De regels van Floor: Geloof nooit je broer

De regels van Floor 17Regel 9: Geloof nooit je broer als hij zegt dat hij een aangeboren kompas in zijn hoofd heeft!

Kees wil laten zien hoe goed hij kan overleven in de wildernis en haalt Floor over om mee te gaan naar een groot bos. Het wordt een leerzame ervaring… waardoor Floor weer een nieuwe regel aan haar enorme lijst kan toevoegen!

En Floor leert nog veel meer in dit boek… Bijvoorbeeld hoe je saaie dingen, zoals je kamer opruimen, leuk kunt maken met een onzichtbare cameraploeg; of hoe karma werkt.

Dat leidt tot nog eens 14 regels in dit 17e deel (!) van De regels van Floor.

Recensie

Geloof nooit je broer

©2022 Ploegsma, Georgien Overwater uit Geloof nooit je broer

Het eerste boek met regels van Floor verscheen al in 2003! Inmiddels zijn we dus al bijna 20 jaar verder, maar daar is in dit nieuwste deel helemaal niets van te merken. Elk verhaaltje leest nog steeds even fris en grappig.

Dit boek bestaat uit 14 korte hoofdstukken, met elk een eigen regel, waarvan de titel Geloof nooit je broer slaat op regel 9. De andere hoofdstukken gaan over totaal andere onderwerpen, al zijn ze allemaal uit het leven van Floor gegrepen. Je leert haar gezin, schoolklas en beste vriendin Margreet dan ook steeds beter kennen, want die komen in vrijwel alle verhalen terug.

Kees staat op en trekt een vies gezicht, zijn broek is helemaal nat van de zompige boomstronk waar hij op was gaan zitten.
‘Nou, ik heb het ook wel gezien hier,’ zegt Kees en hij probeert de natte plek van zijn broek te vegen.
‘Kom!’
‘Nou, dat was leuk zeg, dat survivallen, we hebben een takke-eind gelopen om een mislukte hut te bouwen en twee superdroge koeken te eten,’ mopper ik. ‘En weet je zeker dat je de weg kent? Want ik heb echt geen zin om mijn eigen plas te drinken.’ (blz. 95/96)

De korte verhalen zijn ontzettend grappig, wat nog eens versterkt wordt door de vele hilarische tekeningen van Georgien Overwater, die met haar lekker overdreven illustraties en droge commentaar nóg meer humor toevoegt aan het boek.

Geloof nooit je broer

De 11-jarige Floor neemt geen blad voor de mond en vertelt over allerlei herkenbare situaties, die toch weer steeds verrassen. Het succes van deze serie is dan ook zeer begrijpelijk: na het lezen van deze verhalen wil je alleen maar méér!

Lestips

Eigenlijk hoeft de serie De regels van Floor nauwelijks meer gepromoot te worden, want vrijwel ieder kind kent de boeken én de televisieserie met korte afleveringen van steeds zo’n 10 minuten, die inmiddels ook alweer 5 seizoenen loopt.

Het is vooral leuk om deze boeken als leerkracht ook eens te lezen (weet wat ze lezen!), want sommige verhalen kun je best gebruiken om voor te lezen als leuk tussendoortje. Stel je voor dat je je leerlingen bijv. een werkstuk laat maken (met een onderwerp naar keuze), dan is het ontzettend leuk om als tip Regel 2 uit dit boek voor te lezen: ‘Als je een werkstuk moet maken, moet je altijd een onderwerp kiezen vóór de juf het doet!’

Regel 5 is geweldig als je het hebt over (eetbare) planten en regel 8 is sowieso de beste tip voor kinderen die hun kamer moeten opruimen (zo ongeveer élk kind dus) – ook een geweldig verhaal om eens voor te lezen als je aan het einde van de dag 10 minuutjes over hebt.

De rest van het boek kunnen je leerlingen vervolgens lekker zelf lezen!

Overigens is het goed om te beseffen dat Floor in de boeken steeds ouder wordt. De serie staat in de bibliotheek bij de A-boeken en wordt aangeraden vanaf 8 jaar, maar Floor is in dit deel inmiddels al 11 jaar en ik zou dit deel dan ook juist in de bovenbouw aanraden! Dat sluit echt prima aan!


Ploegsma, 2022

De regels van Floor


Genre: Humor, Verhalen
Series: De regels van Floor | Onderwerpen: 2022, Familie, Gezinsleven, KBW 2023, Natuur, Opruimen, Planten, School, Serie, Survival, Tip van Finn, Tip van Lisa, Verhalenbundel, Voorleestopper
Geïllustreerd door Georgien Overwater

Leave a Reply