Alles leeft

Alles leeftLeven. Wat is dat precies?
Dit boek geeft natuurlijk helemaal geen antwoord op die vraag. Wel is het een grappige introductie van dit wonderlijke fenomeen. Al het harige, gladde en gevederde leven in dit boek kruipt, eet, gromt en vliegt erop los. Je hebt groot leven, klein leven en onzichtbaar leven. En je hebt zelfs leven dat 500 jaar oud kan worden!

Alles leeft laat zien dat alles met elkaar verbonden is, want één ding is zeker: leven doen we samen!

Recensie

Alles leeftDe tekst op de achterkant van dit boek zegt het al: dit is geen informatief boek waaruit je leert wat leven nu precies is. Veel meer is het een soort filosofische overpeinzing over de zin van het leven.

Want leven kan zoveel zijn: vermenigvuldigen en ademen; groot zijn of zelfs onzichtbaar; ingewikkeld of juist supersimpel. En soms ook oneerlijk …

Alles leeft

©2022 Moon, illustratie van Christian Borstlap uit Alles leeft

Christian Borstlap is duidelijk geen doorsnee kinderboekenillustrator: hij is een vormgever en art director, en dit boek laat zien dat hij niet alleen een unieke tekenstijl heeft, maar ook dat hij heel creatief denkt. Dit boek is eigenlijk voortgekomen uit een animatiefilmpje dat hij in 2017 al maakte voor Artis – veel beelden uit dat filmpje zijn gebruikt voor dit boek.

Alles leeft

©2022 Moon, illustratie van Christian Borstlap uit Alles leeft

Als je het filmpje van ARTIS LEEFT bekijkt, worden sommige prenten duidelijker, zoals de eerste illustratie met de ‘witte doppen uit onze oren’ (helemaal eigentijds, want in het filmpje waren het nog draadjes!). Ook komt de humor van de prenten in het animatiefilmpje door de beweging nóg beter over (zoals bij de illustratie over ‘lawaai maken’ – die toch al zo grappig is). Anderzijds is de tekst in het boek explicieter – wat heel knap is, want met bijzonder weinig woorden weet Borstlap toch een heel duidelijk verhaal te vertellen. Ook valt op dat er soms andere illustraties zijn gebruikt, wat mooi laat zien dat bewegend beeld niet altijd hetzelfde over kan brengen als een illustratie.

Alles leeft is echt prachtig – een boek om bij weg te dromen, om het verhaal van het leven te overdenken en in je eigen hoofd te laten vertellen.

Lestips

Wat een prachtig boek om in de klas te halen als je het hebt over het thema ‘leven’.

Je kunt je leerlingen eerst zelf de vraag stellen: Wat is leven precies? Ga eens brainstormen met de klas, maak een woordweb en praat erover.

Laat vervolgens het filmpje ARTIS LEEFT zien. Je kunt er direct met de klas over napraten, maar het is misschien juist ook mooi om het even te laten bezinken wat ze hebben gezien. Laat dan vooral dit boek zien en leg het op een prominente plek in de klas. Geef de kinderen de mogelijkheid om er zelf doorheen te bladeren en het verhaal nog eens beleven.

Kom na een aantal dagen terug op het woordweb dat jullie hebben gemaakt. Kan het woordweb worden aangevuld?


Uitgeverij Moon, 2022

Alles leeft


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Animatiefilms, Artis, Creatief, Dierentuin, Filosofie, Illustraties, Leven, Prentenboek, Tip van Mila
Geïllustreerd door Christian Borstlap

Leave a Reply