Dubbel avontuur

Dubbel avontuurGijs’ vader heeft een spectaculaire uitvinding gedaan. Pas als de hele familie absolute geheimhouding heeft beloofd, laat Thomas zijn briljante vondst zien: de Multikloner! Alles wat je erin legt, kun je verveelvoudigen. Best handig, als iedereen trek heeft in chocola en er is nog maar één reepje. Of als moeder Lydia uiensoep wil maken, maar er is nog maar één klein uitje. Gijs en de rest van de familie moeten alleen één ding beloven: ze mogen nooit – maar dan ook nooit – zelf met de Multikloner aan de slag en ze mogen nooit – maar dan ook écht nooit-nooit – een levend wezen klonen. Tuurlijk. Dat snapt Gijs ook wel. Maar een klein testje kan toch geen kwaad?

Dit is het vierde deel in de serie Gezocht: normale ouders en kan door een grappige inleiding aan het begin van het verhaal los van de eerdere delen worden gelezen.

Recensie

Met de grappige introductie in dit boek wordt de toon van het verhaal direct gezet. Dit is een verhaal dat je niet al te serieus moet nemen! En dat maakt het dus ook lekker absurd en bij vlagen volkomen hilarisch. Dat ook de schrijfster het verhaal niet al te serieus bedoelt, blijkt wel uit het volgende citaat:

Maar in een boek kan alles, en in dit avontuur gaan we gewoon mensen klonen 🙂 (blz. 24)

Grappig is dat deze zin juist in een ‘serieus’ stukje staat: het verhaal wordt namelijk af en toe onderbroken door een ‘raar maar waar’ stukje met o.a. feitjes over DNA, klonen, de Eiffeltoren en de metro in Parijs. Want ja, het avontuur verplaatst zich naar Parijs! Behalve een grappig verhaal is dit namelijk vooral een spannend avontuur, waarbij Gijs, zijn beste vriend Joris en zijn opa op jacht gaan naar de kloon die Gijs uit de Multikloner heeft getoverd.

Het boek leest lekker makkelijk weg en zal veel kinderen aanspreken. De grappige illustraties van Katrien Holland en de korte hoofdstukken maken het boek bovendien heel toegankelijk voor de wat minder gemotiveerde lezers.

Lestips

Zeker een boek om in de klas te promoten! Het fragment hieronder ‘verklapt’ weliswaar dat er een kloon van Gijs rondwandelt, maar dit zal op zich ook weer geen verrassing zijn… Het is wel een spannend fragment en geeft ook nog eens een mooi beeld van Parijs. Maar bovenal maakt het heel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal! En dat is natuurlijk de bedoeling 🙂

Gijs opende de (…) verleden tijd zijn! (blz. 103 t/m 110)

Op bladzijde 105, in dit fragment, staat nog een kader met feitjes over de Eiffeltoren. Dit kun je bij het voorlezen laten zitten. Het is wel leuk om te vermelden dát er kaders met feitjes in het boek staan natuurlijk!


Uitgeverij Kluitman, 2015

 

 


Genre: Avontuur, Humor
Serie: Gezocht: normale ouders | Tags: 2015, Eiffeltoren, Frankrijk, Klonen, Lichaam, Ouders, Parijs, Serie, Techniek, Tip van Daan, Uitvindingen & machines
Illustrator: Katrien Holland

2 Responses

  1. Bas Hijmans
    Bas Hijmans at · Reply

    Ik ga mijn boekbespreking houden over gezocht normale ouders maar ik weet niet wie de Illustrator is dat was mijn vraag

Leave a Reply