukwekkend. Het is het waargebeurde verhaal van de familie Rijper, een domineesgezin uit Amersfoort met maar liefst 15 kinderen, waarvan er aan het einde van de oorlog (1944) nog een aantal thuis woonden. Je zou denken dat het einde van de oorlog in zicht is, maar alles wordt alleen maar erger … helemaal als het gezin wordt opgepakt en naar Kamp Amersfoort wordt afgevoerd. Martine Letterie vertelt erover in haar kenmerkende, beschrijvende stijl, maar het verhaal is heftig genoeg. Hier ben je wel even stil van…

Helden van de straatHelden van de straat
Phil Earle (vertaling: Ernst Bergboer)
KokBoekencentrum

Je ziet het niet direct, maar ook dit is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, over een hond die met behulp van een norse kat en een knettergekke duif levens redt tijdens de Blitz. Dit verhaal speelt zich dus af in Engeland: Peggy wordt voor haar veiligheid naar de kust gebracht, maar haar hond Beau blijft achter in Londen. Nacht na nacht, terwijl het bommen regent en levens worden verwoest, snuffelt Beau tussen het puin van de stad, op zoek naar overlevenden. Uiteindelijk wil hij ook Peggy redden, maar hoe komt hij bij haar? Interessant dat er weer een boek is dat vanuit het perspectief van dieren geschreven is – dat vinden kinderen vaak erg leuk! Deze ga ik zeker nog lezen.

Groot verdwijnboekGroot verdwijnboek
Maarten Kuipers en Emanuel Wiemans (ill.)
Condor

Verrassing: dit is een boek over Hugo de Groot en Slot Loevestein! Het verhaal begint echter in het heden, waarin de meester van Elsie zó spannend over geschiedenis kan vertellen dat het lijkt of de verhalen tot leven komen (kijk, over zo’n rolmodel lezen we graag 🙂 ). Dan verdwijnt Elsie ineens in een geheimzinnig boek, waardoor ze in de tijd van Hugo de Groot belandt… en ze getuige wordt van zijn beroemde ontsnapping.

De Bellende EngelDe Bellende Engel
Stephanie Biesheuvel en Meike Lieve Bos (ill.)
Van Goor

Het verhaal van dit boek is geïnspireerd door het standbeeld ‘De Bellende Engel’ op de kathedraal de Sint-Jan in Den Bosch. Blijkbaar is het beeld wereldberoemd (kende jij het al?): het is een beeld uit 2011 van een engel met een mobiele telefoon aan haar oor, en je kunt de engel ook daadwerkelijk bellen. Alleen in het boek krijg je het callcentrum van De Bellende Engel aan de telefoon, met standbeelden en waterspuwers die de telefoon opnemen; in het echt is dat natuurlijk niet zo. Verder is dit een verhaal over oude huizen die gesloopt moeten worden, nieuwbouw en macht.

Een snufje magieEen snufje magie
Lucas Eden
Lemniscaat

Jula ontdekt tijdens de zomervakantie dat ze magische vingers heeft… vingers waarmee ze blijkbaar lekker kan koken, want achter in dit boek staan heel veel recepten! Toch is er aan de buitenkant van het boek weinig over bakken of koken (afgezien van dat ‘snufje’) te vinden. Het lijkt ook een soort speurdersverhaal te zijn, want Jula gaat samen met haar beste vriend Ben uitzoeken of iemand de baan van Bens moeder op een toeristische stoomboot probeert te saboteren. Dit is dus zo’n boek waar ik niet zo goed van kan inschatten waar het nou precies over gaat, maar waar ik wel steeds nieuwsgieriger naar word.

Series

De Club van MysteriejagersDe Club van Mysteriejagers 2 – Een monsterlijke missie
Geronimo Stilton (vertaling: Loes Randazzo)
Pelckmans

Vorig jaar verscheen er een nieuwe serie van Geronimo Stilton: de Club van Mysteriejagers. Het 1e deel ging over de Bermuda Driehoek, Machu Picchu en Paaseiland; in dit deel krijgen legendarische monsters de aandacht. Niet alleen het monster van Loch Ness moet worden gevonden, ook belandt de Club in de Himalaya waar ze een yeti ontmoeten én bezoeken ze de Marianentrog in de Grote Oceaan. De boeken bevatten natuurlijk de gebruikelijke drukke lettertypes met vrolijke kleurtjes, maar ook informatieve pagina’s, vele kleurige illustraties, raadsels en opvallend veel geleuter over ijsjes. Maar blijkbaar vormt ijs een soort sleutel in de Club van Mysteriejagers. Er valt duidelijk weer van alles te ontdekken in deze serie.

Ollie en WopOllie en Wop! 1 – Ollie de Viking
Adam Stower (vertaling: Angelique Verheijen)
HarperCollins

Deze graphic novel druipt echt van de droge Engelse humor, zowel in tekst als beeld. Adam Stower is de vaste illustrator van David Walliams en is nu een eigen serie begonnen: over kat Ollie, zijn magische kattenluik en Wop, een stuiterig konijntje dat eerst eigenlijk een taartje was. Het zit zo: Ollie is de kat van tovenaar Broddelslof en die kan niet zo goed toveren. Daardoor komt Ollies kattenluik SOMS uit in de tuin… maar meestal in een AVONTUUR. In ieder deel zullen Ollie en Wop dus iets belachelijks gaan meemaken in een of andere tijd of plaats. In dit deel: bij de Vikingen op Trolleneiland. Weinig tekst, veel hilariteit…

De ontvoeringDe speurders van morgen 3 – De ontvoering
Jeroen van Berckum en Katrijn Jacobs (ill.)
Clavis Uitgeverij

De eerste twee delen van deze serie vond ik verrassend goed in elkaar zitten! De boeken worden steeds dikker en dit deel lijkt ook weer behoorlijk spannend te worden. De opa van Jonas is in deel 1 door een tijdmachine één dag in de toekomst belandt en via hem horen Jonas en Maartje dus steeds wat er morgen gaat gebeuren. Nu horen ze dat een aantal beroemde vloggers ontvoerd zullen worden! En … Maartje is een van hen. Volgens de flaptekst is het boek los van de voorgaande delen te lezen – dat zou mooi zijn!

De fluistervlammenDe Fluistervlammen 1 – Het geheim van de Doolhofstad
Jordan Lees (vertaling: Maria Postema) en Vivienne To (ill.)
Van Goor

Jaaaa, dit is echt een steengoed fantasy-verhaal. Met dit boek maak je een fantastische, spannende tocht door een wonderlijke wereld. Het boek staat bovendien vol met verwijzingen naar de kracht van verhalen en het nut van kennis en lezen, zonder belerend te zijn. Benjamiah verdwijnt het liefst in de vele informatieve boeken in de boekwinkel van zijn ouders. Maar dan krijgt hij een mysterieuze pop opgestuurd, die hem naar een totaal andere wereld brengt: Slingerwald, een magische stad waarin iedereen verdwaalt die te ver van huis gaat. Het verhaal is ongelooflijk fantasievol en blijft verrassen. Ook fijn: het boek heeft een gesloten einde, al is er zeker een los eindje voor een spannend vervolg. Dat gaat er hopelijk snel komen – dit smaakt naar meer!

De laatste strafschopVVVoetbalfanaten 5 – De laatste strafschop
Corien Oranje en Iris Boter (ill.)
Columbus

In dit laatste deel van de serie over voetbal en vriendschap staat Matteo weer voor een dilemma: kiest hij voor een echte wedstrijd Nederland-Duitsland, waarin hij ook nog eens aanvoerder mag zijn, of voor het verjaardagsfeest van zijn beste vriend? Ja… de moeilijke keuzes die je moet maken in de topsport! Er staat ook een quiz in het boek ‘waarmee je kunt ontdekken of in jou ook een profvoetballer schuilt’.

Leave a Reply