De avonturen van Max Kruimel – Superheld op sokken

Max KruimelMax Kruimel zit sinds kort op een geweldige middelbare school. Nou ja, geweldig? Ruud Bulder, beter bekend als Bruut Bulder, wil niets liever dan Max in zijn kluisje opsluiten. En dat doet hij! Op vrijdagmiddag… Als iedereen al naar huis is! Had Max maar superkrachten, zoals de helden uit zijn stripboeken, dan kon hij uit die stomme kluis ontsnappen. Helaas is Max’ enige ‘superkracht’ dat hij een pizza van een kilometer afstand kan ruiken… Maar Max Kruimel geeft zich niet zomaar gewonnen!

Dit is het eerste deel in een nieuwe graphic novel serie over Max Kruimel. Auteur Rachel Renée Russell schreef ook de megapopulaire serie Dagboek van een muts.

Vertaald door Mechteld Jansen.

Recensie

In eerste instantie lijkt Rachel Renée Russell haar receptenboek voor ‘succesvolle graphic novel’ uit de kast te hebben getrokken:

Men neme:
– een enigszins zielige (‘loser’) hoofdpersoon
– een middelbare school
– een pestkop
– VEEL HOOFDLETTERS
– quasi grappige doorhalingen
– een groot PROBLEEM
– een heleboel flauwe grapjes

Met wat leuke tekeningetjes erbij krijg je dan vanzelf een serie die kinderen uit de boekenkasten zullen grissen. Toch?

Dat is dus wat deze nieuwe graphic novel serie lijkt te zijn: een jongensvariant van Dagboek van een muts. Maar… Russell weet toch nog verrassend uit de hoek te komen! Ongeveer halverwege het boek neemt het boek een wending die je niet aan ziet komen: Max weet te ontsnappen uit zijn kluisje en krijgt te maken met drie niet al te snuggere dieven. Zij proberen de computers uit de school te stelen. Dé kans voor Superheld (op sokken) Max Kruimel om in actie te komen. En of dat goed afloopt… dat blijft nog een verrassing! Net als in de favoriete strips van Max blijft het einde onzeker:

Wordt dit het LAATSTE avontuur van onze held Max Kruimel? (blz. 309)

Ik denk het niet… er zullen waarschijnlijk nog vele delen volgen. En daarmee heeft de graphic novel-liefhebber – zowel jongens als meisjes! – er weer een grappige serie bij.

Lestips

Zeker een serie om in je klas te presenteren, want je zult er veel kinderen een groot plezier mee doen. Lees hem zelf ook even door, zodat je weet wat er gelezen wordt! Want dat dit weer een populaire serie zal worden, is vrijwel zeker.

Je kunt eerst de Nederlandse boektrailer bekijken op de website www.graphic-novels.nl. Daarin wordt min of meer dezelfde samenvatting gegeven als hierboven. Maar het is ook leuk om dit YouTube-filmpje te bekijken:

Hierin stelt de Engelse (originele) versie van Max Kruimel (Max Crumbly) zichzelf voor (wel in het Engels, maar de illustraties spreken voor zich). Leuk is dat de humor uit het boek op deze manier veel beter overkomt dan in het Nederlands. (De Engelstalige titel dekt de lading van het verhaal ook beter: Locker Hero)

Schrijfopdracht

Nu de zoveelste graphic-novelserie verschijnt, zijn er steeds meer overeenkomsten te vinden (en verschillen natuurlijk ook). Bespreek dit eens met de klas. Wat maakt een graphic-novelserie leuk of grappig? Wat zijn de kenmerken? Waar moet je op letten als je een graphic novel schrijft? Gebruik evt. het ‘ingrediëntenlijstje’ uit de recensie.

Lukt het de kinderen om zelf een mini-graphic novel te maken? Laat ze deze opdracht evt. in tweetallen doen (een tekenaar en een schrijver). Wie weet wat voor grappige verhalen eruit komen! Extra leuk is om de verhalen van de kinderen te bundelen in een boekje. Als je ze over dezelfde hoofdpersoon laat schrijven (samen een naam verzinnen?), kun je gemakkelijk een titel aan de bundel geven: De avonturen van…. !!!


Uitgeverij De Fontein, 2017

Max Kruimel 1 bol

Max Kruimel 2 bol


Genre: Humor, School
Series: De avonturen van Max Kruimel | Onderwerpen: 2017, Creatief schrijven, Dagboek, Diefstal, Graphic Novel, Pesten, School, Serie, Stellen, Superhelden
Geïllustreerd door Rachel Renée Russell

One Response

  1. jess
    jess at · Reply

    i love this book this was the first book i ever finished in 1 week

Leave a Reply