Brugpieper Roos Vink – Ukkepuk!

Ukkepuk!Roos Vink is de allerkleinste en jongste brugklasser op de grootste school van het land. Bij vrijwel elke les komt ze te laat, doordat ze verdwaalt. Het leven van een brugklasser is niet gemakkelijk… Lees mee met al haar belevenissen op het Enigmacollege!

Verzameling strips die eerder zijn verschenen in het tijdschrift Tina.

Recensie

Denk je aan strips lezen, dan denk je meestal aan jongens. Eigenlijk ook niet zo gek, veel stripverhalen lijken ook voor jongens te zijn geschreven. Maar deze strip is dat duidelijk niet! Ukkepuk is een echt meidenboek, al zullen jongens vast ook erg moeten lachen om de vele grappen (de strip is ook gemaakt door een man!).

Roos Vink is een personage dat eerder in het tijdschrift Tina verscheen. Bij de Tina denk je wellicht aan paarden- en giechelmeisjes, maar deze strip is absoluut niet kinderachtig en zelfs best stoer. Het boek (met hardcover) bestaat uit korte strips van één pagina, die samen vertellen over de belevenissen van Roos, zowel thuis als op school.

In een verhalende introductie stelt Roos zichzelf en de belangrijkste personages uit de strips aan je voor. Zo vertelt ze over haar beste vriendin Alana:

Alleen deze zomer is er wel iets geks gebeurd. Ze kwam terug van vakantie en was ineens twee keer zo groot geworden! Nu lijken we nog minder op elkaar dan we al deden. Maar ja, dat maakt niks uit, want van binnen zijn we nog steeds precies hetzelfde.

Roos Vink

Een sterk punt van deze strips is de culturele diversiteit van de personages, die duidelijk  zichtbaar is in de cartoons, maar verder in het verhaal geen grote rol speelt (of misschien juist wel, doordat het de normaalste zaak van de wereld is).

Maar het allerleukste zijn de vele grappen. Roos en haar vrienden proberen met plattegronden, verrekijkers en door op elkaars schouders te klimmen de weg te vinden in het enorme schoolgebouw; Roos zit vrijwel elk uur bij de rector omdat ze er weer eens uitgestuurd is en zakt letterlijk door de vloer van schaamte als ‘pipse Pieter’ zijn liefde voor Roos klassikaal verkondigt. Lekker overdreven allemaal dus, maar de strips snijden wel allerlei zeer herkenbare brugklasperikelen aan, waardoor dit een enorm leuk boek is ter voorbereiding voor de middelbare school.

Lestips

Zodra kinderen zich moeten gaan oriënteren op middelbare scholen, is dit een boek om te promoten in de klas. Het is een aanrader voor de meiden in groep 7 en 8!

Je kunt dan prima het volgende fragment klassikaal voorlezen. De kinderen in je klas verheugen zich misschien wel om naar de middelbare school te gaan… maar Roos vindt het maar niets!

“Ik wou dat (…) boek mee vullen… (blz. 9 t/m 11)

Vervolgens laat je natuurlijk een paar strips zien!


Uitgeverij Kluitman, 2017

Ukkepuk bol.com

 


Genre: Humor, School
Tags: 2017, Middelbare school, Serie, Strip, Tip van Lisa, Verdwalen, Verliefdheid, Vriendschap
Illustrator: Jan Vriends

Leave a Reply