De juwelendief

De juwelendiefAlex heeft echt oom Ben niet nodig om op hem te passen, maar toch moet hij met hem mee op de laatste reis van stoomtrein de Hooglanden-expres. Ook het Britse koningshuis is van de partij!

Dan ontdekt Alex een verstekelinge aan bood. Heeft zij iets te maken met de kostbare juwelen die verdwijnen, of is er meer aan de hand? Geen van de volwassenen lijkt op het goede spoor te zitten, en dus is het aan Alex om de waarheid boven tafel te krijgen.

Eerste deel uit een serie vol treinmysteries: Dader op het spoor.

Vertaald door Marce Noordenbos.

Recensie

Een ouderwetse stoomtrein, een mysterieuze verstekelinge, een geheimzinnige diefstal en een klein gezelschap met bijzondere, geheime verhoudingen, waarvan één persoon de dader moet zijn… Klinkt als een echte Agatha Christie whodunit! Het is dan ook niet gek dat er een citaat van deze klassieke detective-schrijfster voorin het boek staat:

‘Wat treinen betreft – wat kan er nu tippen aan een trein? Reizen per trein betekent de natuur en mensen zien, steden en kerken en rivieren – in feite, het leven zien.’

De juwelendief 1Echt een boek voor treinenfans dus! Of juist een boek om fan van treinen te wórden, want wat een fascinerende reis wordt er in dit boek beschreven. Op de schutbladen kun je heel mooi de reis volgen: van Londen helemaal naar Schotland en terug. Het is de laatste rit van de bijzondere stoomtrein De Hooglanden-expres, waarvan de oom van Alex – een bekend auteur die erg doet denken aan de reisverhalen-schrijvende Paul Theroux – verslag mag doen. Alex mag met hem mee, maar heeft daar eigenlijk helemaal geen zin in.

Een reis helemaal naar Schotland en terug met de traagste trein ter wereld samen met zijn rare oom was in zijn ogen niet echt een avontuur. (blz. 10/11)

Toch blijkt de reis wel degelijk een groot avontuur te zijn, want Alex ontmoet niet alleen zeer kleurrijke personen en de prins en prinses van het Britse koningshuis, maar ook een interessante verstekelinge, waarmee hij zelfs in de locomotief van de stoomtrein terechtkomt. Het grootste avontuur ontstaat echter als er juwelen worden gestolen, inclusief die van de prinses!

‘Dit is een heel ernstig misdrijf. De Atlasdiamant is van onschatbare waarde, en we hebben gegronde redenen om aan te nemen dat de dief zich nog onder ons bevindt. Iédereen op de trein is een verdachte.’ (blz. 171)

De juwelendief 2Het verhaal draait vooral om dit raadselachtige mysterie, dat zowaar een ijzersterke, verrassende Agatha Christie-achtige ontknoping heeft. Het is een heel toegankelijk kinderboek, met aantrekkelijke illustraties en vlot taalgebruik met veel dialogen. Ook is het boek niet té spannend: er is immers geen moord gepleegd, maar een diefstal, zonder enig geweld. Het is wel een superuitdagend raadsel natuurlijk, want wie is de dader?! Dat wordt voor de lezer dus lekker speuren en daarnaast genieten van een heel bijzondere treinreis!

Lestips

Als je het hoofdstuk ‘De Hooglanden-expres’ voorleest, wordt de bewondering voor de stoomtrein in dit verhaal direct opgewekt. Ook merkt Alex al een paar geheimzinnige ogen op in dit fragment, waardoor de nieuwsgierigheid van kinderen geprikkeld zal worden! Dat er ook een diefstal op deze trein gepleegd gaan worden, blijkt natuurlijk al uit de titel, maar kun je ook nog toelichten door voorafgaand aan onderstaand fragment de achterkant van het boek voor te lezen.

Het eerste wat (…) weg te vliegen. (blz. 15 t/m 22)

Detective worden

Alex vindt dat hij geen goede detective is, maar oom Ben denkt daar anders over! Op blz. 236/237 lees je waar een goede detective aan moet voldoen én krijg je mooie tips als je een mysterie probeert op te lossen.

Ook leuk: op de achterste schutbladen staat een plattegrond van de trein, met daarop precies ingetekend wie waar slaapt en welke wagon naast de andere rijdt. Heel handig voor meelezende superspeurders!

Reizen in het digitale tijdperk

Alex is echt een jongen van de huidige tijd, gewend aan smartphones en spelcomputers. Oom Ben geeft hem echter een wijze raad:

Het is moeilijk om een avontuur te beleven met een smartphone in je zak. Het hypnotische apparaat weerhoudt je ervan echte kaarten te lezen en met mensen te praten. Ik wil niet naar een schermpje staren. Ik wil naar het landschap kijken. Ik wil de wereld zien.’ (blz. 38)

Wat vinden de leerlingen in je klas hiervan? Wat doen zij als ze op reis gaan? Kijken ze films op een iPad, spelen ze spelletjes op een Nintendo, appen ze met vrienden ver weg of… kijken ze naar buiten?


Uitgeverij De Fontein, 2020

De juwelendief bol

Dader op het spoor 2


Genre: Detective
Series: Dader op het spoor | Onderwerpen: 2020, Diefstal, Geheim, Groot-Brittannië, Mysterie, Raadsels, Reizen, Reizen & vakantie, Serie, Speuren, Stoomtreinen, Tip van Emma, Treinen, VK & Ierland
Geïllustreerd door Elisa Paganelli

Leave a Reply