Dat gaat naar Den Bosch toe

Dat gaat naar Den Bosch toeAnne is een jongen van 10 jaar oud. Hij heeft dezelfde naam als zijn opa, maar wordt daar op school wel mee gepest. Ook over thuis maakt hij zich zorgen, want zijn ouders hebben de laatste tijd veel ruzie en willen zelfs iets bespreken zonder Anne erbij. Daarom gaat Anne een dagje met zijn opa op stap. Gelukkig leidt opa hem af met stoere verhalen over Den Bosch.

Dit boek is onderdeel van de serie Bikkels, een serie boeken die extra aandacht besteedt aan woordenschat. In dit verhaal staan opvallende namen van mensen, landen of plaatsen centraal (AVI E-5).

Recensie

Een makkelijk te lezen boekje voor de bovenbouwer, maar ondanks het leesniveau niet te kinderachtig. Feiten over de geschiedenis van Den Bosch worden in het verhaal afgewisseld met het verhaal over de fietstocht van opa en Anne en de problemen die Anne thuis en op school ervaart. Dat zorgt ervoor dat het verhaal nergens saai wordt en zelfs wat diepgang heeft. Wat erg leuk is, is dat de fietstocht in het verhaal ook echt te fietsen is: er staat een kaartje voorin het boek, waarop de locaties die opa en Anne aandoen staan getekend.

Een leuk boekje om meer te leren over de geschiedenis van Den Bosch!

Lestips

Een groot gedeelte van het verhaal gaat over de dijken die in en om Den Bosch liggen.

Een interessant fragment gaat over de functie van deze dijken:

 “We fietsen vandaag (…) België en Duitsland.” (blz. 19 t/m 22)

Anne moet op school een spreekbeurt gaan houden, wat hij erg eng vindt. Gelukkig heeft opa een goede tip! Een prima fragment om voor te lezen in de klas als er presentaties gegeven moeten worden. Daarna kun je vragen wie er nog meer goede tips heeft.

 “Zo, dus jij (…) hartstikke goede tip. (blz. 40 t/m 42)


Uitgeverij Zwijsen, 2008


Genre: Verhalen
Serie: Bikkels | Tags: 2008, Den Bosch, Fietsen, Jezelf presenteren, Noord-Brabant
Illustrator: Gertie Jaquet

Leave a Reply