De Berries 1: Hockeygek in een voetbalfamilie

De BerriesHoe overleef je als hockeyfan in een voetbalfamilie? De tienjarige Lon weet daar alles van. Haar vader is namelijk de beroemde voetbalprof Jhon Berrie en bij de Berries thuis draait het dan ook maar om één ding: voetbal. Maar Lon? Die hockeyt liever, al is het wel even wennen bij haar nieuwe club Shoot Out.

Na haar verhuizing vanuit Engeland naar Nederland moet Lon wel even haar plekje vinden. Het is niet gemakkelijk om vrienden te maken met zo’n beroemde vader! En wat doen die vreemde mannen toch op de hockeyclub? Hebben ze iets te maken met de reeks inbraken in de buurt?

Dit is het eerste deel van #De Berries, een serie over hockey, voetbal, vriendschap en familie.

Recensie

De Berries

©2019 Volt, illustratie van Madeleine van der Raad uit Hockeygek in een voetbalfamilie

Wat een heerlijk vlot, humoristisch leesboek! Lon Berrie vertelt hoe ze, net verhuisd vanuit Engeland, haar plekje probeert te vinden op de hockeyclub. Op zichzelf lijkt dat niet eens zo heel bijzonder, maar Lons vader is voetbalprof. Een nogal beroemde. En dat maakt alles direct een stuk gecompliceerder.

Als ik me voorstel zeg ik altijd gewoon: ‘Ik ben Lon,’ Zonder achternaam.
Want als mensen die horen, zeggen ze meestal: ‘Berrie?
Van Jhon Berrie? En dan beginnen de vragen.
‘Mag ik een handtekening van je vader?’ (Nee.)
‘Kun je een selfie regelen?’ (Vraag zelf maar.)
‘Verdient-ie een miljoen?’ (Gaat je niets aan!)
‘Is hij in het echt ook zo knap?’ (IEUW! Nee!)
Echt, zo gaat het 99 van de honderd keer als ik de naam Berrie zeg.
En die honderdste keer? Dat was laatst, toen een oude mevrouw zei: ‘Kerrie? Ik ben dól op Kip Kerrie!’
Maar goed, daarom zeg ik dus meestal gewoon: ‘Ik ben Lon.’ (blz. 15)

De Berries

©2019 Volt, illustratie van Madeleine van der Raad uit Hockeygek in een voetbalfamilie

Lon onderbreekt haar verhaal dus regelmatig om de lezer wat meer achtergrondinformatie te geven en dat is een geweldige toevoeging in het verhaal. Het maakt het extra grappig, maar geeft het verhaal ook meer diepgang, want je leest precies hoe het moet zijn om de dochter van een beroemde voetballer te zijn. Door de rol die social media in het verhaal speelt, is het verhaal ook meteen lekker eigentijds.

Hoewel dit boek dus voor een groot gedeelte over sport gaat (voetbal én hockey, een verfrissende combinatie), gaat het ook over beroemd zijn, het maken van nieuwe vrienden en over allerlei familieperikelen. Want Lon moet er ook mee leren omgaan dat voetbal en haar vaders wedstrijden altijd voor gaan; bij háár wedstrijden komt nooit iemand kijken.

Daarnaast heeft het boek ook nog een spannende verhaallijn, want er worden veel inbraken in de buurt gepleegd. Samen met Kai, een jongen uit de buurt, ontdekt ze bovendien dat er vreemde mannen rondlopen in de buurt van de hockeyclub. Zijn ze de inbrekers op het spoor?

De BerriesWat een ontzettend leuk kinderboeken-debuut van Annemarie van der Eem. Zelf speelde zij als kind ook fanatiek hockey – met Jong Oranje werd ze zelfs wereldkampioen! Het verklaart waarom het enthousiasme voor (top)sport van de bladzijden afspat. De samenwerking met illustrator Madeleine van der Raad werkt ook perfect, want de korte hoofdstukken worden nog eens extra toegankelijk door haar vele vrolijke tekeningen. Het kost weinig moeite om dit boek achter elkaar uit te lezen! Een zeer veelbelovende serie, waar hopelijk nog veel delen van zullen volgen!

Lestips

Vanzelfsprekend is deze serie voor hockeyfans een dikke aanrader, maar ook als je weinig hebt met hockey is dit boek gewoon hartstikke leuk! Waar je in veel sportseries uitgebreide beschrijvingen van wedstrijden kunt tegenkomen, is dat in dit boek echt anders. Het verhaal draait wel om sport, maar gaat meer over de manier waarop sport een rol in je leven kan spelen.

Leuk is ook dat het boek echt geen ‘meidenboek’ is. Ondanks dat de hoofdpersoon een meisje is, zullen jongens dit boek vast ook erg leuk vinden! Het is echt een boek voor iedereen.

Om het boek te promoten, kun je het eerste hoofdstuk voorlezen, waarin Lon zichzelf en haar familie voorstelt, maar nog leuker is het om hoofdstuk 2 voor te lezen:

Daar stond ik (…) O jee. (blz. 14 t/m 19)

Je kunt het fragment eventueel ook nog wat inkorten door te stoppen na ‘Het meisje met de beugel wel. Heel hard.’ (blz. 18)


Uitgeverij Volt, 2019

Erg fijn: de eerste twee delen van de serie zijn ook (gratis als je lid bent) te lezen via de online bibliotheek!
Deel 3 – Hockeyhelden en voetbalhelden – verschijnt juli 2021.

Hockeygek in een voetbalfamilie

De Berries 2

De Berries 3


Genre: Sport
Series: De Berries | Onderwerpen: 2019, Beroemd zijn, Criminelen, Familie, Hockey, Inbraak, Social media, Sociale media, Tip van Daan, Tip van Lisa, Voetbal, Vriendschap
Geïllustreerd door Madeleine van der Raad

Leave a Reply