De 10-jarige Elvis Watt is miljonair. Nou ja, wás miljonair. Sinds meneer Honing van de Belastingdienst bijna al zijn bezittingen heeft afgepakt, heeft Elvis alleen nog maar een paar vuilniszakken met geld en een schilderij van Rembrandt. En een brief van zijn overleden opa, waarin staat waarom de vader van Elvis vroeger plotseling was verdwenen. Samen met zijn moeder, zijn beste vriend en zijn buurmeisje gaat hij op zoek naar zijn vader. Ze rijden door Europa in een huis op wielen: de Happy Camper (spreek uit als: Heppie Kemper). Maar de reis verloopt niet geheel vlekkeloos…
Derde deel in de serie Elvis Watt. Deel 1, Elvis Watt, miljonair, won de prijs van de Nederlandse Kinderjury 2014.
Recensie
Manon Sikkel gaat in dit derde deel van de serie helemaal los in haar fantasie, wat een heerlijk, vrolijk en speels kinderboek oplevert. Realisme is in dit verhaal ver te zoeken. Dat zal niet alle oudere kinderen aanspreken, maar het levert wel een grappig verhaal op. Vooral de ‘Heppie Kemper’ doet denken aan ‘De waanzinnige boomhut’, met meerdere verdiepingen en fantastische speelkamers. Welk kind zou er niet zo’n camper willen hebben?
De zoektocht ‘door Europa’ is wat overdreven. De vader van Elvis wordt vrij snel getraceerd en de reis beperkt zich tot de Benelux en Frankrijk. Tijdens de reis gebeuren echter de gekste dingen. Deze worden mede veroorzaakt door de moeder van Elvis, die een complete persoonsverandering heeft doorgemaakt ten opzicht van de eerste twee delen (Elvis verbaast zich hier ook nogal over).
Het verhaal is enorm wensvervullend en bevat redelijk veel herhaling (wat kinderen over het algemeen zeer weten te waarderen). Ook in dit boek gaat het over de vraag: wat doe je met veel geld? De moraal van de hele serie – wat is rijkdom? – ligt er in dit deel heel dik op.
Het verhaal eindigt met een paar grappige krantenartikelen, die het verhaal mooi afsluiten. In het nawoord vertelt Manon Sikkel over haar schoolbezoeken waar ze kinderen de vraag stelde: Wat zou jij doen met een paar miljoen? Deze vraag vormde duidelijk de inspiratie voor deze serie!
Lestips
Dit doldwaze avontuur zal veel kinderen enorm aan het lachen maken en dat maakt dit een leuk voorleesverhaal voor in de klas (groep 5/6/7). De eerste delen hoef je niet te hebben (voor)gelezen om dit boek te begrijpen.
Mocht je het boek alleen willen promoten, lees dan het volgende fragment voor:
Mweeeeeeeeep! Mweeeeeeeeep! Mweeeeeeeeep! (…) ook te blijven. (blz. 38 t/m 44)
Tekenen
Bovenstaand fragment gaat over de Heppie Kemper en spreekt enorm tot de verbeelding. Dat kun je gebruiken voor een leuke tekenopdracht: ontwerp je eigen Heppie Kemper. Vooral leuk om dit in de weken voor de zomervakantie te doen. Kom je lekker in vakantiestemming!
Filosoferen
Daarnaast kun je na afloop van het verhaal natuurlijk ook in je eigen klas het gesprek aangaan over de vraag: Wat zou jij doen met een paar miljoen? En: Wat is rijkdom voor jou? Het zou verrassende antwoorden op kunnen leveren.
Creatief schrijven
Dit grappige boek prikkelt de fantasie enorm en dat kan dus heel goed helpen bij het schrijven van een opstel. Laat de kinderen voorafgaand aan het boek eens nadenken over de vraag: wat zou jij doen met een paar miljoen? Laat ze hierover een paar ideeën opschrijven. Vervolgens kun je die aantekeningen bewaren en het boek gaan voorlezen. Laat de kinderen na het voorlezen met hun aantekeningen een eigen verhaal schrijven. Misschien kopiëren ze wel wat ideetjes uit het boek van Elvis Watt, maar dat is niet erg. Kinderen die van nature goed kunnen fantaseren en schrijven, verzinnen toch wel een leuk verhaal. Kinderen die daar meer moeite mee hebben kan het net helpen om er ook iets leuks van te maken.
Friesland
Elvis en zijn moeder rijden naar het plaatsje Abbegaasterketting (het bestaat echt) in Friesland. Daar aangekomen spreken ze een voorbijgangster aan… die ze dus niet kunnen verstaan. Lees onderstaand fragment voor en je hebt een leuke introductie op de Friese taal en direct boekpromotie van dit verhaal.
Op het plein (…) liep ze door. (blz. 75 t/m 77)
Frankrijk
Dit is een leuk boek om te promoten tijdens een les over Frankrijk. In dit fragment speelt de Franse taal een grote rol, maar behalve dat zijn er meer Franse elementen in te vinden (zonnebloemen, stokbroden, een klein dorpje). Maar bovenal is het fragment erg grappig!
Even later (…) van dit avontuur. (blz. 86 t/m 93)
Lees ook:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2016
Series: Elvis Watt | Onderwerpen: 2016, Creatief schrijven, Familie, Fantasie, Filosofie, Frankrijk, Friesland, Geld, Reizen & vakantie, Rijkdom, Roadtrip, Serie, Stellen, Tekenen, Vakantie, Voorleestopper
Geïllustreerd door Annet Schaap