Nieuwe boeken mei 2022

Nieuwe boeken mei 2022Het gaat maar door hè, met die mooie boeken!! In mei kwam er weer een enorme stapel binnen. 📚📚

Tijd om een leeslijstje te gaan maken voor de zomer 😊 Altijd leuk om te bedenken welke boeken meegaan in de vakantiekoffer 🧳 Inspiratie genoeg in ieder geval weer! Kijk hieronder maar of er misschien iets voor jou tussen zit!

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Regenboog ReaRegenboog Rea
Laura Ellen Anderson (vertaling: Annemiek Seeuws)
Davidsfonds | Infodok

Een lekker stevig en toch vrij compact leesboek met veel illustraties en een vrij groot lettertype – dat zal kinderen al wel aanspreken! Wat ik vooral erg leuk vind, is dat dit boek over het weer gaat (leuk voor thematisch lezen!) en dat er een complete magische wereld is gecreëerd, met o.a. het Celciuswoud, het Druipende Dorp en Knettergrotten. Ik ben benieuwd wat de 10-jarige Rea voor ons in petto heeft (een regenboog, gok ik…).

SupergroenSupergroen
Thijs Goverde en Saskia Heijmans (ill.)
Ploegsma

Dit informatieve boek over planten (of beter: de helden en schurken van het voedselbos) is niet alleen ontzéttend interessant, maar vooral heerlijk om te lezen! Wat een meesterverteller is Thijs Goverde! Hij vertelt heerlijk smeuïg hoe hij zijn eigen voedselbos is begonnen en doet dat op ongelooflijk humoristische wijze – lees hier maar.

ZeemeermeisjeZeemeermeisje
Jowi Schmitz
Hoogland & Van Klaveren

In dit boek wacht je echt een heerlijk verhaal over de stad Amsterdam, ouders die eigen levens leiden, jezelf leren kennen, vrijheid en… de liefde. De mooie cover doet weliswaar vermoeden dat het boek over de zee gaat, maar dat is niet zo. Behalve dan als die moet worden overgestoken om in Schotland te komen…

PonyPony
R.J. Palacio (vertaling: Annelies Jorna)
Querido

Als de schrijver van het prachtige boek Wonder met een nieuw boek komt… ja, dan wil je dat lezen. De cover en flaptekst vertellen echter al dat dit verhaal héél anders is. Het speelt zich af in de 19e eeuw en is ‘een filmisch avonturenverhaal’ waarin Silas op een geheimzinnige pony op zoek gaat naar zijn vader, die midden in de nacht mee is genomen door drie onbekende mannen…

De geheimen van het CatshuisDe geheimen van het Catshuis
Nienke Berends
Clavis Uitgeverij

Dit debuut maakt mij nieuwsgierig: een verhaal dat zich afspeelt in het bekende Catshuis; een boek over politiek, maar ook vol mysterie en romantiek… Een verhaal met een vrouwelijke premier, die samen met haar vrouw en dochter Lies beveiligd moeten worden… Niet te dik, maar wel kleine lettertjes. Ik ben benieuwd!

MickMick
Anje Gnodde
De Vries-Brouwers

Een dunne paperback, maar met een onderwerp dat wel binnenkomt: Wat doe je als je vader een hartaanval heeft gekregen en je het gevoel hebt dat het jouw schuld is? Micks vader ligt nog steeds in het ziekenhuis… Hoe krijgt Mick hem weer wakker? Een mooi onderwerp, waar niet zoveel kinderboeken over zijn.

Eigenwijze voetenEigenwijze voeten
Irène Storm en Sanne Verstraelen (ill.)
Clavis Uitgeverij

Eerder schreef Irène Storm een serieus en spannend verhaal over kinderontvoering (Over de grens), waar ik erg enthousiast over was. Het is dan ook best gek om te zien dat dit boek totáál anders is! In dit verhaal gaan de eigenwijze voeten van Mellie uit zichzelf met haar op stap, waardoor ze een pratende kameleon ontmoet, plus een heleboel andere dieren die haar hulp nodig hebben. Klinkt zéér fantasievol! Dit boek is dan ook bedoeld voor ‘dromers en dierenvrienden’. Heel verrassend, maar wel even schakelen!

Op zoek naar de nachtegaalOp zoek naar de nachtegaal
Sarah Ann Juckes (vertaling: Marjolijn Huiberts) en Sharon King-Chai (ill.)
Billy Bones

Weer een boek over vogelspotten en met een zoektocht vol vogelweetjes! Nadat eerder dit jaar Twitch en de vlucht van de ijsvogel al verscheen, is dat wel opvallend! Toch verwacht ik van dit verhaal wel iets heel anders: Jasper gaat namelijk niet alleen op zoek naar de nachtegaal, maar ook naar zijn zus Rosie, die niet is thuisgekomen. Hij pakt zijn rugzak in met survivalspullen en gaat op pad… Benieuwd waar deze reis hem naartoe gaat brengen.

Kinderen van het drijfzandKinderen van het drijfzand
Efua Traoré (vertaling: Tjalling Bos)
Leopold

Dit boek neemt jou als lezer mee op reis! En wel naar het verre Nigeria. Daar wordt Simi bij haar oma in een klein dorpje aan de rand van het oerwoud gedropt. Ze komt zelf uit de grote stad Lagos en voor haar is het primitieve leven in het rode stof, zonder elektriciteit, net zo onbekend als voor ons. Het verhaal voert je mee naar het hedendaagse Afrika, maar dompelt je ook onder in oude legenden, het koloniale verleden en duistere magie. Het zuigt je net als het drijfzand in de titel volledig op! Een betoverend verhaal!

JeffersonJefferson
Jean-Claude Mourlevat (vertaling: Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken)
Lannoo

Hoge verwachtingen van dit boek, want de schrijver is de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award. Extra reden om dit boek te gaan lezen dus, al spreekt het verhaal me ook erg aan: het is een fabelachtig verhaal, waarin dieren leven als mensen. Egel Jefferson wordt beschuldigd van moord, waarna hij op de vlucht slaat. Samen met zijn beste vriend proberen ze de echte dader te ontmaskeren.

De grote vossenjachtDe grote vossenjacht
Justyn Edwards (vertaling: Elsbeth Witt)
De Fontein

Er staat een 1 op de rug van dit boek, dus ik ben benieuwd waar dit verhaal naartoe gaat… (Waar zal deel 2 dan over gaan?) Sowieso zal het een verhaal zijn vol trucs, want daar gaat het om: het terugstelen van een truc van illusionist De Grote Vos. De Vos heeft Liz’ familie kapotgemaakt en zij wil koste wat het kost de Vos ontmaskeren. Klinkt spannend…

Het PoepiemonsterHet Poepiemonster
Bram Kasse en Daan van Oostenbrugge (ill.)
Columbus

‘Het Poepiemonster’ vind ik dan weer niet zo spannend klinken. Dit typische schoolverhaal zou geschikt moeten zijn voor kinderen vanaf eind groep 5, maar gezien het grote lettertype en de niet heel verrassende plot is dit meer een boek voor de middenbouw. Ik zeg: een vermakelijk boek over een arrogante schooldirecteur met veel vooroordelen, voor kinderen in groep 4 en 5.

BliksemkindBliksemkind
Hans Hagen en Martijn van der Linden (ill.)
Querido

Hans Hagen verstaat de kunst om je in enkele korte zinnen al helemaal mee te voeren naar een andere wereld… Hij neemt je in dit boek mee naar de Aziatische wereld van Yoko. Yoko wordt geraakt door de bliksem, waarna ze met een magische steen zieken kan genezen. Wat het boek extra bijzonder maakt: deze steen begint het verhaal te vertellen! Ook Yoko’s broer, de bliksem of een rijstveld komen aan het woord. Zo verandert in elk hoofdstuk het perspectief. Martijn van der Linden laat zich ook weer van een nieuwe kant zien, met prachtig passende, sfeervolle illustraties.

Ik wou dat ik anders wasIk wou dat ik anders was
Paul Biegel en Marieke Nelissen (ill.)
Gottmer

Dit boek van Biegel ken ik dus nog niet! De hoogste tijd om het te gaan lezen en dat is geen straf in deze mooie, nieuwe uitvoering met illustraties van Marieke Nelissen. Even door het boek heen bladerend doet het meteen denken aan Erik of het klein insectenboek, want het onzekere jongetje Anders wordt in het verhaal net zo groot als een mier en beleeft een spannend avontuur tussen de kleine beestjes. Maar Anders moet ook een moeilijke opdracht volbrengen, anders helpt de Grote Tovenaar hem niet. Klinkt als een geweldig, sprookjesachtig verhaal, dat ook nog eens heel goed bij het thema van de Kinderboekenweek lijkt te passen.

Stoere verhalen over kunstStoere verhalen over kunst
Manon Berns en Roxane Paalman (ill.)
Kluitman

Een boek naar mijn hart! Dit boek zorgt ervoor dat iedere (aanstaande) leerkracht aan kunstbeschouwing kan doen. Manon Berns laat heel verschillende kunstwerken zien, stelt daar mooie open vragen bij en vertelt vervolgens een verhaal dat niet over het kunstwerk of de kunstenaar gaat, maar wat er wel heel goed bij past. Aansluitend volgen weetjes over het kunstwerk én een leuke doe-opdracht. Roxane Paalman heeft het boek ontzettend speels geïllustreerd, met veel handlettering en zwierige tekeningen. Een mooie aanvulling op de kinderboeken over kunst!

Leave a Reply