De zomer waarin ik in een caravan woonde

De zomer waarin ik in een caravan woondeJuno baalt als een stekker. In de zomer voor ze naar groep 8 gaat, kopen haar ouders een camping in een piepklein dorpje aan de andere kant van het land. Voor Juno voelt het als de andere kant van de wereld. Weg huis, weg school, weg vrienden.

Om haar ouders te laten voelen hoe boos ze is, besluit Juno geen stap buiten hun stacaravan te zetten. Alles verandert echter als de caravan van de buurvrouw in brand vliegt en Juno wel naar buiten móet. Die nacht ontmoet ze Dean. Hij neemt Juno mee op sleeptouw en laat haar zien hoe bijzonder de camping is. Zou het Juno dan toch lukken om zich thuis te voelen op de laatste plek waar ze ooit wilde wonen?

Recensie

Door dit heerlijk vlotte verhaal verlang je meteen naar zinderende zomeravonden, campings en vakantie. Zeker als je van kamperen houdt, zul je net als personages Sol en Maura stikjaloers zijn op Juno, wiens ouders een camping hebben gekocht.

Maar Juno denkt daar heel anders over! Ze is ontzettend verdrietig en boos over de verhuizing naar een camping in the middle of nowhere. Ze vindt het vreselijk om uit haar vertrouwde leventje te zijn weggerukt. Evelien Feltzer heeft zich uitermate goed ingeleefd in de gevoelens van deze boze prepuber. Ze maakt het heel begrijpelijk dat elke vezel in Juno’s lichaam zich verzet tegen deze enorme verandering.

Ik wil mijn leven hier op de camping niet voor me zien. Maar ik wil ook niet de hele tijd terugdenken aan vroeger. Eigenlijk wil ik helemaal niet meer denken. Zat er maar een uitknop op mijn hoofd. (blz. 25)

Door een brand wordt Juno echter gedwongen toch de stacaravan te verlaten en dan merkt ze dat de verhuizing ook weer mooie, nieuwe ervaringen en vriendschappen kan opleveren. Door haar ontmoeting met de aantrekkelijke Dean beseft ze bovendien dat de camping voor andere mensen juist heel veel betekent. Ook ontmoet ze mensen die hun vrienden en familie nog veel langer niet hebben gezien, maar zij maken daar helemaal geen drama van.

‘Mis je Italië?’ vraag ik.
‘Waarom?’ Hij spreidt zijn armen en wijst naar ons, de rij met klanten en zijn bakken met kleurig ijs. ‘Ik heb hier alles.’
‘Maar je familie en vrienden?’
Hij stopt even met scheppen en legt zijn rechterhand op zijn hart. ‘Die zitten hier. En die neem ik overal mee naartoe. Al zou ik op de Noordpool wonen.’ (blz. 79)

Zo leert Juno dat verhuizen naar een camping in Drenthe toch niet het einde van haar leven hoeft te betekenen. En hoewel het voor sommige lezers wel fijn zal zijn dat dit kinderboek niet zo dik is, had wat mij betreft deze heerlijke zomer vibe nog een stuk langer mogen duren!

Lestips

De cover straalt precies uit wat je van dit boek kunt verwachten: een lekker leesbaar verhaal, met een zomerse sfeer en een klein vleugje liefde.

Toch is het natuurlijk interessant om direct duidelijk te maken dat hoofdpersoon Juno het helemáál niet leuk vindt om in die caravan te wonen! Lees daarvoor een stuk van het eerste hoofdstuk voor:

Ik kom dus (…) helemaal gek word. (blz. 7 t/m 10)

Vervolgens kun je nog een stukje van de achterkant voorlezen:

Alles verandert als (…) ooit wilde wonen?

Ook kun je nog de plattegrond van de camping laten zien (blz. 6), waarop je kunt zien dat de camping aan de Hunebed Highway ligt. Het is dus meteen duidelijk dat dit verhaal zich afspeelt in Drenthe. Wat zouden jouw leerlingen ervan vinden als hun ouders daar een camping zouden kopen?


Van Holkema & Warendorf, 2021

De zomer waarin ik in een caravan woonde


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2021, Afscheid, Camping, Drenthe, Gevoelens, Kamperen, Platteland, Tip van Julia, Tip van Lisa, Veranderingen, Verdriet, Verhuizen, Verliefdheid, Vriendschap, Zomer, Zomervakantie

Leave a Reply