Wanneer tweelingbroers Noah en Finn samen met hun beste vriendin Tess op onderzoek uitgaan in de reusachtige kelder van Chateau Ravenhorst, vinden ze een oeroude landkaart. Deze laat het mysterieuze en onvindbare eiland Kivamba zien.
Volgens de legende is dit een eiland vol gevaar, dat misschien beter onontdekt kan blijven. Maar, tante Lara is een echte avonturier en vindt dat het de hoogste tijd is dat de tweeling zich ook in het avontuur stort. Ze neemt hen mee naar Madagaskar, waar de zoektocht naar het verdwenen eiland kan beginnen.
Eenmaal op het eiland blijkt echter dat ze niet de enigen zijn die op zoek zijn naar de verborgen tempel… en dat verandert de ontdekkingsreis in een zenuwslopende tocht vol listen, valstrikken en gevaren.
Eerste deel uit de serie De Tempeljagers.
Recensie
Auteur Michael Reefs maakt er geen geheim van: zelf was hij als kind totaal geen lezer, maar hield hij vooral van spannende videogames. Nu schrijft hij boeken die lézen als een videogame: boeken vol actie, een vleugje magie, spannende queestes, valstrikken en ingewikkelde puzzels die door de hoofdpersonen moeten worden opgelost. De Tempeljagers is duidelijk geïnspireerd door het personage Lara Croft, waar diverse films en videogames over gemaakt zijn. Het is dan ook geen toeval dat de tante van de hoofdpersonen in dit boek Lara heet, een dikke bruine vlecht op haar rug draagt en heel wat ervaring heeft met vloeken en oude, mysterieuze tempels.
Die ervaring komt in dit verhaal goed van pas, want Lara neemt de tweeling Noah en Finn en hun beste vriendin Tess mee op avontuur. Nadat ze in het chateau waar de tweeling woont een oude landkaart hebben gevonden van het verdwenen eiland Kivamba, vindt Lara dat het de hoogste tijd is dat de jongens ook hun eerste avontuur gaan beleven.
‘Jullie zijn dertien. Dat was de leeftijd waarop ik aan mijn eerste avontuur begon. Een perfecte leeftijd.’ (blz. 46)
Het is dan ook niet gek dat dit boek zoveel kinderen aanspreekt. Dit verhaal neemt je mee op een overweldigend avontuur, waardoor het lijkt alsof je zelf midden in een videogame bent beland. De korte hoofdstukken, die steevast met een enorme cliffhanger eindigen, versterken het gevoel van actie. Het verhaal leest vlot en gemakkelijk. Tijd om er diep over na te denken heb je eigenlijk niet, want de hoofdpersonen belanden van het ene gevaarlijke avontuur in het andere. Net als in een game verdienen Noah, Finn en Tess ook nog eens badges op het moment dat ze iets heldhaftigs hebben gepresteerd. Het zal veel herkenning oproepen bij kinderen die – net als Reefs – veel avontuurlijke games spelen.
In eerste instantie wil tante Lara vooral Kivamba vínden en vervolgens verkennen om de geheimen van het eiland te ontdekken – ‘een mooie start voor jonge avonturiers’ – maar als zij op het eiland wordt ontvoerd, verliezen de kinderen dat idee nogal uit het oog. Hoewel Lara van begin af aan heeft gezegd dat de Tempel van de Heilige Olifant op het eiland heel gevaarlijk is, besluiten Noah, Finn en Tess de mannen die Lara gevangen hebben genomen bij de tempel in de val te lokken en zijn ze blijkbaar vergeten dat Lara al lang wist dat de tempel beter niet betreden kan worden…
Het is jammer dat er regelmatig inconsequenties in het verhaal opduiken, net als details die verder geen functie hebben. Ook is het allemaal wel heel toevallig dat een verdronken tempel die al eeuwen onder water ligt, nét als de hoofdpersonen er zijn instort door een reeks aardbevingen. Maar spannend is het wel natuurlijk. En die spanning wordt nog meer gevoed door de avontuurlijke tocht door de jungle, de mysterieuze vloek en de criminele mannen die achter hen aan zitten. Het verhaal eindigt bovendien in een explosie van actie, waaraan de kinderen slechts ternauwernood kunnen ontsnappen.
Het boek eindigt met de belofte voor een nieuw deel over een vergeten stad in China. Inmiddels is het vierde deel van de serie zelfs al in aantocht. Liefhebbers van dit genre kunnen dus nog veel meer avonturen beleven!
Lestips
Een boek als dit introduceer je natuurlijk met de stoere boektrailer!
Het is opvallend dat het boek, zowel in de trailer als op het schutblad van het boek, wordt aangeraden door een kind van 8 jaar, terwijl het boek over dertienjarige kinderen gaat. Ook is het voor kinderen van 8 jaar oud een behoorlijk dikke pil. Zelf zou ik het boek pas introduceren vanaf groep 6.
Om kinderen nog meer te motiveren voor deze serie, kun je ze ook nog de audioserie over De Tempeljagers aanraden – zo worden ze nog verder ondergedompeld in de wereld van mysterieuze vloeken en eeuwenoude geheimen.
Schrijver in de klas
Als je je klas aan het lezen wilt krijgen, is het een ontzettend goed idee om Michael Reefs uit te nodigen in de klas. Juist kinderen die niet zo gemotiveerd zijn om te lezen, krijgt hij met zijn boeken vaak wél aan het lezen en zelf is hij daarbij natuurlijk een heel goed rolmodel.
Voor de groepen 7 en 8 heeft Michael een speciale presentatie over De Tempeljagers. Michael geeft daarbij ook een kijkje achter de schermen van een schrijver. Hoe komt een boek tot stand en wat verdient een schrijver nu eigenlijk?
Je kunt Michael Reefs boeken via de Schrijverscentrale.
Uitgeverij Billy Bones, 2020
Onderwerpen: 2020, Criminelen, Jungle, Legende, Magie, Ontvoering, Serie, Tempels, Tip van Sem, Tweeling, Vloek, Zoektocht
Geïllustreerd door Elsa Kroese
Leuk boek super spannend