Eddie, Belle en Flo naar Londen
door Inga Mol

Eddie, Belle en Flo naar LondenDe leuke school van Eddie en Flo moet gaan sluiten, want er zijn te weinig kinderen. Het laatste klassenuitje moet dus extra bijzonder worden, vinden ze. Daarom nemen ze juf Lieke en de klas als verrassing mee naar Londen! Ze gaan naar het Natural History Museum – een echt dinosaurusbotjesmuseum! Maar onderweg gaat er van alles mis. En aangekomen in Londen beginnen de problemen pas echt: hun buschauffeur Bert Beentjes wordt beschuldigd van diefstal en meegenomen door de politie. Hoe komen ze nu ooit nog thuis?

Zelfstandig te lezen vervolg op het boek Eddie, Belle en Flo.

Recensie

In het eerste deel over Eddie, Belle en Flo heeft de oom van Eddie een enorme smak geld gewonnen. In dit tweede deel van de serie hebben Eddie en Flo met behulp van dat geld een geheel verzorgd schoolreisje geboekt naar Londen, bij de nogal plat pratende Bert Beentjes. Bert heeft een dubbeldeks bus, waarin je kunt eten, slapen (op de bovenste verdieping) én in bad kunt gaan. Nou, dan weet je al wel een beetje wat voor soort boek je kunt verwachten: een lekker gek avontuur, bomvol fantasie, karikaturale typetjes en kinderhumor.

En inderdaad voldoet dit boek compleet aan die verwachtingen: knotsgekke belevenissen wisselen elkaar in sneltreinvaart af. De dubbeldeks bus wordt afgezaagd om in de Kanaaltunnel te passen, de kinderen gaan slapen in het museum, ze gaan waterfietsen in Hyde Park, winkelen in Harrods en ondertussen proberen ze uit te vinden wie er een dinosaurusklauw uit het museum heeft gestolen.

Op de achterkant van het boek staat dat je met dit boek stiekem ook nog van alles leert over Londen en de Engelse taal. Ook dat klopt: zo lees je over de Engelse high tea, over het woordje please en over bobby’s. Regelmatig staan zinnen in het Engels geschreven, die vervolgens door de vrolijke Koen – een van de reisleiders – worden vertaald.

En wie Belle dan is? Dat is Flo’s hondje, die eigenlijk niet mee mag naar Engeland, maar natuurlijk toch van de partij is. Anders klopt de serietitel niet meer. En daarbij is ze ook nog eens heel belangrijk voor de ontknoping van dit lekker vrolijke speurdersverhaal!

Lestips

Een leuk voorleesboek in de tijd van schoolreisjes (onder het mom van: zó kan het ook, maar dan niet echt natuurlijk). Maar ook tijdens een landen- of vakantieproject is het leuk om dit boek voor te lezen!

En natuurlijk zullen kinderen zelf ook kunnen genieten van dit boek; het heeft een prettige bladspiegel en leest lekker makkelijk weg. Je kunt prima het eerste hoofdstuk voorlezen om het boek te promoten (blz. 5 t/m 10).

Op reis (naar Engeland)

Een ander, érg grappig fragment kun, behalve als boekpromotie, ook gebruiken als sfeermakertje voor een (project)les over reizen. De klas gaat via de Kanaaltunnel naar Engeland, maar dat gaat niet helemaal goed…

Bert reed lekker (…) ‘Beentjes,’ zei Bert. (blz. 31 t/m 34)

Het fragment is een mooie introductie om het te hebben over reizen naar Engeland (met de boot, met de trein).

Engeland

Om de kinderen meer te vertellen over Engeland kun je het hoofdstuk met de toepasselijke titel ‘Echt Engels’ voorlezen.

Eddie en Flo (…) wees naar buiten. (blz. 54 t/m 60)


Clavis Uitgeverij, 2018

Eddie, Belle en Flo bol.com

Eddie, Belle en Flo bol.com


Genre: Avontuur
Serie: Eddie Belle en Flo | Tags: 2018, Busreis, Engeland, Excursie, Londen, Schoolreis, Serie, Tip van Finn, VK & Ierland, Zoektocht
Illustrator: Beatrijs van Deursen

Leave a Reply