De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen

De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingenAndy en Terry hebben weer dertien verdiepingen toegevoegd aan hun boomhut en die is nu nog waanzinniger! Er is een zeepbellenblazer, een GRIJPINATOR, een tijdverspilverdieping en een wc-papierfabriek. Genoeg te beleven dus!

Andy en Terry hebben alleen geen tijd om ervan te genieten, want ze worden naar de ruimte ontvoerd door een gigantische vliegende oogbol! Daar moeten ze een planeet redden van een modderslurpende moeraspad…

Vertaald door Edward van de Vendel.

10e deel van de serie over De Waanzinnige Boomhut.

Recensie

Als je doorhebt dat je met elk deel van deze serie eigenlijk de tafel van dertien leert, snap je meteen dat dit een jubileumuitgave is: het tiende deel van de serie! De boomhut is inmiddels nauwelijks meer echt voor te stellen (130 verdiepingen? Really?), maar dat is dan ook juist de kracht van deze knotsgekke serie. Werkelijk alles in dit boek heeft een onwaarschijnlijk hoog hoe-verzin-je-het?!-gehalte.

Zo kun je je nu verbazen over de non-stop-stippenverdieping, een verdieping met een reuzenjongleeroctopus of een superlangebenenverdieping. En alsof dat nog niet krankzinnig genoeg is, blinkt dit boek uit in overdrijving en herhaling. Zo kun je op de tijdverspilverdieping kiezen uit 48 afleveringen van de tv-serie Olifant op de fiets en is Andy maar liefst 24 bladzijden bezig een vlieg dood te krijgen, met o.a. een supermepper, een gigaspuitbus en een vliegenkanon. Juist, hoe verzin je het?!

Illustratie De Waanzinnige Boomhut van 130 verdiepingen

©2021 Lannoo, illustratie van Terry Denton uit De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen

Het is ongelooflijk knap hoe de makers van dit boek iets simpels als het doodslaan van een vlieg kunnen veranderen in een hilarische gebeurtenis. En het moge – gezien het succes van de serie – duidelijk zijn: kinderen vinden dat geweldig! De gebeurtenissen in dit boek zijn zo absurd en onvoorspelbaar (want… hoe verzin je het?), dat elke bladzijde in dat opzicht blijft verrassen.

Misschien vraag jij je, net als veel van onze lezers, af of we ooit weleens ontvoerd zijn door een gigantische vliegende oogbol uit de ruimte. Grappig dat je je dat afvraagt, want toevallig is dat precies wat er laatst met ons gebeurde! (blz. 37)

Zo verandert dit verhaal dus in een ‘intergalactisch ruimteavontuur’: Terry, Andy en Jill worden met boomhut en al ontvoerd door een gigantische vliegende oogbal en beleven vervolgens een bizar avontuur met een blob en een moeraspad op planeet Blobdromeda.

Boomhut van 130 verdiepingen

Het verhaal heeft bijzonder weinig diepgang (alhoewel de blob nog wel wat emoties kan losmaken), maar is wel ontzettend grappig door de vele kleine – en vaak best slimme – grapjes, vrolijke tekeningen, eindeloze herhalingen en vele onwaarschijnlijke gebeurtenissen. De serie is ongelooflijk fantasievol en speelt in op dromen die kinderen zelf kunnen hebben (een huis met daarin een heuvel om vanaf te rollen! COOL!), maar ook op ongekende mogelijkheden (‘reizen door de achtste dimensie van het vierde kwadrant… langs de vijfentwintigste sector van de negenendertigste nebula van de achtste arm van het tweeëntwintigste supercluster…’ blz. 221/222)

De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingenEn KIJK: we gaan gewoon verder met de tafel van dertien: in februari 2022 verschijnt het 11e deel!

Lestips

Hoewel volwassenen over het algemeen minder hebben met deze serie dan kinderen (want… waar gáát dit over?!), is het wel goed om af en toe eens een deel te lezen en te bekijken. Wat maakt deze serie nu zó succesvol? Waarschijnlijk de enorme onvoorspelbaarheid en het feit dat dit boek kinderen volledig uit hun normale, vertrouwde wereldje haalt.

Het promoten van deze serie is verder natuurlijk helemaal niet nodig, want het boek staat al jaren in de top 10 van meest gelezen kinderboeken. Wel is het leuk om kinderen erop te wijzen wanneer er weer een nieuw deel verschijnt.

Creatief schrijven

RuimteavontuurMochten kinderen nou aangestoken worden door de hilarische gebeurtenissen in dit boek en zelf een verhaal willen schrijven? Dan kun je ze ook nog het boek Ruimteavontuur aanraden. Hierin staat – ja, echt! – ook een Oogbolplaneet, als optie om naartoe te gaan. Het boek geeft kinderen namelijk allerlei ingrediënten om hun verhaal mee samen te stellen (met wie ga je op reis, waar ga je heen, hoe reis je daarnaartoe, welke gevaren kom je onderweg tegen, etc.).

Vervolgens kunnen ze dat dan natuurlijk proberen vorm te geven volgens het ‘Waanzinnige-boomhut-concept’: met heel veel knotsgekke tekeningen en onwaarschijnlijke avonturen. Laat die fantasie maar stromen!


Uitgeverij Lannoo, 2021

De waanzinnige boomhut


Genre: Avontuur, Humor
Series: De waanzinnige boomhut | Onderwerpen: 2021, Buitenaards leven, Buitenaardse wezens, Creatief schrijven, Fantasie, Graphic Novel, Heelal, Illustraties, Ontvoering, Ruimte, Serie, Sterren & planeten, Tip van Daan, Tip van Finn
Geïllustreerd door Terry Denton

Leave a Reply