De strijd om de hartenkoningin

De strijd om de hartenkoninginTijdens een vakantie in 1955 schrijft en tekent de dan 25-jarige en nog onbekende Tonke Dragt een novelle. Net afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag brengt ze de figuren van het kaartspel tot leven. En zij spelen hun eigen spel: wie heeft de Hartenkoning vermoord en wie krijgt de Hartenkoningin?

Een avontuur over gloeiende harten, list en bedrog, diepe kerkers en een tweegevecht – geïnspireerd door de kaarten van het kaartspel.

Recensie

De strijd om de hartenkoningin

©2021 Leopold, illustratie van Tonke Dragt uit De strijd om de hartenkoningin

Dat hadden we toch niet meer kunnen denken: in 2021, een nieuw boek van Tonke Dragt! Maar wat blijkt: dit verhaal is eigenlijk al meer dan 65 jaar oud! Het werd alleen niet eerder gepubliceerd, omdat het in die tijd te duur was om de illustraties in kleur af te drukken.

‘Boek’ is trouwens niet het goede woord – het is een novelle: het totale verhaal beslaat minder dan 50 pagina’s en daarvan is bijna de helft illustratie. Het is dus echt compleet iets anders dan de beroemde klassiekers De brief voor de koning of De zevensprong. Dit boek doet eerder denken aan de verhalen die je ook kunt vinden in de prachtige bundel Als de sterren zingen. Toch zijn die verhalen wel geschikt voor kinderen op de basisschool en dat is met deze novelle, naar mijn idee, helaas niet het geval.

De dochter van de Raadsheer (Heer Hartentien) weende bitterlijk, want zij was jong en schoon en de Koning oud en stijf – maar zij droogde spoedig haar tranen (want Koningin zijn is ook wel iets).
En zij ging naar het paleis en werd gekroond in de kapel en de dag daarna zouden zij trouwen. (Het zou haar berouwen.)
En de zoon van de Koning, die de titel Hartenboer voerde, sprak zoete woorden tot zijn aanstaande stiefmoeder.
En dat was niet naar de zin van de oude min van de Hartenkoningin.
Maar de jonkvrouw lachte slechts (want haar hart was nog niet ontbrand). (blz. 13)

Hoewel Tonke Dragt op haar kenmerkende, poëtische wijze zeer kunstig speelt met taal, maakt dat het verhaal tegelijkertijd voor kinderen vrij ontoegankelijk. Dat komt ook doordat het taalgebruik voor deze tijd erg ouderwets is. Daarnaast is dit liefdesverhaal vol jaloezie en bedrog behoorlijk ingewikkeld. Het is doorspekt met termen uit het kaarten (‘Schoppen is troef!’) en gaat over een hoop liefdesperikelen die moeilijk te volgen zijn – zeker als je weinig van kaartspelen afweet, wat voor de meeste basisschoolkinderen ook zal gelden.

De strijd om de hartenkoningin

©2021 Leopold, illustratie van Tonke Dragt uit De strijd om de hartenkoningin

Hoewel deze prachtig verzorgde novelle met glimmende rode hartjes op de cover en kunstige kleurenprenten er dus wel heel aantrekkelijk uitziet, maak je kinderen in de basisschoolleeftijd hier waarschijnlijk niet heel blij mee. Dit is eerder een mooie uitgave voor oudere fans van Tonke Dragt. En dat dit boek er na zoveel jaren nog is gekomen, is natuurlijk heel bijzonder!


Leopold, 2021

De strijd om de hartenkoningin


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2021, Bedrog, Illustraties, Jaloezie, Kaartspel, Klassieker, Liefde, Verraad
Geïllustreerd door Tonke Dragt

Leave a Reply