De Waterwaack van Natterlande

De Waterwaack van NatterlandeDe tweeling Toffee en Gum vertelt samen over hun waanzinnige avonturen in de Zomp. Want het zal je maar gebeuren dat je ouders – die altijd een wedstrijdje doen wie het meeste geld verdient – opeens een brief krijgen waarin staat dat je moeder de wettige erfgename is van haar bet-bet-bet-betoverachter-achter-achterachterneef en dus aanspraak mag maken op de Zomp en het Waterwaackhuis. Die ouders ruiken natuurlijk meteen geld: zo’n zomp kun je mooi volbouwen. Dus Toffee en Gum en hun au pairs Limona en Vanilia worden meegesleept naar het bizarre Waterwaackhuis…

Daar blijken ze echter niet de enigen te zijn die de Zomp kunnen erven! Ze moeten het huis delen met twee bijzondere figuren. En die Zomp wil ook niet zomaar worden volgebouwd.  In de vochtige, zompige omgeving vinden vreemde gebeurtenissen plaats… Toffee en Gum gaan op onderzoek uit om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is!

Recensie

Als er één boek is waar het plezier van het schrijven vanaf druipt, is het dit! Wat moet Marco Kunst hebben genoten van het schrijven van dit boek. Niets is te gek in dit verhaal en het resultaat is een waanzinnig, bizar en fantastisch avontuur vol gekke woorden en heel veel humor.

Waar moet je beginnen om dit verhaal te omschrijven? Misschien bij de bijzondere vertelstijl: hoofdpersonen Toffee en Gum vertellen om en om een deel van het verhaal over de Zomp en het Waterwaackhuis. In elk hoofdstuk vertelt een van de twee over de gebeurtenissen, waarbij ze ook altijd even reageren op elkaar – als een soort wedstrijdje wie het beste het verhaal kan vertellen. Dat levert een heerlijk losse en aansprekende vertelstijl op, die het verhaal vaart geeft en waardoor het verhaal lekker makkelijk leest.

Maar ook het verhaal zelf is erg bijzonder en ontzettend origineel. Je hebt werkelijk geen idee waar het naartoe gaat en hoe het avontuur zal aflopen. Ondertussen worden de meest wonderlijke personages geïntroduceerd en voel je het water bijna van de bladzijden afdruipen door al het gezomp, geblobber en geflubber. Echt spannend is het verhaal niet, maar intrigerend des te meer. En het plezier en de humor van de schrijver werken heel aanstekelijk – van dit verhaal kun je niet anders dan vrolijk worden (of schateren van het lachen).

Na de toespraak van de burgemeester was Tante Thé aan de beurt. Ze begon te jodelen (…) Haar gezang werd elektronisch honderdvoudig versterkt en galmde uit de boxen. Het klonk net alsof een enorme, goed gevulde glascontainer heel hard door een hijskraan tegen een dierenasiel vol hongerige dieren gebeukt werd. Keer op keer op keer. (blz. 296)

Behalve gekkigheid zitten er ook nog wel wat boodschappen in het verhaal verstopt: dat rijkdom niet per se gelukkig maakt bijvoorbeeld; of dat de mens zich beter zou moeten aanpassen aan de natuur… Het zorgt ervoor dat dit boek meer diepgang heeft dan het gemiddelde boek met melige humor.

De Waterwaack van Natterlande personages

Illustraties: Marieke Nelissen

Daarnaast is het boek werkelijk een lust voor het oog. De vele prachtige, kleurrijke illustraties van Marieke Nelissen brengen het verhaal niet alleen tot leven, maar zorgen er ook voor dat je dit boek wilt blijven openslaan – iets wat nog eens vergemakkelijkt wordt door de mooie uitvoering van deze hardcover!

Het is wel een boek voor goede lezers, want door de omvang (417 blz.) en het feit dat het verhaal niet heel duidelijk naar een climax toewerkt, zullen de minder goede lezers misschien afhaken. Dit komt waarschijnlijk vooral door de vele details en uitweidingen; een minder goede lezer zal meer houvast nodig hebben in de verhaalstructuur. Voor liefhebbers van fantasie, humor en gekke taal is dit boek echter een feest om te lezen!

Lestips

Een bijzonder boek, dat zeker boekpromotie verdient!

Een fragment dat goed de sfeer en humor van het boek weergeeft, is het volgende. In dit fragment lopen Toffee en Gum door de Zomp, op zoek naar hun au pair Vanilia.

Even later liepen (…) vonden dat ook. (blz. 117 t/m 122)

Heb je wat langer de tijd en wil je eens kijken of dit boek in de smaak valt in je klas, begin dan gewoon met lezen aan het begin van het verhaal. Het eerste hoofdstuk zit vol humor en maakt erg nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Mochten de kinderen het leuk vinden, dan lees je gewoon verder!

Ik ben Toffee. (…) Vreemds. Iets Iets… (blz. 9 t/m 21)

Huizen & bouwen

Tijdens een project over huizen & bouwen is dit een verrassend boek om uit voor te lezen. Rode draad in het verhaal is namelijk het plan van de ouders van Toffee en Gum om de Zomp vol te bouwen met huizen. En dat gaat niet zoals gehoopt… Ze komen daarom met de gekste oplossingen!


Uitgeverij Lemniscaat, 2017

De Waterwaack van Natterlande bol


Genre: Avontuur, Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2017, Fantasiewezens, Huizen & bouwen, Raadsels, Rijkdom, Tip van Finn, Water
Geïllustreerd door Marieke Nelissen

Leave a Reply