De brief voor de koning

De brief voor de koningTiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een dwingend verzoek om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood…

Tiuri opent de deur.

De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de Zwarte Ridder met het Witte Schild, maar als Tiuri hem vindt, blijkt deze op sterven te liggen! De geheime opdracht van de ridder wordt nu zíjn opdracht: de brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen. Een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen… voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Recensie

Dat dit boek fantastisch is, hoeft eigenlijk niet meer verteld te worden. Dit boek, dat al in 1962 werd uitgebracht, werd in 2004 bekroond met de Griffel der Griffels en er werden inmiddels al meer dan 3 miljoen exemplaren van verkocht.

De brief voor de koningEr zijn dan ook diverse uitgaven van dit boek in omloop. Bovenstaande paperback uitgave laat de poster van de Netflix Original serie The letter for the King zien en ondanks de Engelstalige titel is dit boek dus wel gewoon in het Nederlands. Binnenkort zal er nog een nieuwe versie verschijnen, in de campagne Geef een boek cadeau, waarvoor weer een ouder coverontwerp wordt gebruikt.

De brief voor de koning

Uitgave 2020 vs uitgave 1988

Het eerste dat opvalt aan het boek, is de enorme omvang (zeker als je het oude formaat gewend bent, met kleinere lettertjes…). Kinderboeken van deze dikte zie je niet zo vaak en met 447 pagina’s is het ook echt een boek waar je goed voor moet gaan zitten. Maar dan ontvouwt zich ook een avonturenverhaal waarin je bijna niet meer kunt stoppen met lezen.

Vanaf het moment dat Tiuri de deur van de kapel opendoet, begint ook voor de lezer een adembenemend spannende tocht, door donkere wouden, langs woeste rivieren, over genadeloos hoge bergen en natuurlijk… met allerlei gevaarlijke figuren die koste wat kost willen voorkomen dat koning Unauwen, aan de andere kant van de bergen, de brief in handen krijgt.

Het verhaal is verdeeld in acht delen en zakt geen enkel moment in. Tonke Dragt heeft een fantastisch middeleeuws ridderavontuur geschreven, dat oorspronkelijk begon als vertelling tijdens haar tekenles. Hierover vertelt zij in deze Netflix-uitgave in een brief aan de lezer, aan het einde van het boek. Een ongelooflijk waardevolle toevoeging, want zo lees je dat zij toen ze begon aan dit verhaal ook nog geen idee had van wat er in die brief stond. Waarom de Rode Ruiters erachteraan zaten? Ook dat wist ze nog niet. Ook Tiuri weet pas helemaal aan het einde van het boek wat er in de brief staat en ook dat zorgt ervoor dat je maar door blijft lezen. Je wilt niet alleen weten of hij zijn opdracht tot een goed einde brengt, maar ook wat er in die brief staat!!

De brief voor de koning kaart

Tonke Dragt heeft de gave om de hele tocht zeer geloofwaardig en levensecht over te brengen. Ze schrijft zo beeldend, dat je je ieder personage, elke steen op de weg en elke geur in de lucht exact voor kunt stellen. Het verhaal dompelt je onder in de riddertijd, met schildknapen, ridders en pelgrims. Met kastelen, herbergen en machtige tolheren en koningen. Mooi is ook dat ze vertelt dat ze eerst de kaart van de koninkrijken heeft getekend.

Niets is beter voor goede ideeën dan kaarten maken van je fantasielanden. (blz. 445)

Je hebt geen Netflix-serie of film nodig om dit verhaal voor je te kunnen zien… Ik gun elk kind dat het op een dag van dit leesavontuur kan genieten!

Lestips

Ondanks dat dit boek bij de Netflix-serie hoort, is mijn tip dus overduidelijk: kijk de serie NIET voordat je het boek hebt gelezen. Probeer eerst je eigen beelden te creëren. Bovendien wijkt de Netflix-serie enorm af van het verhaal in het boek (zoals je ook in de brief van Tonke Dragt kunt lezen).

Gelukkig is dit ‘gewoon’ het originele verhaal en dat geldt ook voor de digitale versie in de online bibliotheek, die ondanks de Engelse titel dus ook gewoon in het Nederlands is. Want ook al zijn de aanbevelingen achterop dit boek van Engelstalige kranten, het is natuurlijk van oorsprong een Nederlandstalig boek!

Lesbrief

Bij het boek is een lesbrief gemaakt, met daarin de mooie, originele tekeningen uit het boek. Daarin staat een opdracht die je voorafgaand aan het lezen met de klas kunt doen. Aansluitend kun je het boek voorlezen of de kinderen zelf laten lezen. Na elk deel kunnen zij een aantal verwerkingsopdrachten doen.

Ook héél fijn: je kunt de kaart van de koninkrijken Dagonaut en Unauwen hier downloaden. Als je het boek voorleest, raad ik je aan dit deze kaart op groot formaat te printen en in je klas te hangen. Zo kunnen de kinderen de reis nauwgezet volgen en elke dag even wegdromen bij deze onvoorstelbaar spannende tocht.

De geheimen van het Wilde WoudIn de lesbrief staat het ook al genoemd: er is ook nog een vervolg op dit boek: De geheimen van het Wilde Woud. In dit boek wordt daar al iets over gezegd:

‘Ik heb vreemde geruchten vernomen van het Wilde Woud, van rovers die het daglicht schuwen, van woeste jagers en Mannen in het Groen.’ (blz. 425)

Het is natuurlijk mooi om kinderen erop te wijzen dat ze na De brief voor de koning nog verder kunnen lezen!
De geheimen van het Wilde Woud is ook (gratis als je lid bent) via de online bibliotheek te lezen.

Geef een boek cadeau

Geef een boek cadeauVanaf 23 april 2021 ligt dit prachtige boek (tijdelijk: op=op) voor slechts EUR 3,50 in de boekhandel. Het boek is namelijk het actieboek 2021 van de campagne Geef een boek cadeau.

Waarom? Omdat ook boekhandels lezen willen stimuleren en kinderen en ouders die weinig geld hebben op deze manier de mogelijkheid willen geven om goede boeken in huis te halen. Elk jaar wordt er dus een kwaliteitsboek (vaak een klassieker) geselecteerd. Meer informatie vind je op de bijbehorende website.


Uitgeverij Leopold, 2020

Er zijn nog steeds heel veel verschillende versies van het boek te koop, zowel hardcover als paperback. De Netflix-versie kost EUR 15,- en is via deze link te vinden (en natuurlijk ook bij de gewone boekhandel te bestellen/te koop).
Je kunt hem ook lezen via de online bibliotheek (gratis als je lid bent). Negeer de Engelse titel; het boek is in het Nederlands!

Via onderstaande link kun je ook een overzicht vinden van alle verschillende varianten. Klik dan op ‘bekijk alle bindwijzen’. Vanzelfsprekend kun je het boek ook bij je plaatselijke boekhandel bestellen en het boekcadeau is zelfs alleen maar in de winkel te vinden! Een extra reden om naar de boekhandel te gaan, als deze weer open is!

De brief voor de koning

 


Genre: Avontuur
Onderwerpen: 1962, 2020, Boekverfilming, Gevaar, Griffel der Griffels, Klassieker, Queeste, Ridders, Tijd van monniken en ridders, Tip van Emma, Tip van Mila, Verraad, Voorleestopper, Vriendschap
Geïllustreerd door Tonke Dragt

Leave a Reply