Dummie de mummie 0: Een jonge prins in het Oude Egypte

Een jonge prins in het Oude EgypteStel, je bent een jonge prins in Egypte en je hoeft niets anders te doen dan zwemmen in de Nijl en spelen met je beste vriend! Darwishi heeft dat geluk, en samen met Noezi heeft hij de tijd van zijn leven.

Maar dan gaat zijn opa dood en wordt Darwishi’s vader de nieuwe farao. Opeens moet Darwishi van alles gaan leren voor als hij later zelf koning wordt. Maar Darwishi wordt veel liever goudsmid, zoals de vader van zijn beste vriend Noezi. Darwishi en Noezi bedenken samen een plan. Ze willen van goud een machtige gouden scarabee smeden voor in de nieuwe kroon van Achnetoet, zodat die eeuwig blijft leven. Maar de goudmijnen zijn gevaarlijk. En de goden lijken wel boos, want het water in de Nijl blijft maar zakken. Als de scarabee klaar is, staat Darwishi voor een moeilijke keuze. Geeft hij de scarabee aan zijn vader? Of aan de heilige krokodil, zodat die de Nijl weer laat overstromen?

Dit boek gaat over de voorgeschiedenis van Dummie de mummie! Vandaar: deel 0 in de serie.

Recensie

Voor verschijning van dit boek bestonden er al tien delen van Dummie de mummie en hoewel Tosca Menten aan elk boek weer een eigen draai weet te geven – meestal door het land dat er bezocht wordt – begint de herhaling in de verschillende delen erg op te vallen. Dummie is lekker druk, spreekt gebrekkig Nederlands en roept nogal vaak maashi. Hoewel kinderen die herhaling heel prettig vinden, wordt het allemaal wel een beetje voorspelbaar.

Hoe anders is dat echter bij dit boek! Heel verfrissend: in dit boek vind je eigenlijk alle elementen die Dummie de mummie succesvol maakten, maar tegelijkertijd is het verhaal minder kolderiek en heel verrassend! Daarnaast is het boek ontzettend interessant, want je leert er heel veel van over het Oude Egypte.

Een jonge prins in het oude Egypte

©2020, Van Goor, illustratie van Geert Gratama uit Een jonge prins in het Oude Egypte

Het verhaal neemt de lezer namelijk mee terug in de tijd. Dummie is nog geen mummie, maar een jonge prins: Darwishi. Je leest hoe hij moet uitkijken voor nijlpaarden en krokodillen als hij met zijn beste vriend Noezi gaat zwemmen in de Nijl; je leest over piramides, Egyptische goden en mummificeren; je leest over de betekenis van goud en scarabeeën en over de rol van het geloof in het leven van de oude Egyptenaren.

Het boek zit echt vol interessante weetjes, maar tegelijkertijd speelt Menten ook op hilarische wijze met de feiten. Zo leert Darwishi van hogepriester Hepsetsoet dat de goden alles bepalen, maar zijn vriend Noezi denkt wat dieper na en heeft voor veel verschijnselen een andere verklaring. Hij wordt door iedereen voor gek verklaard, maar wij weten natuurlijk al dat hij gelijk heeft!

‘Zonder fantasie gebeurt er nooit iets nieuws,’ zei Achnetoet. ‘Dus laat Noezi maar lekker fantaseren. Ik weet het zeker, jouw vriend bedenkt nog eens iets heel bijzonders.’
‘Dat heeft hij al gedaan. Hij zei dat je misschien wel een rondje om de wereld kon lopen.’
Achnetoet schoot in de lach. ‘Maar dát bestaat écht niet,’ zei hij. (blz. 179)

Mooi is hoe het verschil in geloof en hun manier van denken niet tussen Noezi en Darwishi in komt te staan. Ergens is het droevig om te bedenken dat Darwishi Noezi moet gaan missen en straks een mummie is! Met terugwerkende kracht geeft dat eigenlijk meer diepgang aan de andere Dummie-boeken! In dit boek wordt echter niet verwezen naar de toekomst die Darwishi te wachten staat.

Een jonge prins in het Oude Egypte

©2020, Van Goor, illustratie van Geert Gratama uit Een jonge prins in het Oude Egypte

Het boek leest heerlijk vlot en is ook wat minder dik dan de laatste Dummie-boeken. Het verhaal wordt verlevendigd door vele tekeningen van Geert Gratama. Alle godennamen en kenmerkende uitroepen van Darwishi (Sidiparaba! Maashi!) staan in een ander lettertype. Naast humoristisch is het boek ook behoorlijk spannend, zeker als Darwishi en Noezi op zoek gaan naar goud in de goudmijnen. Menten heeft een mooi evenwicht gevonden tussen fantasie en werkelijkheid, en humor en spanning. In de hele Dummie-reeks is dit zonder twijfel een van haar beste boeken, al zullen de Dummie-fans waarschijnlijk wel even moeten wennen aan de andere insteek. Dit ‘nulde’ deel in de serie is in ieder geval een geweldige manier om kennis te maken met het leven in het Oude Egypte en daarnaast ook een ontzettend fijn leesboek waar heel veel kinderen van zullen genieten!

Lestips

Een mooi hoofdstuk om dit boek te promoten én meteen informatie te geven over het Oude Egypte, is hoofdstuk 5: ‘Goud’. In dit hoofdstuk verzint Darwishi hoe hij kan voorkomen dat hij snel koning wordt, maar leer je ook wat de betekenis van goud en scarabeeën is voor de oude Egyptenaren. Ook leer je Noezi meteen goed kennen!

Het was heet (…) net zo koppig. (blz. 30 t/m 36)

Als je het boek voorleest, kun je ook de zeer uitgebreide lesbrief gebruiken die bij het boek is gemaakt! Hij is te downloaden op de website van Tosca Menten. Je krijgt dan namelijk suggesties om de kinderen zelf te laten nadenken over hoe het verhaal op bepaalde punten verder gaat. Er staan echter ook creatieve opdrachten in over hiërogliefen, piramides en gelukscadeaus.

Op de website van Tosca Menten vind je daarnaast nog veel meer extra’s bij het boek! Zo kun je dit filmpje laten zien, wat past bij hoofdstuk 23: ‘Een dansje’…

En kinderen die een boekbespreking over het boek willen houden, kunnen hier terecht (ook handig als je het boek zelf promoot).

Wetenschap

Het is ontzettend leuk om Noezi te horen praten over zijn ideeën hoe dingen in elkaar zitten. Wij weten immers dat hij gelijk heeft, terwijl de mensen uit zijn tijd hem continu voor gek verklaren en zeggen dat hij teveel fantasie heeft.

Noezi gelooft niet dat een scarabee zichzelf maakt. Hij zegt dat niemand dat kan. Hij zegt dat zo’n mestkever misschien eitjes legt in de poep.’
‘Ach, die Noezi. Die roept altijd maar wat,’ zegt Hepsetsoet hoofdschuddend. (blz. 40)

Mooi is ook dat Noezi indirect uitlegt dat mensen die anders durven te denken dan de rest, de wereld kunnen veranderen! Heel veel wetenschappers werden immers voor gek verklaard, voordat hun theorieën voor waarheid werden aangenomen.

‘Ik vind de antwoorden gek. En daarom geloof ik ze niet,’ zei Noezi. ‘Jij gelooft toch ook niet alles zomaar?’ (blz. 33)

In de lesbrief vind je hier ook nog een mooie opdracht over (opdracht 5)!


Van Goor, 2020

Dummie de mummie 0 bol


Genre: Historisch verhaal, Humor
Series: Dummie de Mummie | Onderwerpen: 2020, Bijgeloof, Farao's, Goden, Goud, Keuzes, Kinderboekenweek 2020, Oude Egypte, Religies, Serie, Tijd van Grieken en Romeinen, Tip van Finn, Tip van Lisa, Voorleestopper, Vriendschap
Geïllustreerd door Geert Gratama

Leave a Reply