Allemaal sprookjes

Allemaal sprookjesIedereen kent wel de sprookjes van Grimm en Andersen. Maar ken je de sprookjes van Annie M.G. Schmidt ook al? Over een luciferdoosje waarin je alles ‘floep’ zo maar kunt laten verdwijnen… Over diepvriesdames… Over een prinsje dat veel te veel mede-gevoel heeft met zijn mede-mensen… Maar ook over de ietwat vreemde juffrouw Bok, die in de Stoofstraat woont en over Joris die met een groen krijtje een reus voor de gek houdt…

Deze verhalen zijn allemaal te vinden in de verhalenbundel Allemaal sprookjes, maar ook in de eerder verschenen boeken Misschien wel echt gebeurd en Heksen en zo. Humor voor jong en oud!

Misschien wel echt gebeurd  Heksen en zo

 

 

 

 

Recensie

Sprookjes kinderachtig? Helemaal niet! En dat geldt zeker niet voor de sprookjes van Annie M.G. Schmidt. In eigentijds taalgebruik weet ze in een enkele zin je lachspieren in werking te zetten.

Haar nuchtere vertelstijl in combinatie met de fantasievolle sprookjeswereld is verschrikkelijk komisch. Neem bijvoorbeeld de eerste regel van het sprookje De reus en de draak:

‘Ook dat nog,’ zei de koning, toen zijn dochter door een reus werd geroofd.

Origineel, grappig en geschikt voor jong en oud. Uitermate geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool! Zij zullen de humor zeker begrijpen en de vele subtiele taalgrapjes goed oppikken.

Lestips

De sprookjes van Annie M.G. Schmidt zijn ontzettend leuk om even tussendoor voor te lezen. Ze zijn ontspannend, maar bevatten – zoals een goed sprookje betaamt – ook altijd een wijze les.

Zelf heb ik een van de sprookjes ook wel eens gebruikt voor een tekenles: maak een illustratie bij het sprookje. In de boeken Allemaal sprookjes en Misschien wel echt gebeurd hebben verschillende bekende illustratoren zich laten inspireren door de verhalen; in Heksen en zo heeft Charlotte Dematons zich uitgeleefd. Het is leuk om te zien wat de kinderen ervan maken!


Uitgeverij Querido, 2014

Allemaal sprookjes bol


Genre: Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2014, Annie M.G. Schmidt, Sprookjesfiguren, Sprookjeswereld, Verhalenbundel, Voorleestopper
Geïllustreerd door Fiep Westendorp e.a.

Leave a Reply