500 appjes die ik niet wil lezen

500 appjes die ik niet wil lezenOp school wordt Esper gepest, maar zo dat de meester het niet merkt. Wanneer Esper aan het einde van de dag thuiskomt, gaat het pesten gewoon door. Sterker nog: het wordt alleen maar erger. Zijn klas maakt een groepsapp aan om foto’s en berichten over Esper te versturen. Ze laten hem geen seconde met rust – en niemand heeft het in de gaten…

Wat moet je doen als het pesten voor de buitenwereld onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?

Recensie

Over cyberpesten zijn wel meer kinderboeken geschreven, maar dit boek van Maren Stoffels komt toch wel weer keihard binnen. Ook al is het een boek van maar 100 bladzijden, het is zo heftig dat je er bijna misselijk van wordt. Vergelijk het lezen van dit boek maar met het kijken naar een ongeluk: je wilt het niet zien, maar tegelijkertijd is het onmogelijk om weg te kijken.

Esper wordt gebombardeerd met de vreselijkste appjes en uitgescholden voor Assper, maar het gaat nog verder: hij wordt gedwongen om zijn nieuwe trui aan een klasgenoot te geven en gechanteerd, en zelfs zijn enige vriend wordt met fake berichtjes tegen hem opgezet. Tegen zijn ouders durft hij niets te zeggen en de meester heeft het ook niet in de gaten.

Fedde: Als je iemand vertelt wat er is gebeurd, maak ik je dood.
Het is de hele klas tegen jou alleen.
Je hebt niemand.
Je bent een loser met een zwerver als vader
Negeer me maar, ik weet heus wel dat je dit leest!
Ik maak je dood, hoor je me?
DOOD. (blz. 65)

Het verhaal grijpt je dusdanig naar de keel, dat je je eenvoudig kunt voorstellen wat dit met Esper moet doen. Kinderen die dit lezen, zullen er ook behoorlijk van onder de indruk zijn. Gelukkig krijgt Esper steun uit onverwachte hoek, wat de lezer heel mooi laat zien dat mensen (in dit geval: daklozen) niet altijd zijn zoals de gebruikelijke vooroordelen doen vermoeden.

Als er uiteindelijk iets knapt bij Esper, besluit hij alle ellende toch met zijn ouders te delen. Het boek eindigt gelukkig positief, waardoor je het toch met een tevreden zucht kunt dichtslaan. Toch sluit de schrijfster nog af met een belangrijke boodschap:

Ik hoop dat je iets aan dit boek hebt gehad. Misschien ken je iemand die wordt gepest, misschien word je zelf gepest, of misschien… ben jij wel een pester. In dat geval hoop ik dat je nu beter snapt wat het kapot kan maken.
Stop ermee.
Pesten is nooit cool.
De enige losers zijn de pesters en de meelopers zelf.

Nou, die boodschap komt wel binnen met dit boek. Laten we hopen dat veel kinderen er iets aan hebben!

Lestips

Dit boek werd vanuit de praktijk getipt voor mijn lijstje met topboeken voor in de klas, en dat is niet heel verwonderlijk: een boek over pesten doet het eigenlijk altijd heel goed. Kinderen vinden het heftig, maar ook heel interessant om over te lezen.

Pesten is helaas van alle tijden en bijna altijd aan de orde. En ook al blijft het in jouw klas bij plagerijtjes, een verhaal als dit kan de kinderen toch flink wakker schudden. En ook heel fijn: door een boek als dit voor te lezen in de klas, maak je pesten bespreekbaar, zonder dat je concrete voorbeelden uit de klas hoeft te gebruiken. Het is een heel veilige manier om over pesten te praten. Kinderen zullen automatisch op hun eigen gedrag reflecteren of wellicht zelf met voorbeelden komen naar aanleiding van het verhaal. Op die manier ligt de regie bij hen.

Lesmateriaal (online) pesten

Maren Stoffels verwijst in haar nawoord ook nog naar de website stoppestennu.nl. Daar vind je veel informatie, maar ook verwijzingen naar lesmateriaal.

Ook de website weektegenpesten.com is heel bruikbaar. In 2017 was het thema van de week Online pesten en veel lesmateriaal kun je nog steeds terugvinden via de site.

Dat geldt ook voor de website mediawijsheid.nl – ook daar is het thema online pesten voorbij gekomen en kun je veel lesmateriaal vinden.


Leopold, 2021

500 appjes die ik niet wil lezen


Genre: School
Onderwerpen: 2021, Anders zijn, Cyberpesten, Dakloosheid, Pesten, Social media, Sociale media, Tip van Julia, Tip van Lisa, Vooroordelen, Vriendschap

Leave a Reply