Een zee van liefde

Een zee van liefdePinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer.
Hij zeult een koffer, een lantaarn en een groot geheim met zich mee.
Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil…

Pinguïn is verliefd op Beer. Maar hoe kan dat nou? Beer is toch heel anders?!

Toch wordt het een onvergetelijke zomer…

Winnaar Boon voor kinder- en jeugdliteratuur 2022.

Recensie

Een zee van liefde

©2021 Lannoo, illustratie van Pieter Gaudesaboos uit Een zee van liefde

Bij een prentenboek over een pinguïn en een beer denk je toch snel aan een prentenboek voor jonge kinderen. Dat de pinguïn dan ook nog verliefd op de beer blijkt te zijn, klinkt op zich ook nog steeds als een kinderlijk verhaal. Maar niets is minder waar… In dit bijzondere prentenboek wordt het gevoel van liefde zo mooi en treffend laten zien, dat het jong en oud zal ontroeren.

Het verhaal start eigenlijk al op de schutbladen, met een prachtige gestileerde prent: een oneindig blauwe zee, met daarin een roeibootje, van bovenaf gezien. Het blijkt Pinguïn te zijn, die weer en wind trotseert om Beer te vertellen dat hij verliefd op hem is.

Hij wist dat alles zou veranderen.

Een zee van liefde

©2021 Lannoo, illustratie van Pieter Gaudesaboos uit Een zee van liefde

Met weinig woorden wordt een enorm verhaal verteld. De korte zinnen laten je zelf nadenken over de liefde. Hoe voelt verliefdheid? Heeft Beer gelijk: kán Pinguïn wel echt verliefd zijn op iemand die zo anders is dan hij? Wat zou jij doen als een goede vriend jou de liefde verklaart? Wat is het verschil tussen vriendschap en verliefdheid?

De heldere prenten vertellen het verhaal misschien nog wel duidelijker dan de tekst. Het is onvoorstelbaar knap dat Peter Gaudesaboos zoveel gevoel heeft weten te leggen in zijn strakke tekeningen. Of het nu is door een licht gebogen hoofd, een gulle lach of een paar opgetrokken wenkbrauwen – je begrijpt precies hoe Beer en Pinguïn zich voelen. Het is net of je naar stills uit een film zit te kijken.

Wat vervolgens het allermooiste is in dit verhaal, is dat het kinderen laat zien dat echte liefde niet hoeft te betekenen dat je continu kriebels in je buik moet voelen. Bij Pinguïn was zijn buik nog altijd zeeziek en tintelden zijn tenen nog even hard, maar Beer beseft pas dat hij meer voor Pinguïn is gaan voelen als hij weg is.

Beer was het gewoon om alleen te zijn,
maar nu voelde hij zich eenzaam.

Met Pinguïn waren alle plezier en warmte uit het huis verdwenen.

Een zee van liefde

©2021 Lannoo, illustratie van Pieter Gaudesaboos uit Een zee van liefde

De prenten die dan volgen, zullen niemand onberoerd laten…
Het moge duidelijk zijn: dit universele verhaal over de liefde is voor iedereen!

Lestips

Ook al had ik al veel mensen positief over dit boek horen praten, ik had nog niet in de gaten dat het zo’n krachtig prentenboek was, voor jong en oud. Dat het boek vervolgens de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur won, zei natuurlijk wel heel veel – lees hier het jury-rapport! – maar toen ik onderstaand filmpje van het boek zag, was ik écht overtuigd.

Pieter Gaudesaboos maakte drie van dit soort filmpjes, die je kunt vinden op zijn YouTube-kanaal. Je kunt ze perfect gebruiken om dit verhaal in de klas te bespreken.

Je begint natuurlijk met het eerste filmpje. Praat daar met de klas over: Welk gevoel roept het filmpje op? Wat zal Pinguïn gaan doen, denk je?

Lees vervolgens de volgende bladzijden uit het prentenboek voor, tot en met de zin:

‘Daar trekt de liefde zich niets van aan.’

Vraag vervolgens bijv. aan de kinderen: Waarom zou Pinguïn eigenlijk meteen terug naar huis hebben gewild? Hoezo gaat alles nu veranderen? Wat vinden jullie van de reactie van Beer? Hoe zou Pinguïn zich voelen?

Laat daarna het tweede filmpje zien en praat na over de oh-zo-belangrijke en moeilijke vraag: Wat is liefde? Hoe weet je dat je verliefd bent? Heb je zelf zoiets wel eens gevoeld? Wat betekent dat voor de vriendschap? Kun je vrienden blijven als een van de twee verliefd is op de ander?

Lees aansluitend voor hoe Beer en Pinguïn met de situatie omgaan, tot en met de zin:

Hij zag niet hoe Beer hem vertwijfeld nastaarde.

In dit fragment staan heel veel prenten die ruimte geven voor eigen interpretatie. Daar kun je dus mooi met de kinderen over praten. Welke gevoelens roepen de beelden op? Hoe denken jullie dat het verhaal gaat aflopen?

Ten slotte is het derde filmpje aan de beurt (dat is het filmpje dat hierboven staat), en dan sluit je het verhaal natuurlijk af met het voorlezen van de laatste pagina’s en zal er waarschijnlijk een zucht van ontroering en geluk door de klas heen gaan.

Laten we hopen dat al je leerlingen deze vorm van liefde ooit zelf mogen ervaren!

Illustraties

De prenten in dit boek zijn heel speciaal: ze zijn heel strak en gestileerd, maar toch vol (humoristische) details en gevoel. Dat is dus al heel knap gedaan, maar als je ziet hoe Pieter Gaudesaboos zijn illustraties heeft gemaakt en opgebouwd, dan val je helemaal van je stoel. Dat is echt fascinerend om te zien!! Hij heeft er namelijk een heel mooi filmpje van gemaakt:


Uitgeverij Lannoo, 2021

Een zee van liefde


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2021, Anders zijn, Geluk, Gevoelens, Jeugdboekenmaand 2023, Liefde, Prentenboek, Tip van Lisa, Tip van Mila, Verliefdheid, Vriendschap, Woutertje Pieterse Prijs
Geïllustreerd door Pieter Gaudesaboos

Leave a Reply