Mijn bijzonder rare week met Tess

Mijn bijzonder rare week met TessOp de eerste dag van hun vakantie op Texel breekt de broer van Samuel zijn enkel. Voor Samuel is dat eigenlijk wel leuk, want bij de dokter komt hij Tess tegen. Tess heeft bruine ogen met vlekjes erin. Maar dat is niet het enige wat bijzonder aan haar is. Ze kent haar vader niet, zegt nooit sorry en is nogal bazig. Ze neemt Samuel dan ook meteen mee op sleeptouw; onder andere naar hun vakantiehuisje waar zij een paar interessante gasten moet ontvangen.. haar vader en zijn vriendin. Tess heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor. Samuel besluit haar te helpen.

Recensie

Zoals we van Anna Woltz gewend zijn, zit dit bijzondere verhaal over twee ongewone hoofdpersonen vol onverwachte wendingen en rare situaties.

We lezen het verhaal door de ogen van Samuel. Samuel is een slimme jongen, die door zijn broer ‘de professor’ wordt genoemd. Samuel denkt erg goed na over alles, maar slaat daar soms wat in door en heeft hierdoor een wat vreemde kijk op dingen. Zo heeft hij bedacht dat zijn ouders en broer eerder dood zullen gaan dan hij en daarom besluit hij alvast te oefenen met alleen zijn.

Ook Tess is geen doorsnee meisje. Ze is opgevoed door haar feministische moeder, die haar nooit heeft verteld wie haar vader is. Als Tess daar echter op een dag toch achterkomt, besluit ze hem stiekem uit te nodigen naar het eiland om een week door te brengen in hun vakantiehuisje. Dat levert een intrigerende situatie op, want haar vader weet niet eens dat hij een dochter heeft!

Bovenstaande is de kern van het verhaal: Samuel is ervan overtuigd dat de vader van Tess hoe dan ook hoort te weten dat hij een dochter heeft; Tess wil dit laten afhangen van deze vakantieweek op Texel. Een behoorlijk zwaar thema dus, maar het verhaal zit luchtig in elkaar en leest heel gemakkelijk. Daardoor verandert dit aanvankelijk bijzonder rare verhaal vanzelf in een bijzonder mooi verhaal: over een man die plotseling vader wordt van een elfjarige dochter. Ook de vriendschap die ontstaat tussen Tess en Samuel is goed omschreven. Inderdaad: een bijzonder rare vakantieweek, maar op een andere manier raar dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Het omslag en de titel van dit boek verraden totaal niet waar dit boek over gaat en zijn weinig aansprekend. Bovendien zou je kunnen denken dat dit een meidenboek is. Onterecht! Typisch een boek waar boekpromotie voor nodig is dus!

Lestips

Een goed fragment om dit boek te promoten is het hoofdstuk (9) waarin Tess en Samuel zich naar het vakantiehuisje van Tess en haar moeder spoeden, omdat ze daar haar vader voor het eerst gaat ontmoeten (zonder dat hij daar dus iets van weet). Dit fragment is dusdanig intrigerend dat je – net als Samuel – precies wilt weten hoe het zit!

De wind blies (…) zijn dochter was. (blz. 45 t/m 50)

Texel

Het verhaal speelt zich af op het eiland Texel. Dat zorgt voor het vakantiegevoel van dit boek: Samuel geniet van de zoute zeelucht, de duinen en de dennenbomen. De sfeer van het eiland wordt goed neergezet:

De plastic stoelen waren nog nat van de dauw en overal zongen onzichtbare vogels. Ik zag een konijn wegschieten tussen het duingras en ademde diep in. De zoute lucht tintelde in mijn longen en gaf mijn armen bijna kippenvel. (blz. 61)

Je kunt bovenstaand fragment voorlezen en verwijzen naar dit verhaal als je het hebt over de Waddeneilanden. Onlangs (mei 2016) is Texel in de top 10 van beste vakantieplekken ter wereld terecht gekomen (zie artikel Jeugdjournaal)!

Boekverfilming

In 2019 is dit boek verfilmd. Gek genoeg waren de opnamen op Terschelling! Maar het Waddeneilandgevoel blijft hetzelfde. Voor kinderen die nog nooit op de Waddeneilanden zijn geweest, kan de film mooi visualiseren hoe het er daar uitziet. Bekijk hier de trailer:


Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2013

Toen de film uitkwam, verscheen er ook een boek met een nieuwe (film)cover:

Mijn bijzonder rare week met Tess

Je kunt het boek ook lezen via de online bibliotheek!


Genre: Verhalen
Tags: 2013, Boekverfilming, Eenoudergezin, Familie, Noord-Holland, Texel, Tip van Julia, Vaders, Vakantie, Vriendschap

One Response

  1. icocy
    icocy at · Reply

    het is een super leuk boek

Leave a Reply