Duurzaamheid – Kinderboekenweek 2022

Logo KBW 2022
>> Gi-ga-groen en duurzaam leven horen natuurlijk ook bij elkaar!
Hier vind je boeken over klimaatverandering en omgaan met (plastic) afval. 
<<

Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaatWaarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat
Esther Walraven & Wilfried Ivens en Iris Boter (ill.)
Van Goor, 2022

In zeven categorieën beantwoorden Esther Walraven en Wilfried Ivens (beide wetenschappers en docent aan de Open Universiteit) allerlei vragen over de kringlopen van de natuur, klimaatverandering, vervuiling, energie en het redden van de aarde. Je leert bijv. waarom je straks kunt kanoën tussen de huizen, waarom walvispoep wonderspul is, waarom er zoveel eikenprocessierupsen zijn (Ja! Waarom?!), waarom fijnstof beter ‘niet-zo-fijn-stof’ kan heten en waarom de aarde niet zo blij is met internet (echt?!). Serieuze onderwerpen, maar door de leuke invalshoeken en vele supergrappige tekeningen van Iris Boter toch een lekker leesboek.

Samen plastic de baasSamen plastic de baas
Martin Dorey en Tim Wesson (ill.) (vertaling: Ingrid Smeets)
De Fontein, 2022

Word een #2minutensuperheld met behulp van dit leuke, activerende boek! In 16 missies leer jij hoe je een superheld kunt worden. Je krijgt niet alleen heel interessante informatie, maar ook heel veel korte challenges (van #2minuten dus) waarmee je punten kunt verdienen. Aan het einde kun jij je superheldenscore bij elkaar optellen! De vele vrolijke illustraties maken dit boek nog eens extra aantrekkelijk – hier zullen kinderen wel enthousiast van worden! Er is trouwens ook nog een soortgelijk boek over klimaatverandering!

Zeg nee tegen plastic!Zeg nee tegen plastic!
Neal Layton (vertaling: Annemarie Bon)
Corona, 2021

Dit mooie, rijk geïllustreerde boek op prentenboekformaat is eigenlijk een zeer vereenvoudigde versie van Tot over mijn oren in het plastic: het vertelt kort over de oorsprong van plastic, waar je plastic allemaal voor gebruikt en natuurlijk wat het probleem van (te veel) plastic is. Heel geschikt voor de middenbouw, maar zeker ook voor de wat minder sterke lezers uit de bovenbouw!

Dit was de plastictijdDit was de plastictijd
Geert-Jan Roebers en Margot Westermann & Michiel Spijkers (ill.)
Fontaine, 2022 (verschijnt 4 oktober)

De makers van het geweldige boek Briljante planten komen een dag voor de Kinderboekenweek met een nieuw boek over plastic! Op initiatief van de Plastic Soup Foundation maakten zij een futuristisch verhaal met heel veel informatie over plastic: samen met dr. Buis, een plastictijddeskundige uit 2132 ga je op expeditie naar de plastictijd. Onze tijd dus! Je leert van alles over plastic, maar ook over de jonge helden die het plasticprobleem hebben aangepakt. Wat een originele insteek! En met zulke makers kan dit boek eigenlijk niet mislukken. Een boek om héél erg naar uit te kijken dus!

Zo zonde van de zee!Zo zonde van de zee! *
Geronimo Stilton (vertaling: Loes Randazzo)
Pelckmans, 2022

Dat een boek over plastic afval ook heel grappig kan zijn, bewijst dit boek in de nieuwe reeks Doen voor groen! van Geronimo Stilton. Op humoristische wijze worden in dit verhaal de nadelen van toerisme aan de kaak gesteld. Verder organiseert de familie Stilton een ludieke opruimactie – wie weet inspireert het de kinderen in je klas wel!

Dichter. KlimaatveranderingDICHTER. Klimaatverandering
Diverse dichters
Plint, 2022

Voor dit nieuwste nummer van DICHTER. schreven bijna 45 dichters bijna 60 gedichten over klimaatverandering. Over de oorzaken, de gevolgen en ook over wat we zelf kunnen doen. De gedichten zijn geïllustreerd met wonderlijke plastic wezens van Carolien Adriaansche.

Klimaat in gevaarKlimaat in gevaar – waar wachten we op?!
Alice Harmen en Andrés Lozano (ill.)
Corona, 2021

In dit boek lezen kinderen allerlei argumenten én tegenargumenten van volwassenen om iets aan klimaatverandering te doen. Superinteressant! Want hoe ga je daarmee om? Het boek laat heel mooi zien waarom het – klaarblijkelijk – zo lastig is om snel stappen te zetten.

Thuis in de toekomstThuis in de toekomst *
Madeleine Finlay en Jisu Choi (ill.) (vertaling: Joost Mulder)
Gottmer, 2022

Gelukkig zijn er ook al heel veel wetenschappers die er van alles aan doen om duurzamer te kunnen gaan leven. In dit boek vind je allerlei uitvindingen die gedaan zijn voor een groenere toekomst. In dit kleurrijke boek raak je niet snel uitgekeken!

Groene helden van het dierenrijkGroene helden van het dierenrijk
Lotte Stegeman en Marieke ten Berge (ill.)
Luitingh-Sijthoff, 2022 (verschijnt 28 september)

Zelfs sommige dieren zetten zich – op hun eigen manier – in tegen klimaatverandering! Althans, dat kun je lezen in dit nog te verschijnen boek. Tien stille superhelden worden in dit boek door Lotte Stegeman in het zonnetje gezet. En Marieke ten Berge (jawel, die van het mooie boek Noord) maakte de illustraties erbij.

Natuurlijk doe je zoNatuurlijk doe je zo
Patsboem! Educatief en Wendy Panders (ill.)
Luitingh-Sijthoff, 2022 (verschijnt 27 september)

Nog een boek om naar uit te kijken! Patsboem! Educatief ken je misschien al van het boek Toen het oorlog was (Zilveren Griffel 2020, ik bedoel maar…), maar nu hebben de schrijfsters van dit collectief de handen ineen geslagen met het Wereld Natuur Fonds en een boek over de natuur geschreven, waarin je ook ontdek hoe je zelf de aarde een stukje groener maakt. Het boek bevat 52 weekthema’s met voor elke dag een vraag en een antwoord, en is – net als dat mooie boek Palmen op de Noordpool – geïllustreerd door Wendy Panders.


>> Terug naar het overzicht met gi-ga-groene boekentips <<