De Amazone

De AmazoneHet begint met wat hele kleine beekjes hoog in de bergen. Al die beekjes komen bij elkaar en zo ontstaat de grootste rivier op aarde. Hij doorkruist een continent, slingert door het regenwoud en komt uit in de zee.

Van hapgrage piranha’s tot de reusachtige anaconda – deze rivier vormt een van de indrukwekkendste ecosystemen van de wereld.

Welkom op de rivier de Amazone.

Vertaald door Ellen Hosmar.

Recensie

Na Everest en Het grote rif is er nu een prachtig boek verschenen over De Amazone. Sangma Francis reisde speciaal voor dit boek af naar het gebied, en dat voel je. Het hele boek ademt bewondering uit voor dit bijzondere gebied.

De Amazone

©2022 Fontaine, illustratie van Rômolo D’Hipólito uit De Amazone

Dat wordt nog eens versterkt door de prachtige vormgeving: het grote formaat boek, de cover met reliëf, het mooie papier en de vele, grote en zeer kleurrijke prenten. Illustrator Rômolo D’Hipólito maakte zulke spectaculair sprankelende illustraties, dat je het liefst direct op Amazone-expeditie zou gaan. Deze illustrator is nieuw in de serie, maar doet niet onder voor Lisk Feng die een Zilveren Penseel kreeg voor Everest.

Francis beschrijft in heldere taal werkelijk alle aspecten van dit gebied: niet alleen gaat het boek over de rivier; het gaat ook over de dieren die op de oevers leven en over de mensen in het regenwoud. Je leest over de onderwaterrivier de Hamza, over het oude Incarijk en de huidige steden in het Amazonegebied; over legenden en de inspiratie die het regenwoud mensen heeft gegeven, maar ook over de bedreigingen voor het gebied. Francis maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat het Amazonegebied onderzocht en beschermd moet worden.

De Amazone

Het boek leest prettig door en moeilijke woorden worden achter in het boek nog eens uitgelegd. Wat een ongelooflijk informatief en inspirerend boek. Het sluit bovendien af met een prachtige, toepasselijke uitspraak over natuurbescherming:

‘Je denkt misschien dat je te klein bent. Maar als een druppel water door een grote rivier kan gaan, bedenk dan eens wat jij kunt doen.’ (blz. 71)

Lestips

Het lijkt me duidelijk: dit is een prachtig boek om meer te weten te komen over het Amazonegebied. Een must-have als je het in de klas over deze rivier en het regenwoud hebt.

De ontdekkingsreizigerWat past dit boek ook ontzettend goed bij de thematitel van de Kinderboekenweek 2022: De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell! Samen vormen ze een prachtig boekpaar! (Fictie en non-fictie) Je kunt het avontuur van Rundell heel mooi illustreren met dit sprankelende boek!


Uitgeverij Fontaine, 2022

De Amazone


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Amazone, Dieren, Illustraties, Jungle, Kinderboekenweek 2022, Natuur, Natuurbescherming, Oerwoud, Regenwoud, Rivieren
Geïllustreerd door Rômolo D’Hipólito

Leave a Reply