Boreas en de vier windstreken

Boreas en de vier windstrekenBoreas en zijn ouders hebben met hun zeilboot ‘de Argo’ Amerika bereikt. Boreas kan niet wachten om het land te ontdekken! Hij stort zich in de drukte van New York en gaat op geestenjacht op Key West. Daarna zeilen ze door naar Cuba en Colombia en reizen ze via het Panamakanaal naar Californië en Hawaii. Onderweg krijgen ze te maken met haaien, beren en gevaarlijke grafrovers. Gelukkig is Boreas inmiddels wel wat gewend. Maar als blijkt dat er een orkaan recht op de Argo afkomt, tijdens hun tocht over de Stille Oceaan, wordt de situatie opeens wel héél gevaarlijk. De radar en de radio begeven het en zelfs hun kompas werkt niet meer. Gaan ze deze storm wel overleven…?

Dit is het derde deel van de serie over Boreas, die een wereldreis per zeilboot maakt. In het eerste deel – Boreas en de zeven zeeën – zeilde hij van Nederland naar Portugal, in het tweede deel – Boreas en de duizend eilanden – van de Canarische Eilanden naar Miami.

Recensie

De reis van Boreas gaat verder! Het is natuurlijk altijd spannend bij een serie of het de auteur lukt om het verhaal interessant te houden. Maar al vanaf de eerste zin – op dag 345 van de reis – zeil je weer mee over de oceanen en word je deelgenoot van Boreas’ spannende avonturen.

Want avonturen zijn er weer genoeg in dit boek! Boreas verdwaalt in New York, scheurt op een mountainbike van hoge bergen af en belandt zelfs in een orkaan! Tussendoor kom je net als in de voorgaande delen nog genoeg te weten over zeilen, maar ook over de verschillende landen die Boreas en zijn ouders aandoen. Boreas houdt een logboek bij, waarin hij allerlei wetenswaardigheden opschrijft. In dit deel is wat minder ruimte voor overpeinzingen over de reis, maar dat is geen gemis. Boreas geniet met volle teugen van het reisavontuur en kan zich eigenlijk niet voorstellen dat het ooit nog op zou houden. Gelukkig maar! Want deze reis is voor de lezer net zo verslavend als voor hem!

Lestips

Eigenlijk moet je bij deze serie gewoon aan het begin beginnen – met Boreas en de zeven zeeën dus: op die manier beleef je immers de hele reis! Dit derde deel is echter wel prima te begrijpen zonder kennis van eerdere delen. Als er al verwezen wordt naar eerdere delen van de reis, dan wordt daar kort iets over uitgelegd.

Om het boek te promoten, kun je de spannende openingsscène voorlezen: daarin ontdekt Boreas haaien, terwijl zijn vader nietsvermoedend in het water rondspettert!

‘Bo! Kom er (…) Een boel haaien.’ (blz. 6 t/m 10)

Na het voorlezen kun je nog vertellen dat het boek ook nog vol weetjes staat over bijv. zwartpunthaaien en iguana’s, maar ook over zeilen, zoals het meten van de breedtegraad met je handen en het bepalen van de zeegang. En natuurlijk leer je van dit boek heel veel over verschillende landen in de wereld! Hieronder staat een aantal voorleessuggesties.

New York

New York wordt in de meeste boeken bejubeld en beschreven als the-place-to-be, maar in dit boek hoor je een ander geluid: Boreas wordt overspoeld door de drukte en dat bevalt hem helemaal niet! Laat de kinderen in je klas eens vertellen wat zij fijn vinden: een drukke stad of juist de rust van de natuur? Of kun je ook beide dingen leuk vinden?

We lopen achter (…) idee. Kom mee!’ (blz. 34 t/m 41)

Het fragment gaat ook kort in op ons slavernijverleden en de link van New York met Nederland. In zijn logboek schrijft Boreas ook nog over de invloed van de Nederlandse taal op het Engels (blz. 52-54).

Cuba

Een interessant stuk gaat over de aankomst op Cuba. Alle verse producten worden ingenomen. Ook wordt er iets verteld over de oude auto’s op Cuba (en waarom die er zijn).

Een paar uur (…) klassieke auto opknappen.’ (blz. 88 t/m 93)

Colombia en het regenwoud

In Colombia maakt Boreas samen met twee Nederlands-Colombiaanse jongens een tocht door de jungle. Het volgende fragment geeft een goede impressie van zo’n tocht:

We gespen onze (…) beetje weg is. (blz. 118 t/m 122)

Google na het voorlezen maar eens op ‘polydamas caterpillar’…

Panamakanaal

Het Panamakanaal is iets heel bijzonders. Ik zag eens een aflevering van 3 op Reis (terug te kijken via Teleblik) en was zwaar onder de indruk van de grootte ervan. Boreas gaat ook door het kanaal, maar makkelijk is dat niet! Het is erg interessant om hier over te lezen; zeker als aanvulling op bovengenoemd filmpje. In het filmpje zie je hoe enorme schepen zich in de gigantische sluizen moeten persen, maar in onderstaand boekfragment wordt duidelijk dat het voor een ‘kleine’ zeilboot misschien nog wel lastiger is!

We gaan door (…) Ik ben benieuwd. (blz. 157 t/m 159)

Hoe de tocht door de sluizen daadwerkelijk verloopt, wordt in het hoofdstuk erna verteld.

Galapagoseilanden en duiken

Ik heb altijd gezegd: ik ga nooit van mijn leven duiken (veel te claustrofobisch), maar na het lezen van onderstaand fragment zou ik het bíjna gaan proberen!

Ik gesp de (…) mijn vader aan. (blz. 182 t/m 186)

Bovenstaand fragment is tevens een goed aanknopingspunt om het te hebben over de bijzondere dieren op de Galapagoseilanden. Tijdens het duiken ziet Boreas een pinguïn! Jazeker… vlakbij de evenaar! Maar er zijn natuurlijk nog veel meer bijzondere dieren te zien op deze eilanden! Op schooltv.nl vind je er een prachtige documentaireserie over. Weliswaar 13+, maar met een beetje uitleg van moeilijk woorden prima te doen voor de bovenbouw van de basisschool. Inclusief handleiding en kijkvragen – wat wil je nog meer?!

Klimaatverandering

Tijdens de reis ontmoet Boreas verschillende mensen die zich zorgen maken over het klimaat. Zij vertellen hem over de oorzaken van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. De vader van Bo vindt het allemaal maar onzin en dat biedt ruimte voor discussie in de klas! Wat denken de kinderen? Maken zij zich zorgen over het klimaat? Wat zijn zij bereid te doen en laten voor het milieu?

Lees onderstaand fragment voor om het gesprek te starten.

‘Wat waren jullie nou aan het doen? (…) gaan dan, hè? (blz. 23 t/m 28)


Lees ook:

Boreas en de zeven zeeën Boreas en de duizend eilanden

 

 

 

 

 


Uitgeverij Ploegsma Amsterdam, 2017

Boreas en de vier windstreken

Boreas en de zeven zeeën bol.com

Boreas en de duizend eilanden bol.com

Boreas en de vijftien vrienden


Genre: Avontuur
Series: Boreas | Onderwerpen: 2017, Atlantische Oceaan, Caribisch gebied, Colombia, Cuba, Dagboek, Dieren, Duiken, Galapagos, Klimaatverandering, Landschap, Midden-Amerika, Milieu & duurzaamheid, New York, Reizen & vakantie, Serie, Stille Oceaan, Verenigde Staten, Weer, Wereld, Wereldreis, Zee, Zeilen, Zuid-Amerika

Leave a Reply