Emiel en zijn detectives

Emiel en zijn detectivesEmiel mag voor het eerst alleen naar zijn oma in Berlijn. Maar onderweg in de trein valt hij in slaap en als hij wakker wordt, is al zijn geld gestolen! Dat kan alleen die vreemde meneer met de stijve hoed gedaan hebben, die bij hem in de coupé zat. In Berlijn gaat Emiel meteen achter de dief aan, waarbij hij onder andere geholpen wordt door Gustaaf met de toeter en zijn nichtje Pony Hoedje. Het wordt een spannende speurtocht door Berlijn op zoek naar de dief!

Recensie

Een echte klassieker, dit kinderboek! Al in 1929 geschreven, maar nog steeds ontzettend leuk om te lezen. Emiel en zijn detectives was een van de eerste kinderboeken waarin de beleving van de kinderen centraal stond en waarin volwassenen slechts een bijrol speelden. Dat heeft Erick Kästner zo goed gedaan, dat kinderen zich dolgraag in de hoofdpersonen zullen willen verplaatsen. Het boek heeft veel vaart, is grappig en een echte detective voor kinderen. De mooie, strakke cover van deze nieuwe uitgave geeft het boek bovendien een moderne uitstraling! Hopelijk wordt daarmee weer nieuw leven geblazen in dit tijdloze verhaal.

Lestips

Dit boek is ontzettend leuk om in zijn geheel voor te lezen in de klas, maar natuurlijk kun je het ook door de kinderen zelf laten lezen. Om het boek te promoten, kun je de 10 belangrijke elementen uit het verhaal voorlezen. Zoals de schrijver zelf zegt: hij had deze elementen in zijn hoofd en heeft daar uiteindelijk een verhaal mee samengesteld. Hij stelt zelfs de vraag of het de kinderen zou lukken zelf een verhaal samen te stellen met deze elementen! En voilà, daar heb je meteen een pracht van een stelopdracht: lees de fragmenten voor en laat kinderen zelf een verhaal verzinnen! Hoe leuk is het om daarna dan alsnog het hele boek voor te lezen!?

Voor ik het (…) we eindelijk beginnen! (blz. 14 t/m 27)

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Berlijn. Om nu te zeggen dat dit boek te gebruiken is tijdens een aardrijkskundeles over Duitsland of Berlijn gaat wat ver (want meer dan een paar straatnamen of pleinen worden niet genoemd), maar zelf heb ik dit boek ook als kind gelezen en ik ben de namen van de locaties in Berlijn nooit vergeten. Als ik nu in Berlijn ben, denk ik nog steeds terug aan dit kinderboek. Voor mij is Emiel en zijn detectives dan ook onlosmakelijk verbonden aan Berlijn! En ik gun het meer kinderen om deze associatie te maken 🙂 dus zeker een boek om te promoten als je Berlijn en Duitsland behandelt in de klas!


Lebowski Publishers, 2014

 


Genre: Detective
Onderwerpen: 2014, Berlijn, Diefstal, Duitsland, Klassieker
Geïllustreerd door Walter Trier

2 Responses

  1. Emil Böttcher
    Emil Böttcher at · Reply

    Het is Emil met de klemtoon op de E en niet Emiel. Echt leerzaam om eens op in te gaan.

Leave a Reply