Dummie de Mummie en de drums van Massoeba

Dummie de Mummie en de drums van MassoebaHoera! De koning komt op Koningsdag naar Polderdam en de klas van Dummie en Goos mag op het stadhuis de aubade zingen en begeleiden met een muziekinstrument. Op de rommelmarkt vindt Dummie een oude trommel vol amuletten uit Afrika. Volgens de marktkoopman is die van een medicijnman geweest en zitten er nog geheime krachten in. Goos en Klaas geloven daar niks van, maar zodra Dummie gaat trommelen, vliegt het geluk hem om de oren. Als meester Krabbel ziek wordt, krijgen ze de allerliefste invaljuf van de wereld en Dummie mag op Koningsdag onverwacht de hoofdrol spelen. Maar dan verdwijnen de amuletten. Opeens gaat alles mis. Hoe kan dat? Dat komt toch zeker niet  door die trommel…?

Deel 7 uit de serie Dummie de Mummie.

Recensie

Dit zevende deel van de serie Dummie de Mummie heeft eindelijk de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen in 2016. (Eerdere delen werden wel verfilmd, getipt of kregen de Pluim van de Senaat)

Blijkbaar zijn kinderen de enthousiaste Dummie met zijn rare spraakgebrek nog lang niet zat. Sterker nog: ze vinden hem ontzettend grappig. In het juryrapport van de Senaat van de Kinderjury is te lezen dat de kinderen ook de grote hoeveelheid fantasie in dit verhaal waarderen.

Toch zitten er ook veel realistische elementen in dit verhaal. Zo is het Afrikaanse bijgeloof, waar een groot gedeelte van dit verhaal over gaat, heel echt: het vertrouwen in medicijnmannen, rituelen en geesten is  heel belangrijk in de Afrikaanse cultuur. Ook Dummie gelooft in de kracht van de verbeelding en de goede geest Massoeba.

Een andere realistische en serieuze noot in het verhaal zijn de gevoelens die Goos ervaart op het moment dat zijn vader verliefd wordt. Goos vindt het moeilijk om zijn vader te delen en zijn jaloerse gevoelens verwarren hem. Tosca Menten heeft dit mooi beschreven – je kunt je Goos’ gevoelens levendig voorstellen en het is niet moeilijk om je in hem te verplaatsen. Er staat een aantal ontroerende passages in dit boek!

Een veelzijdig boek dus, dat de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zeker heeft verdiend!

Lestips

Boeken over Dummie de Mummie hoeven eigenlijk niet eens meer gepromoot te worden: de meeste kinderen kennen alle boeken al! Maar om kinderen een idee te geven waar dit deel over gaat, kun je het volgende fragment voorlezen:

‘Lelijke pimpoffel!’ schreeuwde (…) van, ‘ zei Klaas. (blz. 110 t/m 114)

Natuurlijk kun je het boek ook gewoon lekker in zijn geheel voorlezen! En om de serie te promoten, kun je ook de films van deel 1 en 3 in de klas bekijken.

Afrika / bijgeloof

Een ander fragment zou je kunnen gebruiken om kinderen te vertellen over Afrika, medicijnmannen en het geloof in de kracht van de verbeelding.

‘Weten jullie dat (…) Zoiets,’ zei hij. (blz. 48 t/m 51)

Rouwverwerking

Er staat ook een mooi Afrikaans sprookje in het boek. Het is een verhaal over rouw(verwerking).

‘Ik weet iets (…) het pijn deed. (blz. 231 t/m 233)


Lees ook:

Dummie de Mummie en de dans van de cobra  Dummie de Mummie en de schat van Sohorro

 

 

 

 

 


Uitgeverij Van Goor, 2015

Dummie de Mummie 7

 


Genre: Verhalen
Series: Dummie de Mummie | Onderwerpen: 2015, Afrika, Eenoudergezin, Geesten, Geloof, Geluk, Gevoelens, Koningshuis, Muziek, Noord-Afrika, Rouwproces, Serie, Tip van Finn, Voorleestopper
Geïllustreerd door Elly Hees

Leave a Reply