Atlas

AtlasLIMITED EDITION
Een fantastische ontdekkingsreis langs de schatten van de wereld

Maak aan de hand van meer dan 70 kaarten een bijzondere reis rond de wereld!
Op elke kaart vind je talrijke illustraties en weetjes over geschiedenis, cultuur, natuur en nog veel meer.

Deze atlas bevat 20 extra landen ten opzichte van de eerder uitgegeven Atlas van dezelfde makers.

Recensie

Wat doet een atlas nou op een website met leesboeken?! Tja… dat heb ik mijzelf ook lange tijd afgevraagd en daarom stond hij er dus ook lange tijd niet op. Maar deze Atlas is zo bijzonder, dat hij nu toch een plekje heeft verdiend.

Deze atlas vertelt namelijk ook een verhaal. Of eigenlijk: heel veel verhalen. Op elke spread zijn namelijk ongelooflijk veel mooie dingen te zien en interessante weetjes te lezen, die alles bij elkaar de verbeelding ongelooflijk prikkelen. Met deze atlas kun je je eigen verhaal maken; je eigen reis beleven in je hoofd.

Atlas illustratie

Neem bijvoorbeeld een willekeurige spread: Litouwen. Nadat je alle vrolijk gekleurde tekeningen hebt bekeken, weet je dat je daar een fantastische vakantie kunt beleven: lekker wandelen in de duinen van Het Koerse Haf, zonnebaden op de ‘gouden stranden’, kajakken op het Meer van Tauragnas (diepste meer van Litouwen), een bezoekje brengen aan het tulpenfestival of met een kabelbaan een oude stad bezoeken. Grote kans dat je Gabija of Matas ontmoet, want dat zijn de meest voorkomende namen in het land. Of je je moet gaan wagen aan het eten van védarai of juka… dat moet je zelf maar even opzoeken. Verder weet je ook alvast welke dieren je er in het wild tegen kunt komen en welke talen er worden gesproken. En wist je dat twee mannen uit Litouwen als een van de eersten de Atlantische Oceaan probeerden over te vliegen?

AtlasZo leer je dus vele landen kennen! En daarnaast kun je het boek ook nog als ‘gewone atlas’ gebruiken, met handige kaarten van het gehele continent, een overzicht met vlaggen achterin en bij elk land informatie over het inwonersaantal, de hoofdstad en de oppervlakte. Het is werkelijk een fantastisch kijkboek, dat dus eigenlijk uit elkaar barst van de verhalen. Je moet ze alleen zelf nog even opschrijven!

Lestips

De ondertitel zegt niets teveel: dit boek is met recht een fantastische ontdekkingsreis. Daardoor is het dan ook een geweldige inspiratiebron voor het schrijven van verhalen en een zeer aantrekkelijke informatiebron voor het leren kennen van landen. Dit boek zou eigenlijk in elke klas in de kast moeten staan!

Je kunt hier prachtige schrijfopdrachten aan verbinden.

  • Gebruik de atlas en verzin een reis rond de wereld met zoveel mogelijk vervoermiddelen (inspiratie is te halen in de Atlas!)
  • Kies een land, bedenk wat je wilt gaan doen tijdens een vakantie in dat land en maak een reisplan.
  • Kies een bezienswaardigheid/natuurgebied/gebouw/wat dan ook en ga op zoek naar meer informatie. Maak er een werkstuk/poster/presentatie over.
  • Schrijf een verhaal over een van de personages uit de Atlas. Dat kan een jongen of meisje met de meest voorkomende naam zijn, maar ook een bekende wetenschapper uit een land, of iemand die belangrijk is geweest voor de geschiedenis. Haal inspiratie uit de overige plaatjes.

Maar natuurlijk kun je deze Atlas ook mooi gebruiken bij wereldoriëntatie: je kunt er allerlei weetjes uithalen die te maken hebben met geschiedenis, aardrijkskunde of natuur. De weetjes zijn slechts beperkt tot een of meerdere woorden, dus dat geeft veel aanleiding om op zoek te gaan naar meer informatie!


Uitgeverij Lannoo, 2018

atlas-bol


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2018, Cultuur, Europa, Kinderboekenweek 2019, Landen, Reizen & vakantie, Toerisme, Wereld
Geïllustreerd door Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski

Leave a Reply