De ontvoerde schat

De ontvoerde schatNa zijn avontuur op de Hooglanden-expres kan Alex niet wachten op een tweede treinreis. Dus denkt hij geen seconde na als zijn oom Ben, die reisjournalist is, hem uitnodigt mee te gaan op de California Comet om de iconische treinreis van Chicago naar San Francisco te maken.

Wanneer echter onderweg de dochter van miljonair Argus Lemette wordt ontvoerd, verandert het ontspannen plezierreisje in een spannend avontuur. Alex is vastbesloten in de zaak te duiken. Kan hij de ontvoerder ontmaskeren voordat de trein San Francisco bereikt?

Vertaald door Marce Noordenbos.

Tweede deel in de serie Dader op het spoor. Het boek is los te lezen van deel 1, De juwelendief.

Recensie

De ontvoerde schat

©2021 De Fontein, illustratie van Elisa Paganelli uit De ontvoerde schat

Dit boek is niet alleen een fantastisch reisverhaal, maar vooral ook een razend interessante detective! Alex probeert met zijn oog voor detail een ontvoeringszaak op te lossen en dat levert een nóg beter verhaal op dan het eerste deel van de serie. En dat wil wat zeggen, want het eerste deel was ook al een heerlijk boek.

Het verhaal start in Chicago, waar Alex samen met zijn oom Ben op de California Comet stapt – een Amtrak-trein die hen door het landbouwgebied van Iowa en Nebraska voert en daarna via de met sneeuw bedekte Rocky Mountains naar de Californische kust in San Francisco brengt.

Voor Alex is deze reis net zo’n grote ontdekkingsreis als dat het voor Nederlandse en Vlaamse kinderen zal zijn: hij is voor het eerst in de Verenigde Staten en is erg onder de indruk van alle verschillen.

‘Ik dacht dat het op Engeland zou lijken, maar dat is niet zo, hè? Hier is alles méér. De wegen zijn breder, de auto’s groter en zelfs de porties eten zijn reusachtig.’ Alex zweeg even, overrompeld door de grootschaligheid van Amerika. ‘Ik voel me er klein door.’ (blz. 27)

De ontvoerde schatOm niets te vergeten, maakt Alex tekeningen van wat hij ziet: van het indrukwekkende station in Chicago, het Union Station in Omaha, maar ook van de passagiers. Alex tekent met zoveel gevoel voor detail, dat zijn tekeningen interessante aanwijzingen bevatten als er tijdens de treinreis een meisje ontvoerd wordt.

‘Gast!’ riep Mason uit. ‘Je bent een Leonardo da Vinci en Sherlock Holmes ineen!’ (blz. 113)

Het gaat om de dochter van ondernemer en miljardair Argus Lemette. Haar ontvoering komt niet compleet uit de lucht vallen, maar toch zijn er behoorlijk wat raadsels op te lossen! Net als in het eerste deel krijgt Alex gelukkig hulp van andere kinderen op de trein, al moet hij uiteindelijk ook weer afscheid van hen nemen.

‘Vriendschap is het geschenk van de reiziger, maar afscheid nemen is de vloek van de reiziger.’ (blz. 248)

Het is een geweldige combinatie: een (trein)reisverhaal dat je mee voert naar verre streken en een spannend speurdersverhaal in één. Het boek leest bovendien heel makkelijk weg en ziet er door de vele illustraties ook nog eens heel aantrekkelijk uit. Wat een heerlijke serie! Dat er nog maar veel delen mogen volgen.

Lestips

Het is natuurlijk leuk om extra beeldmateriaal te verzamelen bij het boek, als je eruit gaat voorlezen of het boek wilt promoten. Zo kun je een filmpje laten zien van de trein, met de Vista Dome-panormarijtuigen (zie blz. 20):

Ook leuk is om de beroemde vijftonige toeter (blz. 60) te laten horen:

Vervolgens kun je het volgende fragment voorlezen. Hierin gaan Alex en zijn oom Ben wat eten in de restauratiewagen. Ze komen tegenover sportcoach Jim en zijn verlegen zoon Ryan te zitten en onverwacht levert dat een geheimzinnige aanwijzing op…

‘Reist u naar San Francisco?’ (…) sloeg dat op? (blz. 53 t/m 57)

Verenigde Staten

De ontvoerde schatOp de schutbladen staat de routekaart van de California Comet. De reis begint in Chicago:

Het station van Chicago leek wel een kathedraal. (blz. 7)

Op blz. 10/11 staat een tekening van het station, maar vanzelfsprekend is het ook leuk om hier een foto van te zoeken op internet. Het boek staat vol met interessante beschrijvingen van het landschap, stations of dingen die in Amerika anders zijn dan bij ons. Interessant zijn bijvoorbeeld ook de verschillende tijdzones binnen het land.

‘Amerika is zo groot (…) een ongelooflijk uitzicht.’ (blz. 128)

Dit boek is dan ook echt een aanrader binnen lessen of projecten over de Verenigde Staten!

Goochelen

Alex leert in dit boek een aantal goocheltrucs van een van de kinderen in de trein. Zo leert hij hoe ‘palmeren’ werkt: hoe hij voorwerpen kan laten verdwijnen in zijn handen. Want dat kan natuurlijk altijd goed van pas komen…

De goocheltruc staat ook uitgelegd in het boek (blz. 146/147).


Lees ook:

De juwelendief


Uitgeverij De Fontein, 2021

De ontvoerde schat

De juwelendief bol

Gevaar op safari

 


Genre: Detective
Series: Dader op het spoor | Onderwerpen: 2021, Goochelen, Noord-Amerika, Ontvoering, Raadsels, Reizen, Reizen & vakantie, Serie, Speuren, Tip van Emma, Treinen, Verenigde Staten, Vriendschap
Geïllustreerd door Elisa Paganelli

Leave a Reply