Dromen van succes

Dromen van succesvan kind tot sportheld

Wilde Sven Kramer als kind al topschaatser worden? Waar droomde Tom Dumoulin van toen hij nog op school zat? En hoe ontdekte Dafne Schippers haar talent?
Sommige sporters hadden als kind bijna een andere sport gekozen. Arjen Robben kon bijvoorbeeld heel goed tennissen en zwemkampioen Pieter van den Hoogenband wilde eigenlijk liever voetballer worden…
In dit boek lees je hoe al deze sporters uitgroeiden tot echte sporthelden!

Recensie

Sportjournalisten Barbara Barend en Marlies van Cleeff schreven in dit boek (in het kort) de levensverhalen op van 25 Nederlandse, beroemde sporters. Verhalen over voetballers Johan Cruijff en Lieke Martens, zwemmers Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband, turners Epke Zonderland en Sanne Wevers, wielrenners Tom Dumoulin en Leontien van Moorsel en nog veel meer. Je leest welke sporten ze als kind leuk vonden – lang niet altijd de sport waar ze nu in uitblinken! – en hoe hun doorzettingsvermogen uiteindelijk leidde tot succes. Want dat blijkt wel uit de verhalen: een winnaar word je niet zomaar. Daar moet je werkelijk álles voor over hebben!

Dat Barend en Van Cleeff weten waar ze over schrijven, is duidelijk. Soms vervallen ze daarbij wel een beetje in sportjargon. Zo ‘rondde Marit Bouwmeester de boeien’, ‘was de service van Richard Krajicek als een kanon’ en ‘promoveerde Haarlem naar de Eredivisie dankzij Ruud Gullit’. Dan moet je zelf ook al wel wat over de sport weten om te begrijpen wat er bedoeld wordt. De tekst is geschreven in veel korte zinnen, wat goed past bij sportjournalistiek. De keerzijde daarvan is dat de tekst niet altijd even vloeiend leest.

Dromen van succes

©2018 Condor, illustratie van Kees de Boer van Esther Vergeer in Dromen van succes

Het boek is echt geschreven voor kinderen: alles wordt heel goed uitgelegd en de toon past goed bij de leeftijdsindicatie 8+. Ook de vormgeving is heel aantrekkelijk, met veel kleurige, stripachtige illustraties van Kees de Boer. Toch hebben kinderen een vrij hoog leesniveau en een goede woordenschat nodig om alles te kunnen begrijpen. Wat dat betreft leent dit boek zich beter als voorleesboek – dan kun je ook meteen onbekende sporttermen toelichten.

Het is in ieder geval heel boeiend om te lezen hoe al die bekende, Nederlandse kampioenen zijn opgegroeid van kind tot sportheld. Het sportleven wordt ook niet mooier gemaakt dan het is: de teleurstellingen, de tegenslagen en de sociale afzondering worden ook besproken. Tegelijkertijd spreekt er ook duidelijke bewondering voor de sporters uit de tekst – en terecht! Want stuk voor stuk hebben de sporters uit dit boek enorm veel bereikt. Voor vele mensen, jong en oud, zijn ze echte helden geworden. Deze verhalen laten kinderen inzien wat er nodig is voor het bereiken van de top van de sportwereld. Wie weet maken zij na het lezen van dit boek van hun droom ook een succes!

Lestips

Kinderen die zelf dromen van een sportcarrière zullen smullen van dit boek! Wat een inspirerende voorbeeldverhalen. Zij zullen zichzelf waarschijnlijk herkennen in het fanatisme om te willen winnen – en dat is fijn, want niet iedereen kan zo’n competitieve mentaliteit waarderen!

Maar ook voor kinderen die weinig van sport weten, is dit een heel interessant boek. Juist zelfs! De verhalen brengen de sporters (en daarmee de sport) echt tot leven. Erg leuk om hier af en toe een verhaal uit voor te lezen, als er bijv. een EK/WK bezig is of tijdens de Nationale Sportweek.

Om het boek te kunnen laten aansluiten bij verschillende sporten, hieronder een overzichtje van alle sporters die in het boek voorkomen! Het is een prachtige, afwisselende selectie: mannen én vrouwen, jong en oud en heel veel verschillende sporten. In het boek staan ze genoemd op alfabetische volgorde (van achternaam).

Voetbal
– Johan Cruijff
– Ruud Gullit
– Dirk Kuijt
– Lieke Martens
– Arjen Robben

Hockey
– Maartje Paumen

Handbal
– Tess Wester

Judo
– Edith Bosch

Kickboksen
– Rico Verhoeven

Zeilen
– Marit Bouwmeester

Windsurfen
– Dorian van Rijsselberghe

Wielrennen
– Tom Dumoulin
– Leontien van Moorsel

Paardrijden (dressuur)
– Anky van Grunsven

Atletiek
– Sifan Hassan
– Dafne Schippers

Turnen
– Sanne Wevers
– Epke Zonderland

Zwemmen
– Pieter van den Hoogenband
– Ranomi Kromowidjojo

(Rolstoel)Tennis
– Richard Krajicek
– Esther Vergeer

Schaatsen
– Sven Kramer
– Ireen Wüst

Snowboarden
– Bibian Mentel


Uitgeverij Condor, 2018

Dit boek kun je ook lezen via de online bibliotheek.

Dromen van succes bol.com


Genre: Non-fictie, Sport
Onderwerpen: 2018, Beroepen, Biografie, Oranjegevoel, Sporten, Sporters, Tip van Daan, Verhalenbundel
Geïllustreerd door Kees de Boer

Leave a Reply