Aangespoeld

AangespoeldThomas is op vakantie in Griekenland, op het eiland Kavos. Hij verblijft met zijn broer en diens vrienden in een appartement, waar hij het half-Griekse meisje Nika leert kennen. Nika neemt hem mee naar een eenzaam strand met heftige golven en puntige rotsen. Alleen is Nika’s baai niet verlaten: er ligt een meisje op het strand. Een meisje met bloedende schrammen en gebarsten lippen. Thomas en Nika willen de politie, hun ouders of een dokter waarschuwen, maar dan raakt het meisje in paniek. Ze besluiten zelf voor het meisje te zorgen en proberen ondertussen erachter te komen met wat voor mysterie ze te maken hebben.

Recensie

Het verhaal begint spannend en veelbelovend, maar zakt al snel wat in. Dit komt mede doordat de auteur diepgang in het verhaal heeft proberen te brengen door de hoofdpersoon Thomas een soort persoonlijkheidsstoornis te geven, waarbij hij nogal heftige woedeaanvallen heeft met bloederige beelden in zijn hoofd. Het zou de spanning juist opvoeren als hier iets ergs door gebeurt, maar dit is niet het geval. Het haalt dus eerder de focus van het aangespoelde meisje af, dan dat het iets aan het verhaal toevoegt.

Helaas zijn er meer zaken in het verhaal niet goed uitgewerkt. Zo bemoeien de ouders van Thomas zich totaal niet met hun zoon en zitten ze hem eerder op de kast te jagen, dan dat ze hem begeleiden (toch vreemd, bij een kind met een agressieprobleem) en de reacties van het Jente, het aangespoelde meisje, zijn wel erg ondoordacht. Wat verder niet lijkt te kloppen, is dat Nika en Thomas het steeds over het ‘arme kind’ en ‘kleine meisje’ hebben, terwijl Jente slechts een jaar jonger is dan zij.

Het boek leest echter makkelijk weg en kinderen zullen wel houden van het raadsel dat moet worden opgelost.

Al met al: niet echt een hoogstandje. En misschien is dat het probleem bij dit boek: van Anna Woltz zou je meer verwachten. Het is duidelijk dat de schrijfster veel heeft bijgeleerd in de afgelopen jaren, want haar huidige boeken zijn stukken beter.

Lestips

Een pluspunt aan dit verhaal is de setting: het verhaal speelt zich af op een idyllisch Grieks eiland en zit vol met witte huisjes, blauwe zee en lekker Grieks eten. Na alle negatieve nieuwsberichten over Griekenland (crisis, vluchtelingen) geeft dit wel een ander beeld aan kinderen dan de media momenteel doen.

Je zou een fragment over het toerisme in Griekenland kunnen voorlezen (hoofdstuk 2). Hierin zit verder weinig spanning, maar het is een introductie over de hoofdpersonen en hun aankomst in Griekenland.

Die ochtend was (…) een stelletje idioten. (blz. 11 t/m 16)

Vervolgens zou je nog hoofdstuk 1 kunnen voorlezen, als (extra) boekpromotie. Hierin zit wel degelijk veel spanning en maakt heel erg nieuwsgierig naar de rest van het verhaal.

‘De barbecue gaat (…) het bloedende kind. (blz. 7 t/m 10)


Uitgeverij Leopold, 2007

[bol_product_links block_id=”bol_56f7f1be6a5b4_selected-products” products=”1001004004797725″ name=”Aangespoeld” sub_id=”” link_color=”DD5424″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 


Genre: Detective
Onderwerpen: 2007, Anders zijn, Criminaliteit, Griekenland & Turkije, Smokkelen, Toerisme, Vakantie, Weglopen

Leave a Reply