Einstein

EinsteinDe fantastische reis van een muis door ruimte en tijd

Stel je voor dat de beroemde wetenschapper Albert Einstein zijn beroemde theorieën pas bedacht na een ontmoeting met een muis… Een muis die net te laat kwam voor een kaasfestival en er álles aan deed om de tijd terug te draaien…

Zou dat niet verklaren hoe Einstein de natuurkundewetten en onze ideeën over ruimte en tijd voorgoed op hun kop kon zetten?

Vertaald door Joukje Akveld.

Recensie

Torben Kuhlmann maakte al eerder ontzettend veel indruk met zijn prachtige, realistische tekeningen in zijn boeken over beroemde grootheden, zoals Lindbergh, Armstrong en Edison.
Dit is het volgende boek in die reeks: een boek over Einstein en de relativiteitstheorie.
Misschien wel zijn beste boek tot nu toe!

Einstein

©2020 De Vier Windstreken, illustratie van Torben Kuhlmann uit Einstein

Ging het in zijn voorgaande boeken toch vooral over het zoeken naar een oplossing van een probleem en het doen van een fantastische uitvinding; dit boek gaat niet alleen over de uitvinding van een tijdmachine, maar neemt je echt mee in een fantastisch verhaal. Het begint allemaal met een klok en een kalender. Een muis wil dolgraag naar het grootste kaasfeest ter wereld, maar hij arriveert een dag te laat.

“Dat was gisteren, Einstein!” Dat laatste woord zei hij op spottende toon. Luid smakkend likte hij zijn pootjes af. “Je bent een dag te laat.
“”Maar ik heb een lange reis gemaakt om hier te komen!” riep de kleine muis. Op het moment dat hij de woorden uitsprak, wist hij al dat ze geen verschil zouden maken.
“Nou, dan kun je maar beter de tijd terugdraaien”, zei een dikke muis grinnikend.

De woorden van de dikke muis zetten de muis aan het denken. Waarom zou je de tijd niet terug kunnen draaien? Het verhaal is niet alleen prikkelend, fantasievol en boeiend, maar ook erg grappig. De muis snapt niet waarom hij hem Einstein noemt (‘zo heet ik toch helemaal niet?’) en hij probeert de tijd te veranderen door klokken terug te zetten (‘Hm, zo werkt het dus niet.’).

Einstein illustratie

©2020 De Vier Windstreken, illustratie van Torben Kuhlmann uit Einstein

Wat volgt, is een geweldig verhaal over Albert Einstein, tijdreizen en relativiteit. Het verhaal zit ontzettend goed in elkaar, maar vooral de prachtige tekeningen maken dit boek onweerstaanbaar. Er valt zoveel te ontdekken in de illustraties! De tekeningen zijn ongelooflijk realistisch en expressief. Ook zitten ze vol vernuftige en soms grappige details, zoals het ijsklontje dat de muis op zijn kop heeft gebonden als hij zich heeft bezeerd.

Het verhaal zal je aan het denken zetten over ruimte en tijd en past daardoor perfect bij de gedachte-experimenten die Albert Einstein zelf uitvoerde: wat zou er gebeuren als…?

Achterin het boek, na het verhaal, lees je er meer over. Het zorgt ervoor dat dit waanzinnig mooie prentenboek niet alleen geschikt is voor jonge kinderen, maar zeker zo interessant is voor oudere kinderen of zelfs volwassenen. Dit boek prikkelt niet alleen fantasie en creativiteit, maar ook de nieuwsgierigheid naar het onbekende. Én het vertelt je meer over de wereldberoemde natuurkundige Albert Einstein. Echt fantastisch.

Lestips

Einstein

©2020 De Vier Windstreken, illustratie van Torben Kuhlmann uit Einstein

Dit boek geeft je precies wat het belooft: een fantastische reis door ruimte en tijd (en een beetje door Zwitserland). Het verhaal prikkelt enorm en laat je fantaseren over tijdreizen. Maar ook die tekeningen!! Je raakt er gewoon niet op uitgekeken…

Echt een prachtig boek om te gebruiken in de bovenbouw als je het hebt over Einstein en zijn relativiteitstheorie (zeker de laatste pagina’s zijn zeer informatief), maar ook om kinderen te laten zien hoe waanzinnig mooi prentenboeken kunnen zijn.

In de bibliotheek vind je dit boek waarschijnlijk bij de A-boeken, maar dit is allesbehalve een kinderachtig boek – zeker de moeite waard om te gebruiken in de bovenbouw en misschien zelfs op de middelbare school! Want de gedachte achter het verhaal en de uitwerking van de illustraties zijn gewoonweg fantastisch.

Opvallend is trouwens dat de teksten op alle illustraties in het Duits zijn. Niet gek natuurlijk, want Torben Kuhlmann is Duits, maar het past ook bij het verhaal, want dat speelt zich grotendeels in Zwitserland af. Kinderen die de hoofdstad Bern kennen, zullen de stad al wel herkennen in de tekeningen, maar ook in de informatie achterin het boek kun je lezen dat het patentbureau waar Einstein werkte in Bern gevestigd was.

Einstein

Om het boek te promoten, kun je een stukje voorlezen vanaf het hoofdstuk ‘De droom van elke muis’ tot de zin “Zo heet ik toch helemaal niet,” mompelde hij.

Vraag de klas dan meteen waarom de dikke muis hem Einstein zal hebben genoemd. Wat wordt ermee bedoeld als iemand je ‘Einstein’ noemt? En is het niet gek wat de muis zich afvraagt… Zou je de tijd kunnen terugdraaien?

In dit interview met Torben Kuhlmann geeft hij op een aantal vragen antwoord door middel van een tekening!
Je zou de vragen ook aan de kinderen in je klas kunnen stellen! Misschien kunnen zij ook antwoord geven met een tekening?


Lees ook:

Armstrong  Edison

 

 

 

 


 

De Vier Windstreken, 2020

Einstein bol

 


Genre: Avontuur
Onderwerpen: 2020, Einstein, Illustraties, Onderzoek & wetenschap, Prentenboek, Relativiteit, Ruimte & tijd, Tijd, Tijdreizen, Tip van Daan, Tip van Tess, Uitvindingen, Uitvindingen & machines, Wetenschap, Zwitserland, Zwitserland & Oostenrijk
Geïllustreerd door Torben Kuhlmann

Leave a Reply