Brugpieper – Geen kunst aan!

Geen kunst aan!Pippa gaat met haar klas naar een museum vol beroemde schilderijen. Ze heeft er zin in! Maar in de bus ontdekt Pippa dat haar klasgenoot Felicia heel andere plannen heeft: zij gaat stiekem shoppen in de grote stad! Dat is niet eerlijk!

Pippa wil ook op avontuur. Ze moet alleen zorgen dat ze op tijd terug is voor de bus. Geen kunst aan, toch?

Deel 3 uit de serie Brugpieper – Geheimen uit het kluisje.

Vertaald door Marjolein Algera.

Recensie

Pippa vindt de middelbare school behoorlijk tegenvallen – ‘van schitterende nieuwe ervaring naar eindeloze aaneenschakeling van lessen, huiswerk en populariteitswedstrijden’ – maar dan komt haar lerares beeldende kunst met een ‘opwindende mededeling’.

Goed. Net als elke andere leerling had ik lang geleden geleerd dat wanneer een leraar het heeft over een ‘opwindende mededeling’, het meestal gaat over het minst opwindende ding ter wereld gaat. (blz. 27)

Geen kunst aan!

©2019 De Fontein, illustratie van Matthew Holm uit Geen kunst aan!

De klas gaat op excursie naar een museum in de grote stad (gezien een van de vele illustraties moet dat New York City zijn!). Maar… nóg beter: zonder begeleiders! En hoeveel Pippa ook van kunst houdt; ze houdt nóg meer van vrijheid! In plaats van schilderijen te bekijken in het museum vlucht ze dus stiekem met haar beste vriendin Peggy de stad in, met het plan flink te gaan shoppen. Als ze echter een klein poesje vinden in een lege pizzadoos gooien ze hun plan om: de rest van het boek gaat over hun hilarische zoektocht naar het baasje van ‘Pizza Kitty’, waarbij vanzelfsprekend helemaal niets meer volgens plan gaat…

Geen kunst aan!

©2019 De Fontein, illustratie van Matthew Holm uit Geen kunst aan!

Ook dit derde deel van de serie over Pippa staat weer bomvol tekeningen, die het verhaal nog veel grappiger maken dan het toch al is. Regelmatig geeft de illustrator commentaar en worden gebeurtenissen visueel lekker overdreven. De hoofdpersonen zijn dieren in plaats van mensen, maar het verhaal speelt zich wel in het gewone leven af. Ondanks deze dieren in de hoofdrol, is het verhaal absoluut niet kinderachtig. Het taalgebruik is behoorlijk volwassen en het verhaal staat vol ironische opmerkingen.

Het verloop van dit verhaal is zeer verrassend, want in eerste instantie lijkt het boek alleen te gaan over kunst en Pippa’s wens om kunstenaar te worden. Dat Pippa en Peggy vervolgens een complete roadtrip maken door de stad (lopend, met de metro en de fietstaxi), lijkt nogal een ommezwaai. Toch blijkt de auteur daar beter over nagedacht te hebben dan je wellicht zou denken:

Ineens besefte ik dat Peggy en ik, hoewel we geen kunstwerk in het museum hadden gezien, een heleboel prachtige kunst waren tegengekomen in de stad. Op een bepaalde manier was het allemaal kunst. (blz. 190)

En zo weet dit ontzettend vermakelijke boek je aan het einde ook nog aan het denken te zetten over kunst!

Lestips

Op de website graphic-novels.nl kun je het eerste hoofdstuk downloaden, zodat je het boek via het digibord gemakkelijk kunt laten zien. Het eerste hoofdstuk gaat echter helemaal niet over het verhaal in het boek; het is meer een soort introductie van Pippa.

Om het verhaal te introduceren kun je dus beter een fragment uit hoofdstuk 2 voorlezen, waarin Pippa te horen krijgt dat ze op excursie gaat; ze zit dan in de les beeldende vorming.

Mijn lerares, mevrouw (…) Het was… VRIJHEID! (blz. 25 t/m 31)

Vervolgens kun je nog vertellen dat Pippa helemaal niet het museum gaat bekijken, maar stiekem de stad in gaat en vervolgens de hele stad doorkruist op zoek naar het baasje van een verdwaalde kitten.

Kunst

In bovenstaand fragment komen ook nog de namen van een aantal kunstenaars voorbij. Kennen jouw leerlingen deze namen? Wie van hen is net zo dol op kunst als Pippa? Of reageren ze eerder zoals de rest van de klas (haha):

Leerlingen tilden hun hoofden op en veegden het kwijl uit hun mondhoeken. (Op één na. Mijn goede vriend Jules sliep nog. Ik gaf hem een por en snel schoot hij overeind in zijn stoel. Wat nogal opviel, want hij is een giraf!) (blz. 27)

Helemaal aan het einde van het boek, stelt deze Jules toch nog een belangrijke vraag: ‘Wat bedoelt u met álle vormen van kunst?’ (blz. 189)
Weet jouw klas het antwoord? Welke kunstvormen zijn er allemaal? Wat wordt eigenlijk verstaan onder ‘kunst’?
Mevrouw Schilder geeft antwoord op blz. 190, maar hier kun je natuurlijk mooi over doorpraten met je klas.

Tip: Ted van Lieshout maakte hier in 2017 een klein boek over: Kunst? en in november 2020 verschijnt er nog een boek van hem met als titel: Wat is kunst?

Boekbespreking

Mocht een kind uit je klas een boekbespreking of presentatie over dit boek willen houden, dan kun je hem of haar verwijzen naar het boekbesprekingspakket (een powerpoint met plaatjes)!


Uitgeverij De Fontein, 2019

Geen kunst aan bol

Brugpieper 2 bol.com

 


Genre: Humor, School
Series: Brugpieper - Geheimen uit het kluisje | Onderwerpen: 2019, Beroepen, Brugklas, Graphic Novel, Keuzes, Kunst, Kunstenaars, Museum, New York, Tip van Lisa, Vervoer, Zoektocht
Geïllustreerd door Matthew Holm

Leave a Reply