Druk

DrukAlles wat je moet weten als je hoofd overloopt

Goede cijfers halen op school, veel likes krijgen op je foto’s, presteren tijdens sportwedstrijden en verstandige keuzes maken voor later. Het lijkt allemaal belangrijk, maar de hele tijd je best doen en nog harder leren of trainen kan veel druk opleveren.

In dit boek vertellen jongeren hoe ze hiermee omgaan. Samen met experts geven ze tips over wat je kunt doen aan piekeren, wakker liggen of een knoop in je maag. Ook wordt er uitgelegd wat er gebeurt als je hoofd overloopt en hoe dat komt. Dat is handig om te weten, want zo leer je hoe je dat in de toekomst kunt voorkomen.

Ontdek door relaxpagina’s, testjes en vragenlijsten hoe jij de druk de baas blijft.

Recensie

DrukIn dit boek komen verschillende jongeren van 12-17 jaar aan het woord. Zij vertellen over hun leven en het stressniveau dat ze ervaren. Het boek is dus letterlijk uit het leven gegrepen en ongetwijfeld herkenbaar als je zelf ook wel wat stress ervaart – of het nu gaat om prestatiedruk, keuzestress, je uiterlijk, je geaardheid of sociale druk.

Zeker voor leerlingen in groep 8 is dit een geweldig boek ter voorbereiding op de middelbare school. Want naast de verhalen, staat het boek ook bomvol tips hoe je om kunt gaan met al die druk. De makers zijn ervaren in het schrijven van lesbrieven en slaan precies de juiste toon aan. Experts in het omgaan met stress zijn ze niet per se (ja, misschien uit eigen ervaring…), dus daarvoor halen ze regelmatig hun informatie uit boeken voor volwassenen. Zo wordt er bijvoorbeeld verwezen naar de boeken De bijlesgeneratie van Louise Elffers, Waar blijft mijn tijd? van Tanja van der Lippe of Het sociale brein van de puber van Eveline Crone.

DrukOok zijn er diverse experts geïnterviewd voor dit boek. Hun onderzoeken en tips worden in heldere taal gedeeld. In deze artikelen staan eveneens diverse voorbeelden van jongeren die vertellen over hun eigen ervaringen. Achter in het boek vind je een mooi smoelenboek van alle mensen die aan het boek hebben meegewerkt.

De vormgeving is lekker stoer en het boek leest als een tijdschrift. Je kunt er daardoor makkelijk doorheen bladeren en lezen wat je aanspreekt.

Wie weet halen je leerlingen er goede tips uit, maar wat in ieder geval heel fijn is, is dat ze in dit boek kunnen lezen dat ze niet de enigen zijn die piekeren of stress ervaren – en dat alleen al kan de druk wellicht wat verlichten!

Lestips

Het is – zeker in groep 8 – goed om bespreekbaar te maken dat de middelbare school best wel overweldigend kan zijn. Er komt nogal wat op de kinderen af: nieuwe vrienden, nieuwe vakken, veel toetsen, misschien ook nog sporten op hoog niveau…

Als je dat gesprek met je klas aangaat, kun je heel mooi dit boek gebruiken. Wie ervaart er wel eens stress in de klas? Waarom? Zoek vervolgens een voorbeeld uit dit boek dat daarop aansluit en lees dat voor.

DrukVoelt een kind keuzestress? Doe dan eens met z’n alleen de test op blz. 44-46 en lees daarna de bijbehorende theorie voor.

Vanzelfsprekend kun je het boek ook individueel aan kinderen aanraden, want sommige verhalen zijn behoorlijk specifiek. Zo is er een meisje in dit boek dat aan topsport doet – hoe combineer je dat met vrienden en school? Ook is er een verhaal van een jongen die uit Syrië is gevlucht. Hoe gaat hij om met de druk die hij voelt om te slagen in het leven? En dan is er ook nog het verhaal van René, die de overgang naar de brugklas aangreep om voortaan niet meer als meisje, maar als jongen door het leven te gaan.

Deze verhalen zijn trouwens ook mooi om empathie te stimuleren bij kinderen die zelf deze druk niet ervaren. Kunnen zij zich voorstellen dat het voor andere kinderen soms best moeilijk is om bepaalde keuzes te maken of waarom het belangrijk voor hen is om hoge cijfers te halen? Door hier al vóór de middelbare school begrip voor te kweken, voorkom je wellicht later pestgedrag en dat zal zéker heel erg stress verlagend werken.


Volt, 2022

Druk


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Gevoelens, Groep 8, Groepsdruk, Huiswerk, Jeugdboekenmaand 2024, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Keuzes, Middelbare school, School, Social media, Sociale media, Stress, Tip van Julia, Tip van Lisa, Tip van Lucas, Transgenders
Geïllustreerd door Kid KURA

Leave a Reply