Au!

Au!Paul de pauw is enorm trots op zijn blauwe veren.
Elke morgen voor dag en dauw klautert hij op de heg voor een applaus.
Maar op een dag gebeurt er iets waus.
Een flits, een knal en Paul galmt: AU!
Hij wordt gewekt door een astronaut met een hoofd als een kauwgombal.
Algauw volgt er een authentiek avontuur dat Paul nauwelijks kan bevatten.

In dit verhaal over Paul de pauw staan alle gangbare au-woorden en vind je geen enkele ‘ou’.

Recensie

WAUW! Ren maar gauw naar de winkel voor Au!

Karst-Janneke Rogaar heeft zich na het geweldige Keizer Ei nu uitgeleefd met een verhaal over Paul de Pauw, die na een blikseminslag (au) asgrauw aan de voeten belandt van een astronaut. Hilarisch, weer!! Denk aan een trauma dat de pauw in zijn nauwe ei moet hebben opgelopen… Denk aan het restaureren van het hydraulisch systeem met lauw water… En natuurlijk zijn alle AU-woorden dit keer blauw.

Au!

Met dit boek, waar geen enkele OU in te vinden is, weet je straks precíes wanneer je de ‘au’ moet gebruiken. Wel is het verhaal nogal absurd en het lijkt in eerste instantie nogal bij elkaar geraapt. Logisch ook, want zie maar eens een verhaal te verzinnen waar je op een natuurlijke manier woorden als mausoleum, augurk en dinosaurus met elkaar moet zien te combineren.

Paul plukt aan zijn veren. ‘Ik dacht dat mijn pak origineel en authentiek was.’
Dat is een tautologie, denkt de astronaut, maar hij zegt niks. Hij slaat een arm om de pauw heen en krauwt hem op zijn rug. ‘Maak je niet zo druk over je pak, Paul.’ (blz. 58)

Au!

©2021 Kluitman, illustratie van Karst-Janneke Rogaar uit Au!

Toch blijkt er een verrassende verhaallijn in het boek te zitten! En de eerste bladzijden zouden zó een fabel kunnen zijn (Waarom de pauwau’ zegt). Geweldig zijn ook weer de illustraties, die Karst-Janneke Rogaar als topillustrator vanzelfsprekend zelf maakte. Ze verbeelden niet alleen het verhaal (wat bij sommige zinnen als ‘het sauzen van de raket’ heel verhelderend is), maar voegen ook nog extra humor én woorden toe! Kijk bijvoorbeeld maar eens waar het woord cum laude terugkomt… Het staat wél in de woordenlijst achterin het boek, maar níet in de tekst!

Hóe leuk worden spellinglessen met dit boek?! Veel woorden zijn ook echt niet makkelijk, dus je kunt dit boek nog prima voor taallessen in de bovenbouw gebruiken. Maar behalve dat is het ook gewoon een ontzettend creatief, origineel en grappig boek om te lezen, over die blauwe veren van Paul de pauw. Wauw.

Lestips

Au!

©2021 Kluitman, illustratie van Karst-Janneke Rogaar uit Au!

DICTEE!! Maar dan leuk!

Als je dit verhaal maar vaak genoeg voorleest, leren kinderen vanzelf de woorden goed kennen en zullen ze nooit meer vergeten dat astronaut of taugé met een AU geschreven moet worden.

Lekker vaak voorlezen en laten lezen dus.

Schrijven

En misschien kunnen de kinderen zelf een leuk verhaal verzinnen met de woorden uit de woordenlijst? Of wie kan een logische zin maken met de meeste AU-woorden?
Let op: er mogen geen woorden met de OU in voorkomen!

Of maak het nog ietsje moeilijker: laat de kinderen een soortgelijk verhaal maken, maar dan JUIST met OU-woorden! Dan mogen er juist geen AU-woorden in voorkomen. Lukt dat ook?
(Kleine noot: kinderen moeten dan wel gaan onthouden welk woord in welk verhaal voorkomt… dus spelling-technisch maak je het dan misschien juist moeilijker)

Tekenen

Als de kinderen een verhaaltje met AU-woorden hebben geschreven, is het natuurlijk ook erg leuk om ze er een illustratie bij te laten maken.


Lees ook:

Keizer Ei


Uitgeverij Kluitman, 2021

Au!


Genre: Avontuur
Onderwerpen: 2021, Astronauten, Creatief schrijven, Dieren, Spelling, Taal, Voorleestopper
Geïllustreerd door Karst-Janneke Rogaar

Leave a Reply