Dag poes!

Dag poes!In 20 prachtige portretten brengt Mies van Hout het eigenzinnige karakter van de poes in beeld. Bette Westera, Hans & Monique Hagen, Koos Meinderts en Sjoerd Kuyper schreven er, ieder op hun eigen bekende wijze, mooie poezenpoëzie bij. Een bijzondere dichtbundel in groot prentenboekformaat.

Recensie

Wat kan Mies van Hout toch waanzinnig goed expressies overbrengen door middel van prenten! In dit prachtige, grote prentenboek staan 20 eigenzinnige en oh-zo-herkenbare poezen afgebeeld, die ondanks de fantasievolle kleuren zo echt zijn dat je ze bijna kan horen spinnen.

Illustratie Dag PoesAlleen de illustraties zijn dus al ware kunstwerkjes op zich, waar je eindeloos naar kunt blijven kijken, maar de gedichten voegen nog eens een extra dimensie toe aan dit bijzondere boek. Anders dan bij andere gedichtenbundels waren de prenten van Mies van Hout namelijk uitgangspunt voor de gedichten. Eerst de prent, dan het gedicht – en dat is uniek! De illustratie is dus gebruikt ter inspiratie voor de dichters. En wat voor dichters! Bette Westera, Hans & Monique Hagen, Koos Meinderts en Sjoerd Kuyper blinken uit in toegankelijke kinderpoëzie, die ook volwassenen ontroert en aan het lachen brengt.

Illustratie Dag PoesDe gedichten in dit boek brengen de prenten nog eens extra tot leven – je hoort en ziet de poezen schrikken, balen, springen en grauwen. Ongelooflijk knap en ontzettend inspirerend. Maar vooral een heerlijk boek om heel vaak te bekijken en te lezen. Vooral poezenliefhebbers zullen genieten van dit boek, maar ook andere mensen zullen de creativiteit en genialiteit van de prenten en gedichten van dit boek kunnen waarderen; of ze nu 4 zijn of 44 – dit is echt een boek voor jong en oud. Hier word je nu echt blij van!

Lestips

Of het nu voor de poëzieweek is, voor Dierendag of gewoon voor tussendoor… dit boek moet gewoonweg in je schoolbibliotheek staan. Alleen al het concept is zo inspirerend dat je er meteen mee aan de slag kunt in de klas!

* Laat kinderen een schilderij of tekening maken van een dier (hoeft natuurlijk niet per se een poes te zijn) en geef deze tekening vervolgens aan een ander kind die er een gedicht bij verzint. Zo ontstaan ongetwijfeld de mooiste creaties! Je kunt dit ook prima groepsdoorbroken doen – laat kleuters tekeningen maken en kinderen uit de bovenbouw erbij schrijven!

* Of laat kinderen uit de bovenbouw tekenen en laat kinderen uit de middenbouw hierop reageren: welke emoties zien ze terug in het dier op de tekening?

* Lees de gedichten vooral ook voor en lach samen met de klas om de prachtige vondsten van de creatieve dichters.

* Geef dezelfde opdracht aan de kinderen als aan de dichters: kijk naar de prent van Mies van Hout en bedenk wat voor soort poes dit is; welke uitdrukking zie je erin; welke emoties? Kun je er een gedichtje of verhaaltje bij verzinnen?


Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2017

Dag poes bol.com


Genre: Dieren
Onderwerpen: 2017, Creatief, Dichtbundel, Dieren, Emoties, Expressie, Gedichten, Illustraties, Poëzie, Prentenboek, Voorleestopper
Geïllustreerd door Mies van Hout

Leave a Reply