Drie keer niks

Drie keer niksHet is oktober: Brams leven staat volledig in het teken van Halloween! Hij raakt in de ban van de serie ‘Rugrillers’; doet er alles aan om VOOR Halloween al aan snoep te komen; besluit een hoorn te gaan bespelen om op een feestje te komen en verkent zijn creatieve talenten door een griezelfilm te gaan maken. Zal het hem allemaal gaan lukken? Of wordt het gewoon weer drie keer niks…?

Elfde deel in de serie Het leven van een loser.

Recensie

Wat ik ook schrijf over Het leven van een loser; het maakt niet uit, want deze graphic novel staat al sinds verschijning in de top 5 van de bestseller 60 van CPNB. Waarom zou je als leerkracht dit boek dan willen promoten? Nou.. dat hoeft natuurlijk ook niet, maar het is wel handig om te weten wat die kinderen nu eigenlijk lezen. En met Het leven van een loser kun je je eigenlijk ook prima vermaken. Het leest nu eenmaal lekker weg en zit boordevol humor.

Er zitten weer leuke vindingen in dit boek over Bram Botermans. Het boek begint al met een verwijzing naar de film The Truman Show (al wordt de naam van de film niet genoemd): Bram denkt dat hij net als Jim Carrey continu wordt gefilmd en dat mensen zijn leven volgen. Maar:

Als het allemaal nep is, zouden de mensen die de baas zijn me toch MINSTENS wel wat betere verhaallijnen kunnen geven. (blz. 10)

Bram keuvelt in zijn dagboek vrolijk verder over van alles en nog wat; een echt duidelijke samenhang is er in dit deel nauwelijks en daardoor blijft het verhaal ook niet echt hangen. Dan begrijp je ook beter waarom kinderen de boeken eindeloos kunnen herlezen; de grappen blijven op je lachspieren werken, maar je weet toch niet meer waar het boek precies over gaat.

Of dat erg is? Nee hoor, het is heerlijk vermaak! En in dit boek zit bovendien een erg leuke verwijzing naar griezelboeken en griezelfilms, die je heel goed kunt gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2017. Zeker de moeite waard om dit boek zelf dus ook even door te lezen!

Lestips

Bekijk deze leuke boektrailer om een goed beeld van het boek te krijgen: de illustraties spreken voor zich!

Kinderboekenweek 2017: Griezelen

Bram koopt op de boekenbeurs een aantal Rugrillers: boeken die te vergelijken zijn met de bestaande serie Kippenvel. De boeken hebben geweldige titels (Het brein met een eigen wil) en worden zelfs nagemaakt (De dag dat mijn navel me probeerde op te eten!). Hoe leuk is het om kinderen zelf titels voor de serie te laten bedenken!? Laat ze ook meteen een mooie cover bedenken en je hebt een ontzettend leuke, creatieve opdracht voor de Kinderboekenweek 2017! De voorbeelden in het boek zijn erg inspirerend en grappig.

Vandaag heb ik (…) in de toekomst. (blz. 44 t/m 47)

Ik wou maar (…) een staart had. (blz. 75 t/m 77)

Dit laatste fragment gaat tevens over het feit dat je nachtmerries kunt krijgen van griezelverhalen! Dat sluit natuurlijk ook goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek en vormt een mooie opening van een gesprek over griezelboeken. Zijn die wel altijd leuk om te lezen? Wat vinden de kinderen eigenlijk van griezelverhalen?

In het verlengde hiervan (of los hiervan), kun je kinderen ook een filmposter laten ontwerpen voor een griezelfilm – net zoals Bram doet op blz. 200. Misschien kunnen ze zelfs een script en storyboard maken van een griezelverhaal! En als laatste stap: zelf een griezelfilm maken natuurlijk! Lees ter inspiratie dan onderstaand fragment voor. De klas zal het geweldig vinden.

Ik vond mams (…) nu moesten doen. (blz. 197 t/m 217)

Boekbespreking

De Rugriller-boeken zijn geschreven door Ben Griezel – bizar toeval, vindt Bram. Gek genoeg een auteur waar helemaal niets over te vinden blijkt te zijn…
Op deze manier komt Bram erachter dat sommige ‘auteurs’ werken als collectief (zoals Geronimo Stilton).

Voor ons leesdossier (…) boeken gaan schrijven. (blz. 74-75)

Het was geen (…) te eng was. (blz. 84 t/m 89)

In bovenstaand fragment wordt ook nog kort verwezen naar de aversie van sommige mensen tegen griezelverhalen, vanwege de magie die erin zit.


Lees ook:

Flutvakantie


Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2017

Drie keer niks bol.com

 


Genre: Humor
Series: Leven van een loser | Onderwerpen: 2017, Boekbespreking, Boeken, Dagboek, Film, Graphic Novel, Griezelen, Kinderboekenweek 2017, School, Serie
Geïllustreerd door Jeff Kinney

Leave a Reply