Nieuwe boeken november 2022

Nieuwe boeken november 2022📚 De afgelopen maanden heb ik het zo druk gehad met lezingen, boekpromoties, recensies schrijven en ziek zijn (blegh) dat het er niet van is gekomen om de boeken van september en oktober op een rijtje te zetten (behalve dan middels een foto). Maar over de boeken in deze prachtige stapel ga ik weer kort iets vertellen.

Het is weer een heerlijk afwisselende stapel, dus eens kijken of we die een beetje kunnen ordenen 🙂

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Boeken om in te verdwijnen

van die boeken voor bij het haardvuur (al dan niet op het digibord)

Het onzichtbare eilandHet onzichtbare eiland
Michelle Harrison (vertaling: Elise Kuip)
Gottmer

Het vervolg op De vloek van de kraaientoren (Bronzen Griffel 2022!). In dit (los te lezen) vervolg wordt Charlie, het jongste zusje van Betty en Fliss ontvoerd. De zussen volgen haar spoor door de mistige moerassen naar een eiland dat op geen enkele kaart staat afgebeeld… Klinkt al net zo spannend en geheimzinnig als deel 1.

Het Hotel met het Groene LichtHet Hotel met het Groene Licht
Kate Milford (vertaling: Imme Dros)
Leopold

Mínstens zo geheimzinnig is dit raadselachtige verhaal over een krakend hotel dat tijdens de kerstvakantie wordt bezocht door allerlei vreemde gasten. Milo is duistere types in het hotel wel gewend, maar nu lijkt hun bezoek te maken te hebben met het hotel zelf. En geloof me – ik ben het al aan het lezen – dit verhaal zit zéér ingenieus en doordacht in elkaar!

Ultra Donker en de Wachters van WildzeeUltra Donker en de Wachters van Wildzee
Philip Reeve (vertaling: Annelies Jorna)
Ploegsma

Dit fantastische omslag belooft een zeer spannend en magisch verhaal over geheimzinnige eilanden en de onstuimige kracht van de zee. Als de Wachter van Wildzee plotseling overlijdt, blijft Ultra alleen achter. En wie houdt er dan de wacht om Wildzee op tijd te kunnen waarschuwen als er gevaar dreigt vanuit de zee?

De School van Goed en Kwaad 2Een wereld zonder prinsen
De School van Goed en Kwaad 2
Soman Chainani (vertaling: Karin de Haas)
HarperCollins

Het vervolg op het fascinerende boek De School van Goed en Kwaad.
De film van dat boek kwam tijdens de herfstvakantie uit op Netflix (en nu kunnen we lezen hoe het verder gaat!!)

 

Het verborgen land 2Het Verborgen Land 2: De terugkeer van de tovenares
Chris Colfer (vertaling: Sabine Mutsaers)
Fontaine

Het eerste deel van deze serie was al dik, maar dit boek is nóg dikker. 512 pagina’s vol sprookjesfiguren, avontuur en een zeer eigenwijze tweeling. De magische queeste uit deel 1 zit erg goed in elkaar, maar het verhaal verzandt soms wel een beetje in details. Benieuwd wat de nieuwe vertaalster van dit tweede deel heeft gemaakt!

Nog meer spannende fictie

Het Van Gogh-mysterieHet Van Gogh-mysterie
Kunstbende 1
Deron Hicks (vertaling: Elsbeth Witt)
De Fontein

Dit boek doet héél erg denken aan de film The Bourne Identity (er wordt zelfs naar Jason Bourne verwezen!): een jongen weet niet meer wie hij is, blijkt wel bizar veel ongewone kennis te hebben én hij wordt achtervolgd door criminelen. Het is misschien even inkomen (pittig taalgebruik en veel onduidelijkheid), maar goede lezers wacht een súperspannend boek vol actie en kunstweetjes, waarin de puzzelstukjes aan het eind heel knap in elkaar vallen.

Krypto - Op open zeeKrypto 3: Op open zee
Hans Jørgen Sandnes (vertaling: Lammie Post-Oostenbrink)
De Vier Windstreken

Over deze serie schreef ik al in het artikel Strips lezen. Het derde deel is inmiddels verschenen!

 

Toen Raaf links afsloegToen Raaf links afsloeg
Evelien De Vlieger en Karst-Janneke Rogaar (ill.)
Querido

Dit boek belooft een spannende roadtrip: een jongen beslist na een schooldag links af te slaan in plaats van rechts en dwaalt vervolgens door de stad. De spanning van dit boek zit hem waarschijnlijk vooral in het onverwachte en de interessante ontmoetingen. En in de vraag of Raaf de weg naar huis nog wel terugvindt? Heel benieuwd!

De Geest van het BesiendershuisDe Geest van het Besiendershuis
Marloes Morshuis
Lemniscaat

Deze cover ziet er wel héél spannend uit! Het spookachtige verhaal lijkt echter vooral een manier om te vertellen over de geschiedenis van Nijmegen. Het Besiendershuis bestaat namelijk echt en is in dit boek een soort wormgat waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar… kun je ook weer terug?

Verhalen om lekker makkelijk weg te lezen

Ariol - SuperpaardAriol 3: Superpaard
Emmanuel Guibert & Marc Boutavant (vertaling: Sylvia Vanden Heede)
Lannoo

Een nieuw deel in de serie Ariol, waar ik in het artikel Strips lezen al iets over schreef.

 

Mijn dikke vette zombiegoudvis 3Mijn dikke vette zombiegoudvis
Mo O’Hara (vertaling: Kristel Bosua)
Moon

Nóg een derde deel in een serie! Net als in de eerdere boeken vind je in dit deel twee verhalen over allerlei vreemde gebeurtenissen en heel bizarre dieren (denk: een teleporterende schildpad, een bijna onzichtbare poedel en een vampierkitten).

 

Einstein de PinguïnEinstein de Pinguïn
Iona Rangeley en David Tazzyman (ill.) (vertaling: Angelique Verheijen)
HarperCollins

‘Een onverwachte logé wordt hun beste vriend’. Een boek over een pinguïn die komt logeren. Geen idee wat ik hiervan kan verwachten, maar het belooft erg grappig te zijn.

 

Ben ik een influencer?Ben ik een influencer?!
Geronimo Stilton (vertaling: Loes Randazzo)
Pelckmans

Zo’n titel moet veel kinderen aanspreken! Geronimo doet mee aan een game-wedstrijd en wordt daarna gestalkt door een populaire influencer. Maar… waarom?

 

De Amsterdamse boskatDe Amsterdamse Boskat
Nicolaas Matsier en Sjaak Rood (ill.)
Hoogland & Van Klaveren

Dit boek moet ik echt even goed bekijken om te bepalen wat de doelgroep is! Nicolaas Matsier won ooit (1987) een Zilveren Griffel, maar als kinderboekenschrijver is hij nu niet heel bekend. In dit boek vertelt een Amsterdamse straat-(bos)-kat in ieder geval over zijn belevenissen… een interessant perspectief!

Verwonderboeken

Het viel uit de luchtHet viel uit de lucht
Fan Brothers (vertaling: Studio Bos)
Leopold

Op zich is het geen onbekend concept: er valt iets uit de lucht en allerlei dieren hebben geen idee wat het is – dat was ook al zo in het (uitverkochte) prentenboek Het Ding van Simon Puttock & Daniel Egnéus. Toch is deze uitwerking van de Fan Brothers wel héél erg mooi! En het is ook interessant om met kinderen te bespreken wat er gebeurt. Oók met oudere kinderen: kunnen zij dit verhaal verbinden aan de mensenwereld?

De ProfeetDe Profeet – verteld voor kinderen
Khalil Gibran & (bewerking:) Tiny Fisscher en Pyhai (ill.)
Samsara

Het klassieke boek voor volwassenen uit 1923 heb ik nooit gelezen, maar dit boek vol levenslessen zou zeer geschikt zijn voor ouders en leerkrachten om te gebruiken als ingang om met kinderen in gesprek te gaan. Een filosofisch boek dus, om na te denken over belangrijke levensvragen. Van zo’n aanbeveling word ik heel nieuwsgierig!

De nachtlantaarns van meneer MakkelieDe nachtlantaarns van meneer Makkelie
Alice Hoogstad en diverse auteurs
Hoogland & Van Klaveren

Een bijzonder concept: Alice Hoogstad maakte eerst 14 prachtige prenten; daarna maakten 13 auteurs daar een droomverhaal bij. Mooi om de verhalen te gaan beleven die de illustraties hebben losgemaakt.

 

A is van BijA is van Bij
een wereldwijd abc-boek
Ellen Heck (vertaling: Vincent Oostelbos)

Hoezo, A is van Bij?! Een simpel en daardoor juist geniaal idee voor een alfabetboek: wist je namelijk dat Bij in heel veel talen met een A begint? En dat Aap vaak met een B begint? Of Vos met een R? Nu lijkt dat logisch als je steeds dezelfde taalfamilie neemt, maar in dit boek komen echt héél veel verschillende talen (> 50) voorbij. Daardoor is dit prentenboek een heerlijk talige ontdekkingstocht! En er is ook nog een website bij waarop je kunt horen hoe bepaalde woorden worden uitgesproken. En dan is het ook nog waanzinnig mooi geïllustreerd!

Is dàt kunst?Is dàt kunst?
Thijs Demeulemeester & Aart-Jan Venema
Lannoo

Moderne kunst is voor velen maar lastig te begrijpen. Precies daar speelt dit dikke kunstboek op in: het stelt de vraag die veel mensen ook vaak stellen: Een haai op sterk water, kak in een blikje. Is dat kunst? Een kamer vol aarde, een museum vol afval. Is dàt kunst? Ik ben heel benieuwd wat de makers ons te vertellen hebben.

Boeken waar je wat van leert

Kinderen van verKinderen van ver
Martine Letterie & Saskia Halfmouw (ill.)
Leopold

Dit boek vertelt de aangrijpende verhalen van vier kinderen: Samuel, Tamar, Azad en Fatima. Zij vluchtten vanuit Syrië en Afghanistan naar Nederland en zitten nu bij elkaar in de klas. De verhalen zijn opgeschreven alsof het fictie is, maar zijn toch echt gebeurd. Wel zijn ze samengesteld uit diverse ervaringen: Martine Letterie sprak namelijk met veel vluchtelingenkinderen en las hun verhalen in de krant of op internet. Samuel, Tamar, Azad en Fatima staan voor heel veel kinderen samen. Een heel mooi boek om kinderen te vertellen over oorlog en vluchten, met een prachtige opdracht als afsluiter: teken je droom voor de toekomst.

Het mooiste boek van grote viezigheidHet mooiste boek van grote viezigheid
Piotr Socha (ill.) & Monika Utnik-Strugata (vertaling: Greet Pauwelijn)
Lannoo

Dit boek doet zijn naam eer aan, want een mooi boek is het, met de prachtig gestileerde illustraties van Piotr Socha! Het had ook best ‘het grootste boek’ kunnen heten, want het formaat is indrukwekkend. Je leest over de geschiedenis van wc’s, baden en ideeën over hygiëne. Eenvoudig is het taalgebruik niet. Moeilijke begrippen als eufemisme, appreciëren of banale uitvindingen worden niet echt uitgelegd… Het boek kan dus wel wat begeleiding of een lesje close reading gebruiken. Maar dat is zeker de moeite waard, want de inhoud is zeer informatief en lezenswaardig!

De binnenkant van buitenDe binnenkant van buiten
Tanja de Boer & Janneke Kornet (ill.)
Nieuwezijds

Technische hoogstandjes in een laag land. Wat een opvallende combi in dit boek: een civiel ingenieur (je weet wel: meten is weten) vertelt over allerlei slimme oplossingen om in Nederland te kunnen wonen en een beeldend kunstenaar (buiten de lijntjes denken) maakte daar illustraties bij. Je krijgt een inkijkje in ‘het binnenste wat je van buiten ziet’: dijken, bruggen, gemalen en constructies van huizen. Superinteressant! Nederland zou namelijk maar een natte boel zijn als ingenieurs niet zulke mooie dingen hadden bedacht.

Leave a Reply