Wat word ik weer blij van de stapel boeken uit mei!
Zowel klassiekers als zeer eigentijds; van lekker-makkelijk-weg-lezend tot literatuur … Het is lekker divers!
Er liggen bijzondere boeken bij, waar ik je graag wat meer over vertel. Zie hieronder!
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Bombaaj
Els Pelgrom & Sanne te Loo (ill.)
Luitingh-Sijthoff
Bekijk bij bol
Bombaaj van Els Pelgrom is een klassieker: het is een herdruk van het Kinderboekenweekgeschenk uit 1995, maar nu met mooie, warme illustraties van Sanne te Loo. Wat dit verhaal vooral bijzonder maakt, is dat het wordt verteld vanuit het perspectief van een klein hondje: Bombaaj. Hij woont in een klein dorpje in Zuid-Spanje. Op een dag komt er een nieuw meisje in het dorp wonen. De twee sluiten vriendschap en Bombaajs baasje besluit het meisje te helpen bij het zoeken naar haar vader in Madrid. Dat wordt een verrassend avontuur!
Het einde tegemoet
Gerard van Gemert & Henry Wilbrink
Clavis
Bekijk bij bol
Een VOC-verhaal! Pieter vaart vanuit Vlissingen mee naar de Oost en moet zien te overleven in de echte mannenwereld op het schip. Vroeger las mijn meester mij voor uit De scheepsjongens van Bontekoe, een verhaal dat inmiddels echt wel heel ouderwets is (toen al eigenlijk), dus fijn dat er een ‘vervanger’ is! Ik ben benieuwd wat Gerard van Gemert ervan heeft gemaakt.
Kermiskind
Jacques Vriens
Van Holkema & Warendorf
Bekijk bij bol
Een nieuw boek van Jacques Vriens! Het verhaal speelt zich af op een kermis rond 1920 (hee, zoiets hebben we eerder gezien in Onze lange reis met het hoofd in de koffer!), waarmee Rosa het land rondreist. Ze speelt er theatervoorstellingen met de zeventienjarige Teunis, die een groot geheim heeft. Als haar tirannieke oom de boel gaat regelen, moet Rosa in actie komen. Girlpower in een historische setting dus, met een zeer toegankelijk formaat: 128 pagina’s.
Fietsen door een leeg huis
Robert van Dijk
Querido
Bekijk bij bol
Heel benieuwd naar dit verhaal over vriendschap tussen een Nederlandse en een Afghaanse jongen, waarin veel aandacht is voor vooroordelen. Teus is namelijk verhuisd en komt erachter dat Rayan nu in zijn oude huis woont, een jongen die met zijn familie uit Afghanistan is gevlucht. De ouders van Teus zijn minder blij met de vriendschap, maar Teus weet zeker: Rayan is zijn beste vriend.
De grote vloed
Sjoerd Kuyper
Hoogland & Van Klaveren
Bekijk bij bol
In een interview in de Volkskrant las ik dat dit misschien wel het laatste boek van Sjoerd Kuyper is! Ook in tijdschrift Lezen 2, 2024 kun je een uitgebreid interview lezen (p.18/19). Daarin noemt Kuyper zijn boek zelf een ‘olijke dystopie’. ‘Het gaat over de moderne maatschappij, over alle dingen die op dit moment in de wereld spelen, maar in verhevigde vorm.’ Na de grote vloed is er nog maar één berg waarop de mensen kunnen wonen, maar niet iedereen mag daar zomaar naartoe… Flink maatschappijkritisch, maar ook met een stevige dosis humor en gekkigheid (ik las iets over kabouters…).
Dader op het spoor 5: De verborgen verrader
M.G. Leonard & Sam Sedgman (vertaling: Anne Douqué) en Elisa Paganelli (ill.)
De Fontein
Bekijk bij bol
Veel aandacht voor techniek en groene energie in dit boek! Net als in de voorgaande delen van deze serie gaan Alex en zijn oom op reis met de trein, maar nu in het binnenland van Australië, met een futuristische trein die rijdt op zonne-energie en waterstof. Dit keer is er geen dief of moordenaar die moet worden opgespoord, maar een saboteur. Wie zorgt ervoor dat de Solar Expres ineens op hol slaat?
Rik & Jesper overleven op een onbewoond eiland
Rik Kleeven & Jesper Weijs en Tamara Boon (ill.)
Kosmos Uitgevers
Bekijk bij bol
Boeken van YouTubers worden steeds populairder. Dit is het tweede boek van Rik & Jesper (eigenlijk geschreven door ghostwriter Sander Meij), met vrolijke tekeningen van Tamara Boon. Die tekeningen zijn nogal belangrijk in dit boek, want illustraties, handgeschreven tekst en strips wisselen elkaar af. Ik verwacht geen al te diepgaand verhaal, maar het boek belooft wel een inventief avontuur, want Rik en Jesper belanden na een mislukte zee-eendenrace op een onbewoond eiland en moeten daar zien te overleven. Ik wil vooral graag weten wat kinderen lezen. Het eerste deel stond namelijk in de top 3 van de Kinderjury. Grote kans dat dit boek er volgend jaar ook in staat…
Meneer Bart
Joost Schijns
Veltman
Bekijk bij bol
Ik lees bijna alles, maar het verhaal van dit boek vind ik nogal heftig. Meneer Bart is namelijk het waargebeurde verhaal van een meester die een rotjaar in groep 8 had en vervolgens verongelukte met de MH17. Joost Schijns was een collega van ‘meneer Bart’ ofwel Bart Lambregts. Meerdere mensen hebben het al een echte must-read voor leerkrachten of pabo-studenten genoemd. Ik vraag me wel af waarom kinderen dit zouden moeten willen lezen. Zelf zit ik niet echt te wachten op een verhaal over een moeilijk schooljaar (genoeg ervaring mee), waarbij de hoofdpersoon vervolgens doodgaat. Ik vind het ontzettend mooi dat dit verhaal er is, ter nagedachtenis van meneer Bart, maar dit (volwassen) drama komt voor mij iets te dichtbij. Maar nu weet je in ieder geval dat het boek er is.
Het uurwerkmysterie
Sam Sedgman (vertaling: Merel Leene)
Condor
Bekijk bij bol
Dit boek heb ik al gelezen (lees hier de recensie) en kan ik echt aanraden als je wel houdt van een uitdagend leesavontuur! Spannend, mysterieus en vol raadsels, leerzaam en toch lekker vlot. De vader van Isaac wordt ontvoerd en dat lijkt iets te maken te hebben met de Nieuwe Tijdswet: een voorstel om de tijdsindeling te veranderen. Isaac gaat samen met Hattie, de dochter van zijn peetvader, op onderzoek uit. En dat is niet zonder gevaar…
Van God los
Pete Hautman (vertaling: Floortje Zwigtman)
Ploegsma
Bekijk bij bol
In dit verhaal begint Jason zijn eigen religie. Wat begint als grap loopt helemaal uit de hand… Doet me denken aan De Golf van Morton Rhue! Een 12+ boek waarvan ik denk dat je het misschien best zou kunnen gebruiken in groep 8. Maar daarvoor ga ik het boek eerst nog lezen!
De superhacker
Annemarie Jongbloed
Ploegsma
Bekijk bij bol
De cover doet denken aan De meestervervalser en net als in dat boek besteedt Annemarie Jongbloed aandacht aan heel gewone kinderen, die toch weer net iets anders zijn dan de meeste kinderen. In dit boek is namelijk de stoere Moos de hoofdpersoon, een meisje met een hoorapparaat dat supergoed kan hacken. Als ze haar oma bezoekt in het ziekenhuis, gebruikt ze haar hackerstalent voor onschuldige aanpassingen… Tot ze er samen met Asha achterkomt dat een van de verpleegsters wordt bedreigd. Tijd voor onderzoek!
Tuf en het beste schoolreisje ooit
Tijs van Marle & Esther van den Brink (ill.)
Billy Bones
Bekijk bij bol
Het tweede deel over Tuf, het zusje van Knots! In deze ontzettend grappige graphic novel (superveel tekeningen, lekker veel droge humor) heeft Tuf ‘de bus’ (een mammoet) van het schoolreisje gemist! Samen met haar gaapkat en beste vriend Isidoor gaat ze erachteraan! En dat levert een waanzinnig avontuur op.
Het mysterie van Haamstede
Jeroen Blankendaal
De Fontein
Bekijk bij bol
Altijd leuk als een verhaal zich afspeelt op een plek die je echt kunt bezoeken! Dit boek speelt zich af in Burgh-Haamstede, op Schouwen Duiveland. Het is een verhaal over verdwenen kunstschatten, vreemde snuiters in de duinen en drie vrienden (en een hond) die elkaar ieder jaar in Zeeland treffen. Verrassend genoeg neemt het verhaal je ook mee naar Oostenrijk. De gebeurtenissen volgen elkaar in razend tempo op. Maar ik had moeite met de soms uitleggerige schrijfstijl en de grote mate van onwaarschijnlijkheid. Helaas is het niet het geweldige verhaal dat ik me ervan had voorgesteld…
Zoef!
Janneke Schotveld & Nadia Meezen (ill.)
Van Holkema & Warendorf
Bekijk bij bol
Zo verdrietig… een kinderboek over de dood van een huisdier. Toch is dit niet alleen maar een zielig boek. In het eerste hoofdstuk word je direct verrast door een bijzondere gebeurtenis: Amir heeft een tapijt gekregen dat blijkt te kunnen vliegen! Samen met Zoef het tapijt gaat Amir op een avontuurlijke reis naar de Grens om zijn hond terug te halen voordat zij definitief oversteekt. Dat belooft wat!
Van oermens tot jou
Tialda Hoogeveen & Annemiek Schellenbach (ill.)
Ploegsma
Bekijk bij bol
Dit boek gaat over mensapen, aapmensen, verschillende mensensoorten en tot slot natuurlijk over de homo sapiens. Kortom: over de evolutie tot de mensen die we nu zijn. Het gaat over DNA en onderzoek, waar ook de schrijfster enorm veel research voor heeft gedaan. Samen met de zachte, heldere illustraties is dit echt een heel informatief boek!
De avonturen van Eduard Speck
John Saxby (vertaling: Berd Ruttenberg) & Wolf Erlbruch (ill.)
Hoogland & Van Klaveren
Bekijk bij bol
Dit boek straalt een grote nostalgie uit! Terecht: de 29 boerderijdierenverhalen over het varken Eduard Speck zijn ook al vele jaren oud en geschreven door een schrijver die op dit moment maar liefst 99 jaar oud is. De in 2022 overleden illustrator Wolf Erlbruch ken je vast ook (van bijv. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft). Dit boek verscheen in 2018 in het Duits en is nu dus pas vertaald in het Nederlands. Een boek dat waarschijnlijk het beste tot zijn recht komt als voorleesboek! Ik schat in dat je het prima kunt gebruiken bij projecten over de seizoenen of de boerderij!
Jules Verne 3: De kinderen van Kapitein Demo
Robbert Damen & Daniel van den Broek
Menlu
Bekijk bij bol
Alweer het derde stripalbum over de 11-jarige Jules Verne die al net zo’n avontuurlijk leven had als de personages waar hij later over schreef… Of althans, dat is het idee 😉 Deze strip vol fantasievolle avonturen zouden de inspiratie zijn geweest voor de boeken van Jules Verne en zitten daardoor vol herkenbare elementen uit die klassieke verhalen. Zoals je kunt zien, heb ik de softcoverversie, maar hij is ook beschikbaar in hardcover.
Het verborgen leven van bomen
Peter Wohlleben, Fred Bernard (senario) & Benjamin Flao (ill.) (vertaling: Dieter Van Tilburgh)
Scratch
Bekijk bij bol
En last but not least: het beroemde boek Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben is verschenen als graphic novel! Het boek was al eerder bewerkt tot een boek voor kinderen, maar nu is er dus ook dit fantastische, informatieve beeldverhaal over bomen in alle seizoenen, oerbossen en bosbeheer. Misschien gaat het voor de gemiddelde basisschoolleerling wel iets te ver, want het taalgebruik is niet altijd even makkelijk en Peter vertelt veel over zijn volwassen leven. Toch richt Peter zich in het verhaal tot tieners. Misschien wel omdat dat de leeftijd was waarop hij ook gefascineerd raakte door bomen en het bos. En fascinerend is dit boek zeker!