Blauwe matrozen
door Begga Dom

Blauwe matrozen“Wij wonen aan het eind van de wereld en dat heeft zo zijn voordelen. Het is dichter bij de Zuidpool en daar doet papa zijn onderzoekingen. Daar zijn plekken waar nog geen mens is geweest. Er groeien planten en er leven dieren die nergens anders bestaan. Papa blijft er een hele winter. Je kunt er maandenlang de zon niet zien. Hij is pas gisteren vertrokken en nu ligt de zee tussen ons in. Ik heb altijd gedacht dat hij gewoon terugkomt als hij weggaat. Nooit heb ik iets anders gedacht. Maar nu lijkt alles te veranderen.”

Anna neemt in haar eentje een besluit. Ze gaat ervandoor, haar papa achterna. Ze verstopt zich op een schip dat naar Antarctica vaart. Zo ontmoet ze de vissersjongen Victor, die haar laat zien dat houden van ook loslaten is.

Recensie

Het is verfrissend om een boek te lezen dat anders is dan alle andere. Dit is zo’n boek: in mooie bewoordingen vertelt de Vlaamse auteur Begga Dom over het leven op Vuurland: het uiterste zuiden van Chili en Argentinië. En dat niet alleen: ze vertelt over het onderzoek dat gedaan wordt op Antarctica en de gevaren die dit met zich meebrengt. Niet op spectaculaire wijze, maar sober en ingetogen.

Daarnaast gaat het verhaal grotendeels over de gevoelens van hoofdpersoon Anna, die zich in de steek gelaten voelt door haar vader. Waarom vindt hij Antarctica belangrijker dan haar? Waarom wordt haar niets verteld over wat hij precies gaat doen? Waarom bestaat er een kans dat hij niet meer terugkomt? Anna’s emoties en gedachten worden heel goed verwoord en het is mooi om te lezen hoe zij zich gedurende het verhaal ontwikkelt.

Niet voor niets hoort dit boek bij de Clavis-serie ‘levensecht’: het verhaal vertelt heel realistisch over de situatie in het Zuidpoolgebied. In het nawoord lees je bovendien meer over Antarctica, de klimaatverandering en de smeltende poolkappen. Met websites voor meer informatie over de polen en het wetenschappelijke onderzoek aldaar.

Lestips

Dit boek zal kinderen die geïnteresseerd zijn in de natuur en onze wereld erg aanspreken. Het is dan ook zeker een boek om te promoten in de klas.
In onderstaand fragment wordt een mooie omschrijving gegeven van de leefomgeving van Anna (Vuurland), maar ook wordt er raadselachtige spanning opgebouwd die ervoor zal zorgen dat kinderen verder willen lezen.

Onze stad is (…) Tolensen te maken? (blz. 20 t/m 24)

Het boek is ook zeker een aanrader om voor te lezen of te promoten tijdens een project over klimaatverandering of een les over Antarctica.


Uitgeverij Clavis, 2007

Blauwe matrozen bol


Genre: Verhalen
Series: Clavis levensecht | Onderwerpen: 2007, Antarctica, Argentinië, Chili, Gevoelens, Klimaatverandering, Milieu, Milieu & duurzaamheid, Onderzoek & wetenschap, Stijging zeespiegel, Tip van Julia, Vlaams, Vuurland, Weglopen, Zuid-Amerika, Zuidpool

Leave a Reply