De fluisterkelders

De fluisterkeldersLev woont in de haven, waar zijn grootvader Douwe bewaker is; door middel van camera’s wordt alles en iedereen in de gaten gehouden. Er is echter één plekje waar de camera’s geen zicht op hebben: onder aan de kademuur, bij de uitgang van een oud riool.

Daar ontdekt Lev na een verschrikkelijke storm een onderaardse gang. Hij ontmoet er Roz. Samen met haar belandt hij bij de fluisteraars, een volk dat in het geheim in de kelders onder de stad woont. Ze zijn de wereld, met alle beveiligingscamera’s, ontvlucht. Maar word je eenmaal ontdekt door de fluisteraars, dan kom je er niet meer weg… en is dat wat Lev en Roz willen?

Dit is het eerste deel van de serie De fluisteraars.

Recensie

Geweldig, spannend verhaal! Je wilt meteen de volgende delen lezen. Het verhaal speelt zich af in de toekomst – zo’n vijftig jaar vanaf nu. Toch is het geen echt science-fiction verhaal. Het leven lijkt nog steeds erg op dat van ons, alleen is er veel meer sociale controle (door middel van camera’s en chips) en scholen zijn gesloten – kinderen krijgen les via de computer. Daardoor komt het verhaal heel realistisch over.

De boeken zijn relatief dun (ongeveer 120 blz) en daarom heel toegankelijk voor vrijwel alle lezers. Een echte aanrader voor liefhebbers van spannende avonturen.

Lestip

Om dit boek te promoten, is het handig om eerst een kleine introductie te geven: vertel dat dit verhaal zich in de toekomst afspeelt (in 2062) en lees daarna een stukje van de samenvatting voor:

Lev woont in de haven, waar zijn grootvader Douwe bewaker is; door middel van camera’s wordt alles en iedereen in de gaten gehouden. Er is echter één plekje waar de camera’s geen zicht op hebben: onder aan de kademuur, bij de uitgang van een oud riool. Daar ontdekt Lev na een verschrikkelijke storm een onderaardse gang.

En dan lees je het volgende fragment voor:

‘Wat ben jij (…) niet horen aankomen. (blz. 11 t/m 14)


Lees ook:

Walviseiland   Woud van de wind   Operatie Noorderlicht


Uitgeverij Leopold, 2013

 


Genre: Spanning
Series: De fluisteraars | Onderwerpen: 2013, Ondergronds, Serie, Tip van Emma, Toekomst, Toekomst & technologie, Vluchtelingen & vrijheid, Vrijheid
Geïllustreerd door Martijn van der Linden

Leave a Reply