Eefje en de dieren
door Matt Haig

Eefje en de dierenDe elfjarige Eefje heeft een talent. Een SUPERtalent. Ze kan namelijk de gedachten van dieren horen en op die manier zelfs terug praten!
Het enige probleem is dat haar talent gevaarlijk is. ONTZETTEND gevaarlijk. Dat zegt haar vader in ieder geval.

Dus wanneer Eefje het schoolkonijn Kahlo na een hulpkreet redt uit haar veel te kleine hok, hoopt ze maar dat niemand achter haar geheim komt. Maar haar geheim bewaren nadat ze oog in oog met een leeuw in de dierentuin heeft gestaan, blijkt ietsje lastiger. Alles dreigt gruwelijk mis te gaan. Elk dier in de stad is nu in gevaar en haar vader wordt ontvoerd! Eefje is vastbesloten iedereen te redden. Daarvoor moet ze de strijd aangaan met een mysterieuze man, die niet alleen háár leven in gevaar brengt, maar dat van iedereen…

Vertaald door Merel Leene.

Recensie

Matt Haig ken je misschien al van het boek De jongen met de naam Kerstmis. Dat boek schreef hij voor zijn zoon; dit boek schreef hij voor zijn dochter, zoals in het dankwoord te lezen is. Het is – op haar verzoek – een boek over dieren en een meisje dat van dieren houdt.

Maar Eefje hield niet alleen van dieren. Ze wist niet alleen ontzettend veel over ze. Ze kon ook iets heel bijzonders.
Iets heel ongewoons. Iets bijzonder ongewoons.
Ze kon HOREN wat dieren dachten.
En soms kon ze dieren laten horen wat zij dacht. (blz. 11)

Het boek begint direct heel aantrekkelijk: met grote illustraties, leuke dierenweetjes en… een mysterie. Want waarom mag Eefje haar zeer geheime superkracht niet gebruiken? Wat kan er zo gevaarlijk zijn aan het praten met dieren? Eefje snapt dat zelf ook niet zo goed, totdat ze op school met een konijn heeft gepraat en daardoor in de problemen komt. Het raadsel lijkt opgelost, maar nee hoor! Haar vader blijkt haar iets te moeten vertellen… en dát is pas echt het begin van Eefjes geheimzinnige en gevaarlijke avontuur.

Eefje en de dieren 1Dat het een fijn boek is voor dierenliefhebbers, is zeker. Het hele verhaal is doorspekt met interessante dierenweetjes en er is veel aandacht voor dierenwelzijn. Haig legt in het verhaal de nadruk op de verbondenheid tussen mens en dier en verklaart daar zelfs Eefjes superkrachten door. Er is veel aandacht voor het milieu en de bescherming van de natuur. Het verhaal krijgt daardoor een iets serieuzere insteek dan je misschien van Haig zou verwachten. Tegelijkertijd zit er nog steeds behoorlijk wat humor in het verhaal, waarmee de schrijver op zijn eigen, kenmerkende wijze de vervelende gebeurtenissen steeds weet te verzachten. Ook de vele grappige illustraties van Emily Gravett verluchtigen het verhaal.

Eefje zat met Rami op een bankje op het schoolplein. Ze was inmiddels officieel het mikpunt van de hele school.
Dat wist ze omdat Jacob Jansen, die het mikpunt van de hele school was geweest sinds hij tijdens een schoolreisje in zijn bed had geplast, naar haar was toegekomen en had gezegd: ‘Bedankt. Ik ben niet langer het mikpunt van de hele school.’
‘Geweldig,’ zei Eefje.
‘Zelfs niet met deze pukkel op mijn neus,’ zei Jacob.
Het was inderdaad een bijzonder grote pukkel.
‘O, wauw,’ zei Eefje sarcastisch. ‘Graag gedaan.’ (blz. 148)

Eefje wordt er duidelijk op aangekeken dat ze anders is dan andere kinderen. Daar lijkt ze echter niet heel erg mee te zitten. De kreet op de cover van het boek – DURF jezelf te zijn! – lijkt vooral bestemd voor de lezer, want hoewel Eefje wel altijd bang was dat kinderen achter haar geheim kwamen, heeft ze er geen problemen mee om haarzelf te zijn. Ze is daarmee een mooi rolmodel voor lezers die zich ook anders voelen dan de rest en daarmee worstelen. En zoals je kunt verwachten bij een kind met superkrachten, wordt Eefje ook nog eens de held in dit verhaal. Daarmee is dit prettig lezende boek een echt feelgood-verhaal, dat zonder twijfel heel veel kinderen zal aanspreken!

Eefje en de dieren illustratie

©2020 Moon, illustratie van Emily Gravett uit Eefje en de dieren

Lestips

Dit boek kun je prima promoten door het eerste hoofdstuk voor te lezen. Het spreekt aan en maakt door de vooruitblik in de laatste zin erg nieuwsgierig naar het vervolg!

Er was eens (…) van het konijn. (blz. 9 t/m 12)

Aansluitend kun je natuurlijk nog vertellen dat het na ‘de dag van het konijn’ allemaal helemaal misgaat en er een spannend avontuur begint, waarin Eefje haar superkrachten nog hard nodig blijkt te hebben!

Bedreigde diersoorten

Eefje maakt zich erg boos over het uitsterven van dieren. Ze had erover gelezen in een boek van de bibliotheek.

Aangezien de moderne mens nog maar 200.000 jaar bestond – bij lange na geen miljoen jaar – vond ze het van ons nogal brutaal – onbeschoft zelfs – om al die dieren die er eerder waren dan wij en het zonder ons prima gered hadden, in hun bestaan te bedreigen. Nou ja, zo dacht Eefje erover. (blz. 29)

Deze uitspraak van Eefje doet direct denken aan het boek Wij waren hier eerst van Joukje Akveld! Een goede boekentip voor kinderen die net als Eefje meer willen weten over bedreigde diersoorten. Ook de andere twee boeken hieronder zijn dan mooie tips.

Wij waren hier eerst  Bedreigde dieren  Kunnen we de tijger redden?

 

 

 

 


Uitgeverij Moon, 2020

Eefje en de dieren bol.com

 


Genre: Dieren
Onderwerpen: 2020, Anders zijn, Bedreigde dieren, Dieren, Dieren & evolutie, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Keuzes, Milieu & duurzaamheid, Tip van Lisa
Geïllustreerd door Emily Gravett

Leave a Reply