De regels van drie

De regels van drieTwan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, die daar helemaal alleen woont. Hij kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Twan twijfelt: wat moet hij doen?

Dit is een hernieuwde uitgave van het boek, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de uitgeverij (Querido). De oorspronkelijke uitgave komt uit 2013 en heeft een heel andere kaft. Er is ook een dyslexie-uitgave uit 2015 met diezelfde omslag:

De regels van drie 2013

Het boek heeft in 2014 de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen.

Recensie

Met weinig woorden schetst Marjolijn Hof een interessante familieverhouding: door subtiele details en opmerkingen leer je de verschillende gezinsleden steeds beter kennen. Ook de sfeer wordt mooi neergezet: de setting in het noorden van IJsland maakt het verhaal extra bijzonder. In het nawoord is te lezen dat de auteur daadwerkelijk in IJsland is geweest en daar veel indrukken heeft opgedaan. Ze zegt hierover:

Om weinig te kunnen schrijven moet je veel weten (blz. 118)

Een prachtige uitspraak die heel mooi uitlegt hoe dit boek geschreven is!

Dit boek zal zeker niet alle kinderen direct aanspreken, want het thema is erg serieus. Opi Kas laat duidelijk aan Twan weten dat hij niet naar een verzorgingshuis wil en hij vraagt Twan hem te helpen. Twan komt hierdoor in een enorme tweestrijd. Hij trekt veel tijd op met opi Kas (‘jongens onder elkaar’) en begrijpt wel waarom hij niet mee wil. Maar hij snapt ook dat zijn moeder en oma hem niet alleen willen laten. Hij deelt zijn dilemma met zijn zus Linde en het blijft tot het einde toe spannend wat hun keuze zal worden en hoe het verhaal zal aflopen.

Het verhaal zet echt aan tot nadenken. Wat is het beste? Wat is de beste keuze als het gaat om leven en dood? Kies je voor je eigen gevoelens of voor die van een ander?

Tegelijkertijd is het verhaal juist heel luchtig verteld en bij vlagen zelfs grappig. Bij het origineel straalt de kaft dit ook uit; de nieuwe omslag is helaas erg somber en serieus.

Een boek dat zeker de moeite waard is om (voor) te lezen en echt bijdraagt aan de leesontwikkeling van kinderen.

Lestips

IJsland

Het verhaal speelt zich af op IJsland en dat is door het gehele boek voelbaar. Toch is het lastig om een fragment uit te pikken dat IJsland goed beschrijft: het land en de omgeving zitten te mooi in het hele verhaal verweven. Wat duidelijk wordt, is hoe koud en ruig IJsland is. En hoe verlaten en eenzaam.

Mocht je het in de les over IJsland hebben, dan is dat wel een mooie aanleiding om dit boek ter sprake te brengen. Je kunt vertellen over de ruigheid van IJsland; over hoe de mensen er leven; hoe weinig mensen er leven… En dan dit boek introduceren. Je vertelt waar het boek over gaat en besluit of je het wilt voorlezen of wilt promoten. Het boek is slechts 117 pagina’s dik.

Een goed fragment voor boekpromotie is:

We aten brood (…) zei opi Kas. (blz. 36 t/m 42)

Literatuur

Vanzelfsprekend leent dit boek zich ook heel goed om te promoten zonder het aan een les te koppelen. Het is goed om kinderen bewust te maken dat er ook andere boeken zijn dan Geronimo Stilton, Het leven van een loser of andere lekkere ‘weg-lees-boeken’. (Zie ook mijn artikel over de indeling van kinderboeken).

Dit verhaal is weliswaar in de ik-vorm geschreven, maar geen dagboek. Je kunt bij dit boek spreken van echte ‘jeugdliteratuur’ en het zal kinderen dus laten kennismaken met een andere vorm van schrijven dan ze wellicht gewend zijn. Een mooie opstap naar literatuur op de middelbare school!

Uitgebreide (maar dan ook écht uitgebreide) lessuggesties vind je op de website van de Woutertje Pieterse Prijs. Jos van Hest en Lieke van Duin hebben hier uitgewerkt waar je met de klas over in gesprek kunt gaan, zowel inhoudelijk als op literair vlak. Ook vind je links naar filmpjes (aanbrengen van kennis over de inhoud) en boekentips voor kinderen die ‘verder willen lezen’ (over het onderwerp of van dezelfde schrijfster).

Daarnaast is het ook een aanrader om de schijfster uit te nodigen in de klas. Zeker bij een boek dat in eerste instantie misschien niet zo toegankelijk is, zul je merken dat een schrijversbezoek enorm veel verschil kan maken. Als een schrijver vertelt over het verhaal, een fragment voorleest en vertelt hoe het boek tot stand is gekomen, zul je zien dat heel veel kinderen het boek willen lezen (+ alle andere boeken van de auteur). Een betere boekpromotie is nauwelijks denkbaar! Je kunt een auteur boeken via De Schrijverscentrale. Kijk op de auteurspagina van Marjolijn Hof voor meer informatie.

Keuzes maken

Tenslotte is het natuurlijk ook zeer de moeite waard om een filosofische of sociaal-emotionele les te laten volgen op het verhaal. Het einde van het boek leent zich hier uitstekend voor.

Nederland Leest Junior 2022

De regels van drie Nederland LeestIn 2022 is De regels van drie het themaboek van de campagne Nederland Leest Junior. Daarom vind je hier een interview met de schrijfster over het boek en kun je hier lesmateriaal downloaden.

Het thema van Nederland Leest 2022 is ‘Oud worden, jong blijven’ en dat is dan ook de focus van het lesmateriaal: met de instructie kun je in gesprek over het boek, de personages en leer je discussiëren over het thema. Er is een presentatie voor op het digibord gemaakt om je les te ondersteunen.


Lees ook:

Naar de top

Het boek Naar de top van Dan Gemeinhart gaat over hetzelfde dilemma als De regels van drie: Wat is de beste keuze als het gaat om leven en dood? Kies je voor je eigen gevoelens of voor die van een ander?

In Naar de top heeft de 12-jarige hoofdpersoon Mark kanker. Ook hij wil niet zielig wegkwijnen in een ziekenhuis, maar besluit weg te lopen naar de bergen. Zijn beste vriendin Jessie kent zijn geheim en twijfelt of ze moet vertellen waar hij is.

Let wel: dit boek is nog wel een stukje heftiger dan De regels van drie en daarom ook een C-boek. Lees de recensie voor meer informatie.


Uitgeverij Querido, 2015

De uitgave uit 2015 is inmiddels alweer uitverkocht. Er is nu weer een paperback uitgave verkrijgbaar met de oorspronkelijke cover.

De regels van drie

 


Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2015, Dood, Dyslexie, Familie, Geluk, Grootouders, IJsland, Keuzes, Ouderen, Scandinavië, Tweeling

Leave a Reply