Bliksem in de bergen

Bliksem in de bergen - Karen van Holst PellekaanMees krijgt een supercadeau voor zijn negende verjaardag: hij mag met zijn vader mee naar Peru! Zijn vader is fotograaf en gaat op bezoek bij het Niños-project in de Andes, waar arme kinderen uit de omgeving gratis maaltijden krijgen. Mees raakt al snel bevriend met Amilcar. Samen trekken ze de bergen in. Amilcar waarschuwt Mees voor El Suspiro – de berggeest, maar Mees lacht hem uit. Als Amilcar een dag later echter spoorloos verdwenen is, begint Mees te twijfelen. Hij hoort rare stemmen in de wind… Met gevaar voor eigen leven gaat hij op zoek naar zijn vriend.

Recensie

Dit spannende avontuur leest lekker snel en makkelijk weg. Het is een dun boek (90 blz.) met veel illustraties en een vrij groot lettertype. Daardoor is het ook geschikt voor de wat minder geoefende lezers.

Het verhaal krijgt extra diepgang doordat het Niños-project waar het boek over gaat, ook echt bestaat! Het is in 1998 opgezet door de Nederlandse Jolanda van den Berg. Achterin het boek wordt extra informatie gegeven over het project en verwezen naar een website.

Ook het avontuur in de bergen wordt benadrukt door ‘een berg tips’ die gegeven wordt na afloop van het verhaal, met tips voor wandelen en kamperen in de bergen. Dit is kenmerkend voor de serie Rugzakavontuur, waarbij kinderen in feite gestimuleerd worden zelf op avontuur te gaan!

Lestips

Het volgende fragment is zowel geschikt voor boekpromotie, als om informatie te geven over de Andes, de mensen in Peru en hun bijgeloof. Daardoor is dit boek goed in te zetten in een les over de Andes en/of Zuid-Amerika.

‘Au!’ Mees wordt (…) lange, diepe zucht. (blz. 7 t/m 15)

Het is ook interessant om de kinderen in je klas te vertellen over het Niños-project. Daarvoor kun je onderstaand fragment voorlezen:

‘We zijn er!’ (…) zijn eten weg. (blz. 17 t/m 22)

Vervolgens kun je nog onderstaand filmpje laten zien:

In dit filmpje kun je meteen ook goed zien hoe de mensen eruit zien (en dit komt weer goed overeen met de beschrijvingen in het boek!).

Mocht je nog een stap verder willen gaan, dan is er ook de mogelijkheid om geld in te zamelen middels een scholenproject. Voor meer informatie: www.stichtingninos.com.

Overigens gaat bovenstaand fragment ook nog over vriendschap: Amilcar noemt Mees direct ‘een vriend’. Mees is verbaasd, maar Amilcar vindt het heel duidelijk:

Alleen een vriend geeft zijn eten weg.’ (blz. 22)

Is dit wel zo? Mees vond het eten helemaal niet lekker. Kun je nu wel spreken van vriendschap?


Uitgeverij Leopold, 2011

Dit boek is alleen nog tweedehands te koop, of te vinden in de bibliotheek. Je kunt het boek ook lezen via de online bibliotheek!

Bliksem in de bergen bol

 


Genre: Avontuur
Series: Rugzakavontuur | Onderwerpen: 2011, Andes, Bergbeklimmen, Geloof, Landschap, Natuur, Peru, Vriendschap, Weer, Zuid-Amerika
Geïllustreerd door Els van Egeraat

Leave a Reply