Brugpieper – Eerste jaar, draaien maar!

Eerste jaar, draaien maarSinds Pippa op de middelbare school zit, heeft ze het gevoel in de verkeerde film te zijn beland. Iedereen draagt dezelfde kleren en klit in groepjes bij elkaar. En iedereen móet die ene lipgloss of die coole gympen hebben.

Maar Pippa wil juist opvallen! Ze schrijft zich in voor de filmclub om de beste film EVER te maken. Pippa ziet de rode loper al voor zich… Maar waarom mislukt alles toch steeds?

Eerste deel van de serie Brugpieper – Geheimen uit het kluisje.

Vertaald door Marjolein Algera.

Recensie

Weer een graphic novel over een middelbare school. Je zou denken dat daar inmiddels wel genoeg boeken over verschenen zijn. Toch hebben Jennifer en Matthew Holm het voor elkaar gekregen om een geheel nieuwe invulling te geven aan dit concept. In plaats van mensen, zijn de hoofdpersonen in dit verhaal dieren. Pippa is een muis en zit op school met Felicia (een poes), Jules (een giraf), Camiel (een beer) en Lucie (een vleermuis) – om er slechts een paar te noemen. Zoveel verschillen als er tussen kinderen zijn, zo divers zijn ook de personages in dit verhaal. Maar het mooie is: alle dieren zijn zeer realistische personificaties van kinderen en het kost dan ook weinig moeite om dit verhaal te vertalen naar de echte wereld.

Pippa vertelt in dit boek over haar eerste jaar op de middelbare school. Volgens haar draait het allemaal om ‘snorharen’ (lees: als je haar maar goed zit), heeft ze altijd ruzie met haar schoolkluisje (niet bijster origineel ‘Kluisje’ genaamd) en lijkt de middelbare school nog het meest op een griezelfilm, waar ‘er altijd wel iemand was die probeerde je hersens op te eten’.

Als dit een griezelfilm was, dan was Felicia een zombie. Op de middelbare school bewogen zombies zich in kuddes. Ze hadden allemaal hetzelfde aan. En in plaats van te jagen op hersens, joegen ze op spullen: wat er ook maar cool was, en ‘in’. (blz. 13)

Eerste jaar, draaien maar illustratie 1

©2018 De Fontein, illustratie van Matthew Holm uit Eerste jaar, draaien maar!

Door de unieke invalshoek en rake observaties trekt het boek direct de aandacht en doordat lezers eigenlijk zelf de vertaling moeten maken naar de werkelijkheid, krijg je het gevoel dat dit boek van een ander niveau is dan andere graphic novels. Tegelijkertijd zijn er ook veel overeenkomsten: groot lettertype, veel plaatjes (logisch) en heel veel humor.

Het moeilijkste vak op de middelbare school was niet scheikunde of maatschappijleer of Nederlands. Het was vriendschap (…) hier was het moeilijker om erachter te komen wie je vrienden waren dan om een kwadratische vergelijking op te lossen. En ik stond zwaar onvoldoende. (blz. 29)

Eerste jaar, draaien maar illustratie 2Als het verhaal even op gang is, gaat het toch een heel andere kant op dan je in eerste instantie zou verwachten. De middelbare school verdwijnt naar de achtergrond en het verhaal draait eigenlijk alleen nog maar om het maken van een film. Pippa zit met een aantal leeftijdsgenoten bij de buitenschoolse Filmclub (duidelijk een boek van Amerikaanse bodem) en gaat een heuse speelfilm maken. Dat betekent: script schrijven, locaties zoeken en filmen met de AAIPETTM. Dat blijkt lastiger dan het lijkt… Bovendien regisseert Pippa en wil zij alles op haar manier doen. Dat leidt natuurlijk tot strubbelingen in de groep…

Het boek is geschreven en vertaald in lekker vlotte taal, zit vol met spitsvondige grapjes en vertelt de lezer tussen de regels door veel over sociale omgangsvormen. Hoewel het verhaal dus niet zozeer over de middelbare school zelf gaat, gaat het wel over het belangrijkste waar middelbare scholieren mee te maken krijgen: je plekje vinden in een groep en er wel of niet bij horen. Zeker een vermakelijke, verfrissende nieuwe serie binnen het genre!

Lestips

Een erg leuke serie om te promoten in aanloop naar de open dagen voor de middelbare scholen! De boeken zijn prima geschikt voor in groep 7 en 8, al zal de serie waarschijnlijk meisjes meer aanspreken dan jongens. Hier kun je het eerste hoofdstuk lezen (downloaden).

Hoewel graphic novels zich natuurlijk meer lenen om zelf te lezen dan om voor te lezen, kun je wel de volgende fragmenten voorlezen om het boek (en daarmee de serie) te promoten. De kinderen kunnen zo goed inschatten of de humor en het taalgebruik hen aanspreekt.

Vertel dat dit boek gaat over Pippa (illustratie blz. 11 laten zien) en dat dit een heel grappige, maar ook bijzondere serie is over de middelbare school, waarin dieren i.p.v. mensen de hoofdrol spelen.

Op de basisschool (…) achter zich aan. (blz. 18 t/m 21)

Vertel na het voorlezen van bovenstaand fragment dat Pippa zich uiteindelijk inschrijft voor de Filmclub. Lees ook hier een stukje over voor:

Toen de eerste (…) filmen,’ zei ze. (blz. 78 t/m 81)

Je kunt ook nog deze boektrailer laten zien:


Lees ook:

Verkeerd verbonden - Brugpieper


Uitgeverij De Fontein, 2018

Brugpieper 1 bol.com

Brugpieper 2 bol.com


Genre: School
Series: Brugpieper - Geheimen uit het kluisje | Onderwerpen: 2018, Brugklas, Film, Graphic Novel, Middelbare school, Regisseren, Samenwerken, Serie, Tip van Lisa, Vriendschap
Geïllustreerd door Matthew Holm

Leave a Reply