Een jonge farao… een geheim graf… en een schat van onvoorstelbare schoonheid…
Al eeuwenlang spreken het leven, de dood en het rijke graf van farao Toetanchamon tot de verbeelding van mensen.
Dit boek neemt je mee door het oude Egypte van de farao’s. Je leest over hun macht en rijkdom en … hoe ze vergeten werden.
Samen met Howard Carter en Lord Carnarvon ga je op zoek naar het graf van Toetanchamon in het Dal der Koningen.
Uiteindelijk treed je binnen in de kamers met adembenemend mooie schatten.
Vertaald door Annelies Jorna.
Recensie
In dit prachtig grote prentenboek lees je niet alleen over de legendarische farao Toetanchamon, maar ook over de beroemde archeoloog Howard Carter die uiteindelijk zijn graf vond. Het is vreemd om te bedenken dat de farao’s en hun graftombes nog helemaal niet zo heel lang geleden ontdekt zijn. We zijn er zo aan gewend dat we allerlei artefacten uit de oudheid in musea kunnen bekijken, dat we er nauwelijks bij stilstaan hoe die daar zijn gekomen. In dit boek gaat het ook dáárover: hoe de zoektocht naar de geheime graftombe is verlopen.
De schitterende prenten van James Weston Lewis brengen het oude Egypte op een waanzinnig mooie manier tot leven.
In die wereld werd rond 1341 voor Christus een jongetje geboren.
Een baby die de beroemdste farao uit de geschiedenis zou worden.
Dit is zijn verhaal. (blz. 4)
In mooie oranje- en blauwtinten zie je hoe de Egyptenaren en hun farao’s de goden vereerden en hoe onder farao Amenhotep (later: Achnaton) alleen nog maar zonnegod Aton mocht worden aanbeden. Niet veel later belandde de 8-jarige Toetanchaton (later: Toetanchamon) op de troon.
In slechts enkele spreads wordt zo over het leven van de jonge Toetanchamon verteld. Nóg meer aandacht is er echter voor wat er na zijn dood gebeurde: het mummificeren, het voorbereiden van de grafkelder, en dan, na lange tijd, de vondst van de steen van Rosetta. Daarmee begon de grote zoektocht naar de verborgen graven van de farao’s. Je leest met name over Howard Carter: hoe hij als 17-jarige naar Egypte vertrok en daar uiteindelijk, dankzij zijn grote doorzettingsvermogen, eind 1922 het graf van Toetanchamon vond. Diverse uitspraken van hem zijn als citaat in het boek opgenomen.
Het verhaal is op heldere wijze, kort maar krachtig, verteld. Het boek maakt eigenlijk nieuwsgierig naar meer! Hoe zat het precies met die farao’s en hun goden? Hoe zagen die schatten in het graf eruit? Enkele schatten zijn met illustraties afgebeeld, maar er wordt ook verwezen naar de musea waar je ze in het echt kunt bewonderen. Door dit boek zullen kinderen daar ongetwijfeld met andere ogen naar kijken!
Lestips
Door het grote formaat leent dit boek zich uitstekend om voor te lezen: na elke bladzijde kun je met de klas de prachtige prenten bekijken en bespreken wat er allemaal op te zien is. De prenten vertellen hiermee hun eigen verhaal en het is dan ook aan te raden hier uitgebreid aandacht aan te besteden.
Het boek vormt een uitstekende introductie om iets te leren over de beroemde farao Toetanchamon. Het is leuk om aansluitend andere boeken over Toetanchamon te laten lezen. (En dan kunnen kinderen meteen uitrekenen hoe oud Toetanchamon was toen hij farao werd. Was hij nou 8, zoals in dit boek, of 9, zoals in Schaduw van Toet?!) Er zijn er inmiddels best wel wat en je zult zien dat de boeken elkaar heel mooi aanvullen!
Zo zijn de volgende boeken interessant om meer te weten te komen over het graf:
- Het graf van Toetanchamon: een informatief boek met Makkelijk Lezen-keurmerk en mooie grote foto’s van het graf en de schatten.
- De wetenschap over Toetanchamon: een informatief boek waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe we met moderne technologie meer te weten zijn gekomen over het leven van Toetanchamon en zijn dood. Maar er wordt ook uitgelegd hoe de oude Egyptenaren speciale technieken gebruikten voor de bouw van piramiden en het mummificeren.
Onderstaand boek – Het mysterie van de farao – vertelt ook over de vondst van het graf door Howard Carter – maar wel met een iets minder positieve insteek! Het laat je nadenken of het wel iets goeds is dat dit soort schatten uit oude graven in musea te zien zijn. Het verhaal is gebaseerd op ‘de vloek van de farao’, waarover je in het prentenboek ook kunt lezen.
Tenslotte vond ik het fantastisch om Schaduw van Toet te lezen na het lezen van dit prentenboek: Lida Dijkstra brengt de jonge farao en zijn familie prachtig tot leven en leert je nog veel meer over de goden en alle perikelen in het leven van Toetanchamon. Het is een 12+ boek, maar het is heel geschikt om voor te lezen in de bovenbouw tijdens een project over het oude Egypte.
Ter aanvulling kun je ook nog dit filmpje laten zien:
Ars Scribendi, h.o.d.n. Schoolsupport, 2020
Onderwerpen: 2020, Archeologie, Farao's, Howard Carter, Illustraties, Mummies, Oude Egypte, Prentenboek, Tip van Lucas, Toetanchamon, Voorleestopper, Zoektocht
Geïllustreerd door James Weston Lewis