Archie Greene en het geheim van de magiër

Archie Greene en het geheim van de magiërArchie Greene ontvangt op zijn twaalfde verjaardag een geheimzinnig cadeau. Het is een geheimzinnig, oud boek dat hij naar een boekwinkel in Oxford moet brengen. In Oxford blijft hij logeren bij zijn bijzondere tante Loretta en haar gezin. Zo komt Archie terecht in de wereld van de Vlambewaarders van Alexandrië, die zich bezighouden met het veiligstellen van magische boeken. Niet alleen zijn boek blijkt veel magische kracht te bezitten, maar ook Archie zelf leert een kant van zichzelf kennen die hij nooit had vermoed. Met zijn komst komt het Museum van Magische Varia in groot gevaar…

Recensie

Dit is het eerste deel uit een fantasy-reeks die erg sterk doet denken aan Harry Potter. Misschien zelfs een beetje té sterk. Er zijn namelijk tal van overeenkomsten, tot in de kleine details: de titel van het verhaal (naam hoofdpersoon + toevoeging), schrijfwijze van de auteur (initialen + achternaam), een hoofdpersoon die zonder ouders opgroeit zonder dat hij van enige magie weet heeft, een magische wereld verscholen in een bestaande wereld in een Engelse stad, fabeldieren, zwarte magie, goede magie… Ga zo maar door. Het gevaar bestaat dus dat dit boek wordt gezien als een aftreksel van de populairste kinderboekenserie ooit.

Toch weet dit boek zich goed staande te houden. Een sterk punt is dat het boek erg goed leesbaar is voor de doelgroep: kinderen vanaf 10 jaar. Het boek is niet te dik, heeft een groot lettertype en een goede spanningsopbouw. Daarnaast zit het verhaal goed in elkaar. De magische wereld is goed doordacht, heeft interessante personages en bijzondere fabeldieren en is bovenal erg fantasierijk.

Het boek eindigt met de zin “Maar dat is een ander verhaal.”, wat alvast vooruit wijst naar het volgende deel. Het lijkt erop dat dit volgende verhaal enigszins los zal staan van de gebeurtenissen uit dit boek. Het is dan ook de vraag hoe deze reeks zich gaat ontwikkelen. Vermoedelijk zal het niet het succes van Harry Potter evenaren – daarvoor zal het volwassenen te weinig aanspreken – maar zeker is dat jonge liefhebbers van fantasy hier erg blij van zullen worden.

Lestip

Dit is zeker een boek om te presenteren in je klas en ik weet zeker dat heel veel kinderen het verhaal met veel plezier zullen lezen. Onderstaand fragment zal de fantasy-liefhebbers doen watertanden om verder te lezen.

Archie kon zich (…) de andere kant. (blz. 72 t/m 76)


Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2015

 


Genre: Sprookjes / fantasie
Serie: Archie Greene | Tags: 2015, Boeken, Fabeldieren, Magie, Oxford, Serie, Tip van Liam, VK & Ierland, Zwarte magie

Leave a Reply